Vooruit

Antwerpen

Ontdek meer

https://nieuws.vooruit.org/antwerpen
https://www.instagram.com/vooruitstadantwerpen

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

Antwerpen is een jonge stad. Meer dan een op vijf Antwerpenaars is jonger dan 20. Jullie zijn dus letterlijk de toekomst van onze stad en onze stad is een deel van jullie toekomst. Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, in Antwerpen moet iedereen zich thuis voelen en vooruit kunnen geraken in het leven.
Een stad waar je voluit jezelf kan zijn, waar je kan houden van wie je wilt en waar je veilig hand in hand over straat kan lopen. Een stad waar je toekomst niet bepaald wordt door je huidskleur of je geloof, maar door je talenten. Een stad waar iedereen een betaalbare en kwaliteitsvolle woning vindt, met meer ruimte voor de Antwerpenaar op onze straten en pleinen, met sterk openbaar vervoer en veilige fietspaden. Een stad waar elk kind alle kansen krijgt om later een goede job te vinden en een schoon leven op te bouwen.

Dat is waarom wij aan politiek doen. Voor Antwerpen. En voor alle Antwerpenaars. Om ervoor te zorgen dat de stad beter wordt voor ons allemaal.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

De stad is wat we delen. En dat mag je best letterlijk nemen. Wij willen zorgen dat elke Antwerpenaar, jong en oud, zijn eigen plekje vindt in de stad. Daarom geven we de straten in de stad terug aan de Antwerpenaar. We halen auto's van de straat en geven zo de nodige ruimte aan jongeren voor sport & spel. We maken bestaande én nieuwe parken zo aantrekkelijk mogelijk voor een breed publiek, met meer water, groen, sport- en spel, openbare toiletten en waar het kan, ook (betaalbare) horeca. En we willen ervoor zorgen dat die ruimte ook veilig is en aanvoelt, ook voor meisjes. We investeren in onze jeugdverenigingen door werk te maken van kwaliteitsvolle infrastructuur, zoals jeugdlokalen, repetitieruimtes, cantus- en fuifzalen. In elke buurt moeten kinderen en jongeren voldoende ruimte hebben om te spelen, te groeien en te feesten.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

Wij besturen de stad voor, door en met jongeren. Dat betekent dat we hen de ruimte geven om mee richting te geven aan de toekomst van de stad en de manier waarop we die vormgeven. Denk maar aan de 'Take Over-trajecten', waarbij jongeren aan de slag gingen met (zelfgekozen) thema's zoals skaten, mentaal welbevinden en nachtleven. Dat soort initiatieven zetten we verder en breiden we uit.

De net opgerichte Antwerpse jeugdraad wordt een sterke partner om de stem van jongeren in de stad te versterken. We luisteren naar de input die zij ons leveren en gaan actief op zoek naar manieren waarop we jongeren meer inspraak kunnen geven in het beleid.

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

Wij willen dat de dingen in Antwerpen vooruit gaan, ook in het verkeer. En dat begint met sterk en betrouwbaar openbaar vervoer. Wij willen vanuit de stad mee investeren om het bus- en tramnetwerk in de stad uit te breiden en het openbaar vervoer opnieuw betrouwbaar en betaalbaar te maken. Voor elke Antwerpenaar. Ook ’s avonds laat en in het weekend.

We maken meer ruimte voor brede en veilige voetpaden, kwaliteitsvolle openbare ruimte (straten en pleinen) en veilige fietsinfrastructuur. Voor wie woont in de stad, moet de stad ook met de wagen vlot bereikbaar zijn. We zorgen voor meer toegankelijke buurtparkings en halen zo wagens weg uit het straatbeeld. Wie van buiten de stad komt, kan de wagen kwijt in één van de Park & Rides aan de rand van de stad. Zo zorgen we voor minder wagens, meer verkeersveiligheid en vlotter verkeer.

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

Ruimte, zowel binnen als buiten, is schaars. En toch hebben kinderen en jongeren nood aan een plek om zich ook buiten de schooluren te ontplooien.

De stad heeft daar een belangrijke rol in te spelen. Van leuke speelpleinen en mooie parken tot meer ruimtes voor jeugdverenigingen. Van repetitielokalen tot fuifzalen en ruimte voor sport en spel. Daar willen we de komende jaren extra in investeren. We willen ook meer zwembaden in de stad, zowel in nieuwe overdekte zwembaden, als zwemmen in open water.

Ook uitgaan moet veilig en comfortabel zijn, met voldoende extra fuifruimte en muziekpodia. We werken ook daar een plan voor het nachtleven uit.

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

Vooruit is de partij van de zorg. Daarom investeerde Vooruit ook massaal in mentaal welzijn. Zodat wie hulp nodig heeft, de juiste hulp krijgt. Zo kunnen jongeren dankzij Vooruit tot 24 jaar gratis naar de psycholoog en daarna voor 11 euro. En we zorgden er ook voor dat jongeren binnenkort ook op school mentale en psychologische ondersteuning vinden.

We zetten extra in op het mentaal welzijn van kinderen en jongeren. We werken samen met partnerorganisaties via 1gezin1plan om ondersteuning op maat aan te bieden. Zo zorgen we ervoor dat iedereen hulp krijgt wanneer het nodig is.

Maar we moeten blijven investeren in welzijn. Lokaal doen we dat door te investeren in onze kinderen en jongeren, in onze schoolgebouwen, in professioneel jeugdwerk en ruimte voor cultuur, sport en spel voor elk kind.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

Dankzij Vooruit heeft Antwerpen een van de meest ambitieuze klimaatplannen van heel België. We gaan voort op die ingeslagen weg. We zetten verder in op het verbeteren van de luchtkwaliteit en duwen de uitstoot verder omlaag. We willen dat pakjesbezorgers, overheidsvoertuigen en het openbaar vervoer geen uitstoot meer produceren en dus volledig elektrisch rijden. We weren doorgaand verkeer uit de stad en maken meer plaats voor sterk openbaar vervoer, fietsers en voetgangers. We maken meer ruimte voor kwaliteitsvolle groene ruimte op onze straten en pleinen.

En voor onze bewoners zetten we volop in op stadsverwarming: we gebruiken de warmte uit de fabrieken in de haven om onze huizen te verwarmen. Dat is duurzaam en goedkoper. Daarnaast zorgen we ervoor dat de huizen in Antwerpen beter geïsoleerd zijn zodat ook daar de energiefactuur naar beneden kan. Dat is goed voor het klimaat en de portefeuille.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

Er is geen plaats voor discriminatie in een stad als Antwerpen. Zo zetten we deze bestuursperiode al sterk in op praktijktesten in de woon- en arbeidsmarkt en lanceerden we de 'Allemaal Antwerpenaar'-campagne. Maar dat is nog niet genoeg.

Een warme stad houdt rekening met alle noden van alle inwoners. Gelijke kansen zijn de basis om iedereen mee te krijgen en iedereen te laten participeren. En daar gaan we ver in. De stad moet werken aan een propere en leefbare stad, die zorgt voor haar inwoners, waar het goed en betaalbaar wonen is, die toegankelijk en bereikbaar is. We rekenen op de solidariteit en de inzet van iedereen om samen deze stad te maken.

Onze diversiteit en veelheid aan achtergronden, talen en culturen zijn een troef. We omarmen die diversiteit ook binnen onze diensten. We schrappen het verbod op het dragen van levensbeschouwelijke tekens dan ook af. Neutraliteit zit hem in wat je doet, niet wat je draagt.

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

De stad moet het jeugdwerk en andere jongerenorganisaties mee ondersteunen. Naast open toegankelijke speelruimte gaat het om locaties voor organisaties. Ook daar willen de volgende legislatuur verder op inzetten, met een duidelijk investeringsplan voor de toekomst zodat alle lokalen voor de jeugd van een degelijke kwaliteit zijn. Het kan niet dat sommige organisaties in verouderde energieverslindende gebouwen zitten.

We zetten verder in op de ontwikkeling van het Droogdokkenpark tot een echte plaats voor jongeren en renoveren de site aan het Sint-Andriesplein als voorbeeld voor een jongerensite. Daarnaast pleiten we ervoor om Het Paleis op zijn huidige locatie in het centrum van de stad te behouden. Ook in het Noorden van de stad biedt de renovatie van de Stuivenbergsite kansen om er voor de Antwerpse jongeren een echte parel bij te krijgen

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

De wereld vandaag is ingewikkelder dan ooit. Dagelijks hebben we duizenden prikkels te verwerken, moeten we onze weg banen door hopen informatie die al dan niet tegenstrijdig of niet correct is, en zien we “nieuwe” uitdagingen zoals die van een sterk veranderend klimaat op ons afkomen. In deze snelle wereld, willen wij alle Antwerpenaars en de jongeren in het bijzonder een stevige houvast geven.

Wij willen een stad die zorgt voor haar inwoners. Die ruimte geeft op straat en in het hoofd. Dat doen we met aangename pleinen en plekken om samen te komen. Die iemand die het moeilijk heeft, niet in de kou laat staan en waar mogelijk mensen ondersteunt en begeleidt.

Onze stad moet vrijheid geven om van platgetreden paden af te wijken, maar tegelijk een veilige thuishaven zijn voor wie daar nood aan heeft. Samen maken we werk van een stad die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst. Samen gaan we Vooruit.

Terug naar overzicht