cd&v

Antwerpen

Ontdek meer

http://www.cdenvantwerpen.be
https://www.facebook.com/cdenvstad
https://www.instagram.com/cdenv.antwerpen/
https://www.instagram.com/pieter.de.cock/

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

Voor ons is de topprioriteit duidelijk: wij willen een stad die meer respect heeft voor alle Antwerpenaren. Hoe moeilijk is het om eenvoudig aan een loket verder geholpen te worden? Hoe moeilijk is het om samen te werken met verenigingen, sportclubs, jeugdwerk en cultuurorganisaties in plaats van hen tegen te werken? En hoe moeilijk is het om een politiewerking uit te bouwen met aanspreekbare wijkagenten? Voor ons moet dit beter & anders.

Jongeren en jonge gezinnen trekken de stad uit omdat er geen betaalbare woning te vinden is. Wij willen die stadsvlucht tegen gaan. Jongeren moeten kunnen wonen, werken en initiatief nemen in de stad die ze graag zien.

Elke Antwerpenaar moet buiten kunnen stappen & zich vlot kunnen verplaatsen met het middel dat daarvoor aangewezen is. In praktijk staat iedereen stil en is de verkeersveiligheid grondig gebuisd. Een toegankelijker, sneller, stipter en beter openbaar vervoer is daar cruciaal voor. De tram nemen mag geen safari zijn.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

Er zijn te weinig plekken waar jongeren jong mogen zijn. Lawaai maken is geen crimineel gedrag, wij passen voor constante controle en betutteling. Het geluid van sport en spel zullen wij nooit als overlast beschouwen. Maar dan moeten we kinderen en jongeren ook de ruimte geven om jong te zijn. Groene ruimtes en parken zijn niet alleen belangrijk voor het milieu, maar ook voor het mentaal welzijn en het geeft nodige ruimte voor mensen om zich te kunnen uitleven. Wij zullen investeren in het onderhoud en de uitbreiding van parken, zodat kinderen en jongeren kunnen genieten van open ruimte in hun eigen buurt.

We indexeren de middelen voor verenigingen, voor jeugdwerk, cultuurorganisaties en sportclubs zodat elke Antwerpenaar, van jong tot oud, naar hartenlust kan deelnemen aan de maatschappij. We maken een masterplan infrastructuur voor verenigingen, zodat sportclubs en jeugdverenigingen in Antwerpen een beter en moderner dak boven hun hoofd vinden.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

We passen voor babbelen over jongeren en kinderen, maar gaan voor praten met hen. Bijvoorbeeld voor de inrichting van straten en pleinen is het belangrijk dat een 8-jarige tot 88-jarige hier iets aan heeft. We betrekken buurten en jongeren meer bij de invulling van openbaar domein. Zo vermijden we dat dingen worden aangelegd met goede bedoelingen, maar zonder dat het eigenlijk nuttig is of gebruikt zal worden. We breiden de buurtsecretariaten uit met gespecialiseerde buurtcoaches die als schakel werken tussen jongeren en verschillende initiatieven. Deze coaches zullen actief luisteren naar de behoeften en ideeën van jongeren en hen ondersteunen bij het realiseren van hun projecten.

We werken samen met scholen en jeugdorganisaties zodat we de stem van jongeren horen over allerlei thema's. Voor wie niet bereikd wordt met dergelijke samenwerking, verzamelen we ook online meningen en feedback specifiek gericht op jongeren. Dit maakt het gemakkelijker voor hen om hun ideeën te delen.

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

Wij gaan uit van respect voor de verkeersregels en een plaats voor elk vervoersmiddel. Het zal altijd een en-en verhaal zijn. Hierin is het STOP-principe de leidraad: eerst Stappers, dan Trappers, dan Openbaar vervoer en tenslotte Personenwagens. Voor elk van deze vervoersmiddelen is veel werk aan de winkel.

Heel wat voetpaden liggen er belachelijk slecht bij en moeten worden aangepakt. De fietsveiligheid moet worden opgekrikt. Bijvoorbeeld door autoluwe schoolomgevingen te installeren en zwaar verkeer uit woonwijken te weren. Het gebruik van steps is niet meer weg te denken, maar moeten we beter handhaven. Zowel op de vele verdwaalde en rondslingerende steps als gevaarlijk rijgedrag. Een toegankelijker, sneller, stipter en frequenter openbaar vervoer is cruciaal en moet echt met prioriteit worden aangepakt. Een wagen is voor veel inwoners van de stad nog steeds noodzakelijk. Dit vraag om een correct parkeerbeleid, goede ontsluiting van wijken, deelmobiliteit en laadcapaciteit.

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

We geven kleur aan de stad met street art. Met eenvoudige vergunningen stimuleren we Antwerpenaren om ook hun eigen private muur te laten inkleuren door street art artiesten. Antwerpen is een broeihaard voor jong creatief talent, we stimuleren onze podia om dit jong talent ruimte te geven. Elk idee en project dat mensen en jongeren samenbrengt kan ondersteund worden door de stad of districten, we stimuleren hierbij bijvoorbeeld evenementen georganiseerd door en voor jongeren. We werken elke onnodige administrieve drempel weg voor het verenigingen en organisatoren van evenementen. Initiatief moeten we naar waarde schatten en het niet moeilijk maken. We maken een masterplan infrastructuur voor verenigingen zodat ze een beter en moderner dak boven hun hoofd krijgen.

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

We weten dat veel kinderen en jongeren het mentaal alsmaar moeilijker hebben, dat is een wetenschappelijke trend. We willen er dan ook volop zijn voor hen. Als lokaal bestuur kunnen we een grote rol spelen op vlak van preventie. Jongeren die actief deelnemen in sport-, cultuur- of jeugdorganisaties hebben een breder netwerk om op terug te vallen en staan vaak sterker in hun schoenen. Sociale steun, verbondenheid, het aanleren van vaardigheden en fysieke activiteit zijn voor kinderen en jongeren factoren die in belangrijke mate bijdragen aan hun mentaal welzijn. Die basis willen wij blijven voorzien.

We faciliteren de toegang tot professionele hulpverlening. We willen volop inzetten op de bekendmaking van het lokale aanbod bij partners zoals het CAW, JAC, Overkop, TEJO, psychologen, welzijnswerkers, CLB’s en dokters. We maken kinderen, jongeren en hun ouders wegwijs in het soms complexe zorglandschap en zorgen ervoor dat hun vragen en moeilijkheden bij de juiste mensen terechtkomen.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

We werken verder aan de doelstellingen in het Antwerps Klimaatplan. Door meer water in de grond te krijgen en vast te houden, beschermen we onze stad tegen steeds vaker voorkomend extreem weer. We ondersteunen het maximaal uitrollen van autoluwe woonerven met ruimte voor meer vergroening en ontharding. De wijken in het centrum van de stad en de districten moeten zo leefbaarder worden, maar ze moeten ook bereikbaar blijven. De auto zal voor veel inwoners een plaats blijven hebben en dat moeten we faciliteren. Wel zoeken we hiervoor naar alternatieven om in eigen buurt te kunnen parkeren in buurtparkings los van het openbaar domein. Zo blijft de parkeerbalans behouden, is er meer elektrische laadcapaciteit en hebben we meer ruimte om straten te ontharden en vergroenen. We breiden ook parken uit in elke wijk.

We zijn in België al een krak in recycling, maar kunnen altijd meer doen. We verbeteren de afvalscheiding door het plaatsen van meer gescheiden afvalbakken op het openbaar domein.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

Wij zullen ontploffende granaten en schietpartijen in onze stad nooit als normaal zien We leven niet in een slechte western film, maar in een welvarende Europese stad. We versterken de wijkagenten van de politie. Dankzij hen verhoogt de herkenbaarheid en aanspreekbaarheid. Wijkteams staan niet tegenover de Antwerpenaar maar er tussenin en moeten aanspreekbaar zijn voor iedereen.

Er zijn zoveel verenigingen en organisaties die mooie projecten opzetten. Er zijn heel wat handelaars en ondernemingen die geweldige ideeën hebben. Er zijn Antwerpenaren bij de vleet die zich mee inzetten voor een betere stad. Wij koesteren dit engagement, het ondernemerschap en participatie in onze maatschappij. De overheid moet niet alles zelf bepalen en willen doen, maar deze engagementen faciliteren.

Elke Antwerpenaar moet zichzelf kunnen zijn. Wij maken geen compromis op eender welke vorm van discriminatie. Identiteit is iets moois en mag beleefd worden. Ook religie is daar een onderdeel van.

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

We vinden het belangrijk dat jongeren in kwaliteitsvolle, moderne en veilige infrastructuur zitten. Daar is veel inhaalwerk aan de winkel. We maken een masterplan infrastructuur voor verenigingen, zodat sportclubs, cultuurorganisaties en jeugdverenigingen in Antwerpen een beter en moderner dak boven hun hoofd vinden. Je hebt niet enkel een dak boven je hoofd nodig om infrastructuur te bouwen. We willen 250 extra buitensportplekken. Zo moedigen we ieder op zijn niveau aan om spontaan te sporten. Looppistes, slacklines, mountainbike routes, speelpleinen, een plek voor calisthenics én tafeltennistafels krijgen een plek in parken en op pleinen. We willen meer basketbal- en voetbalpleintjes op maat van de buurt en gebruikers. We ijveren voor een nieuw buitenbad of zwemvijver dat zomer en winter open is.

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

Wij doen niet mee aan hokjesdenken. Wij geloven niet in leugens en doembeelden van extreemlinks en -rechts. Wij weten dat om ter luidst roepen niets zal bijdragen voor een betere stad. En we vinden dat jonge mensen ook niet mogen worden beperkt tot een hokje links of rechts. Er is gewoonweg meer dan dat.

Want ja, wij willen een groenere en mooiere stad, maar we willen ook propere en veilige straten. En jongeren die willen ondernemen willen wij volop kansen geven, maar jongeren die struggelen willen we kei hard ondersteunen. En of je nu een kruisje of hoofddoek draagt aan het lokket, draag waar je je goed bij voelt en behandel mensen gewoon correct. Is dat nu links of rechts? Dat is het centrum!

En dat centrum hebben wij o zo hard nodig. Net als een voetbalploeg niet zonder middenveld kan, kan een maatschappij niet zonder centrum. Een centrum dat mensen verbindt in plaats van tegen elkaar opzet. Een centrum van doeners in plaats van roepers.

Dat centrum, dat zijn wij.
Dat is cd&v.

Terug naar overzicht