Groen
AntwerpenOntdek meer
https://www.facebook.com/GroenAntwerpen
https://www.instagram.com/groenantwerpen/
https://www.groenantwerpen.be/programma
https://www.groenantwerpen.be/kandidaten
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Voor veilig verkeer en beter openbaar vervoer
- Voor gelijke rechten en tégen discriminatie
- Voor goede en betaalbare woningen
Met Groen gaan we
Voor meer en veiligere fietspaden
Voor meer fietsenstallingen
Voor stipte bussen en trams
Voor nachtbussen en -trams
Voor gratis openbaar vervoer op drukke dagen
Voor verkeersveilige schoolomgevingen
Voor verkeer op kindermaat
Voor kinderen die veilig alleen op pad kunnen
Voor tieners die mogen skaten
Voor speelstraten, schoolstraten, leefstraten
Voor gezonde lucht
Met Groen gaan we
Voor gelijke kansen op de huurmarkt
Voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt
Voor gelijke kansen in het uitgaansleven
Voor het mogen tonen van jouw identiteit
Voor de afschaffing van het hoofddoekenverbod
Voor meertaligheid als troef
Voor meer straathoekwerkers, jeugdwerkers, buurtwerkers
Met Groen gaan we
Voor een lagere energiekost voor alle Antwerpenaren.
Voor betaalbare en sociale woningen
Voor 40.000 betaalbare renovaties
Voor een stad zonder dakloosheid
Voor meer huurwoningen onder de 750 euro/maand
Voor 1000 extra sociale woningen per jaar
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
We richten de stad jeugdvriendelijk in, zodat elke jongere een veilige en prettige plek vindt.
De publieke ruimte moet als een tweede thuis zijn, waar jongeren graag komen, waar ze welkom zijn en waar ouders hun kinderen met een gerust hart naartoe kunnen sturen.
Soms wordt “rondhangen” gezien als een probleem. Die beeldvorming willen we veranderen. Hoe meer de publieke ruimte een plek wordt waar alle kinderen en jongeren kunnen, mogen en willen zijn, hoe beter.
We creëren ruimte om te feesten. We gaan op zoek naar ruimte waar jongeren zelf fuiven kunnen organiseren.
We geven ruimte aan legale graffitizones en andere kunstbeoefening van jongeren in de publieke ruimte.
Het is tijd voor een focus op meisjes. Voetbalpleintjes en skateparken volstaan niet. We vragen meisjes bij de invulling van pleintjes daarom mee aan de tekentafel.
Elke erkende jeugdvereniging in de stad moet beschikken over een degelijk jeugdlokaal mét garantie om er de komende jaren te kunnen blijven
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
We betrekken kinderen en jongeren als volwaardige burgers bij het beleid. Samen met kinderen en jongeren maken we de stad.
We ondersteunen een vernieuwde stedelijke jeugdraad, waar jongeren het beleid mee vormgeven. Samen met districtsjeugdraden, het sectoroverleg jeugdwerk en het studentenoverleg is de jeugdraad dé draaischijf voor jongerenparticipatie.
Jongeren geven advies over thema’s zoals politie, armoede, diversiteit, samenleven, antidiscriminatie, racismebestrijding, mobiliteit, welzijn, ruimtelijke ordening, wonen en onderwijs. We luisteren en gaan aan de slag met hun adviezen.
Jongerennitiatieven die werken rond burgerschap, democratie, inspraak en participatie (J100, YOE, …) ondersteunen en faciliteren we. We luisteren naar de inbreng van jongeren en zetten hun ideeën om in beleid.
We zorgen voor voldoende personeel en expertise op stedelijke jeugddienst om rond inspraak, participatie, burgerschap en democratie te werken.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Groen wil van Antwerpen een stad maken waar de levenskwaliteit van de bewoners voorop staat. De openbare ruimte en onze straten zijn veel meer dan ruimte om verkeer door te jagen. Het is in de eerste plaats verblijfsruimte.
De openbare ruimte is dé plaats voor mensen om elkaar te ontmoeten, voor kinderen om te spelen, plaats voor natuur en water.
Groen wil dat overal in Antwerpen aangenaam en veilig gewandeld kan worden. In elk district komt er een voetgangersplan dat zorgt voor aangename en groene wandellussen
In heel de stad investeren we in veilige fietsinfrastructuur. We zorgen ook voor meer en betere fietsparkeerplaatsen.
We maken tegen 2030 van alle zones 30 ‘fietszones’, een geheel van aaneengesloten fietsstraten, waar de auto te gast
We willen in Antwerpen net als in Brussel aantrekkelijke Lijnabonnementen voor jongeren.
Op drukke dagen (bvb. de eindejaarsperiode ) voorzien we gratis openbaar vervoer.
We voorzien nachtbussen voor wie in shiften werkt en weekendnachten
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
We ondersteunen en organiseren een breed, toegankelijk en laagdrempelig vrijetijdsaanbod rond sport, cultuur, jeugdwerk, sociale media,
Verspreid over de stad voorzien we vrijetijdsloketten waar jongeren terecht kunnen voor informatie en ondersteuning rond alles wat met vrijetijd te maken heeft.
We werken een toegankelijk en up-to-date overzicht uit van het volledige jeugdaanbod, gericht naar kinderen, jongeren, hun ouders en begeleiders.
We organiseren in de wijken een laagdrempelige vakantieaanbod gericht op het ontdekken en ontwikkelen van talenten.
Initiatieven zoals de sportrij, de cultuurrij en de muziekrij, waarmee kinderen na school rechtstreeks naar hun hobby’s kunnen gaan, ondersteunen we en breiden we uit.
Ook voor tieners en jongeren werken we initiatieven zodat vlotter de stap zetten naar vrijetijdsinitiatieven waar ze hun talenten maximaal kunnen ontwikkelen.
Het hoofddoekenverbod bij jeugdanimatoren op speelpleinen en vakantiewerkingen van de stad, schaffen we af
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Om je maximaal te kunnen ontwikkelen als kind, tiener en jongeren, moet je onbezorgd kunnen opgroeien, spelen, sporten samenkomen, je verplaatsen. Helaas is dat niet voor alle jongeren het geval.
Arm maakt ziek en ziek maakt arm. Naast de strijd tegen armoede draagt ook een groene, veilige en gezonde omgeving bij tot meer welzijn. En dat geldt ook voor genieten van cultuur, feesten, sport en ontspanning.
Veel jongeren hebben nood aan een veilige plek. Daarom steunen we overkophuizen, opvoedingsondersteuning voor ouders en een laagdrempelig aanbod aan mentale zorg op scholen.
We ondersteunen en gaan op zoek naar organisaties die inzetten op mentaal en fysiek welzijn, en relationele vorming (zoals bijvoorbeeld Pimento, jeugdwelzijnswerk, therapie dichtbij, jeugdwerk, straattherapeuten YoungFenix…)
Groen gaat voor een stad waarin welzijn centraal staat. We willen mentaal welzijn bespreekbaar maken op school, op het werk, in de jeugdbeweging en in de sportclub.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
Overal in de wereld nemen steden het voortouw in de aanpak van de klimaatcrisis. Ook Antwerpen kan het voortouw nemen: een stad waar het aangenaam is om te wonen, met gezonde lucht, met groen op wandel- en fietsafstand.
We gaan voor de 3/30/300 regel. Dat wil zeggen dat iedere stadsbewoner 3 bomen kan zien vanuit het raam, dat er in Antwerpen 30% van het oppervlak bedekt is met bladerdek en dat elke bewoner op 300m een speel- en buurtparkje heeft
We geven de waterlopen in onze stad meer ruimte: de Hollebeek, de Kleine Struisbeek, de Laarse beek, de Koude Beek, ... al deze beken kunnen we openleggen
Antwerpen moet tegen 2050 een klimaatneutrale stad zijn. Tegen 2030 willen we de uitstoot van broeikasgassen in de stad met 50% terug dringen.
Om dat te bereiken, moet er een tandje bijgestoken worden. Op vlak van mobiliteit moet er een duidelijke verschuiving komen naar minder autoverkeer en meer fietsen en openbaar vervoer. We moeten alle inwoners helpen om hun huizen te isoleren
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
539.419 Antwerpenaren, dat is een enorme rijkdom voor onze stad. Maar dan moet elke inwoner zich erkend voelen als Antwerpenaar, als deel van deze samenleving.
Voor uitsluiting, racisme en discriminatie mag er geen plek zijn in onze stad.
Armoede en ongelijkheid zijn een onrecht. Wie ermee te maken krijgt, draagt de gevolgen vaak erg lang met zich mee. We willen hier met Groen krachtig tegenaan
Om dit aan te pakken is het middenveld een onmisbare partner. De noden op straat en in de wijk zijn het beste gekend door de mensen die er middenin staan: sociaal werkers, straathoekwerkers, jeugdwerkers, geëngageerde bewoners, vrijwilligers...
Daarbovenop versterken we onderwijs, ondernemers en de omgeving om ons gemeenschappelijke doel te bereiken: ieders talent doen ontplooien.
Gediscrimineerde groepen verdienen een duwtje in de rug zodat het vertrouwen in elkaar en in de samenleving versterkt kan worden.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
Er zijn nu te weinig jongerenvoorzieningen in onze stad.
Om dat tij te keren, moeten we investeren in jeugdinfrastructuur voor kinderen, tieners, jongeren en jeugdwerk.
Jeugdverenigingen hebben een eigen plek nodig om hun werking uit te bouwen, een plek waar kinderen en jongeren zich thuis voelen, een veilige plek, een inspirerende plek. Erkende jeugdvereniging in de stad moet kunnen beschikken over een degelijk en inspirerend jeugdlokaal mét garantie om er de komende jaren te kunnen blijven
Verspreid over de verschillende wijken in de stad voorzien we degelijke, betaalbare en toegankelijke stedelijke jeugdinfrastructuur en polyvalente ruimtes waar kinderen, tieners, jongeren en jeugdwerk hun ding kunnen doen (van workshops tot fuiven, van gespreksavonden tot eetfestijnen)
Komende jaren bouwen ook we 1 extra nieuw zwembad en starten we de plannen voor een 2de nieuw zwembad. We bouwen minstens 2 extra nieuwe buurtsporthallen in wijken met een tekort.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Antwerpen is de op één na grootste en snelst groeiende studentenstad van Vlaanderen. Groen wil dat universiteiten, hogescholen en studenten zich thuis voelen in de stad.
We werken aan bijkomende initiatieven om het hoger onderwijs sterker te democratiseren. Meer jongeren uit gezinnen van wie de ouders niet hebben gestudeerd, moeten succesvol kunnen doorstromen naar het hoger onderwijs.
De diversiteit in de stad moet zich sterker in het hoger onderwijs weerspiegelen. Tutor-projecten van en voor jongeren met een migratieachtergrond verdienen ondersteuning en uitbreiding.
De stad moet werken aan een verdere uitbouw van de studenteninfrastructuur waaronder betaalbare huisvesting. We zorgen dat dit in evenwicht gebeurt met de bewoners van de wijken
De stad plant voldoende betaalbare fuifruimten op geschikte locaties in, waarbij de eventuele overlast tot een minimum wordt beperkt.
Het openbaar vervoer wordt uitgebreid naar de nacht zodat studenten veilig thuis geraken.