N-VA
AvelgemOntdek meer
Facebook: https://www.facebook.com/avelgem1
Lijsttrekker: conny.rogie@n-va.be
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Veiligheid
- Inspraak/communicatie
- Mentaal welzijn
Onze slogan voor de verkiezingen is 'Thuis in Avelgem'. De plaats waar iedereen zich veilig voelt, en waar onze manier van leven beschermd wordt. Veiligheid en inclusiviteit zijn daarbij onze primaire doelstellingen.
Een gemeente waar iedereen, ongeacht cultuur, achtergrond, genderidentiteit, seksuele geaardheid, godsdienst, en fysieke en mentale mogelijkheden, zich gewaardeerd, en zeker welkom voelt, en waar iedereen gelijke kansen krijgt.
Maar ook waar alle inwoners, van jong tot oud, kunnen communiceren met het bestuur, en waar men écht luistert, en de wensen, verzuchtingen, ideeën, indien gemotiveerd, zo goed mogelijk in het beleid probeert in te kaderen.
We staan ook voor meer begeleiding van jongeren, meer laagdrempelige aanspreekpunten. Daarom moet er budgettair ingegrepen worden voor nog meer preventie en vroegdetectie van psychische problemen.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
Er voor zorgen dat kinderen en jongeren altijd ergens terecht kunnen. En zo goed als mogelijk belemmeringen door bepaalde factoren, zoals weersomstandigheden, seizoenen, lichamelijke beperkingen, proberen te verhinderen. Er concreet voor zorgen dat kinderen en jongeren hun 'eigen stek' hebben, in onderling overleg inzake keuze van locatie(s).
Door erop toe te zien dat het straatbeeld in Avelgem net, en dus aantrekkelijk blijft, door bv sluikstoring beter op te volgen, en voldoende afvalbakken te plaatsen om zwerfvuil te voorkomen. En de openbare verlichting te laten branden op die plaatsen waar jongeren graag samenkomen, zodat ze in alle veiligheid, met een gerust gevoel, hun vrije momenten ook buiten kunnen doorbrengen. Creatie van gezellige ontmoetingsplaatsen, met banken en een dak tegen die onverwachte regenbui, behoort tot de mogelijkheden, mits er zorg voor te dragen.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
Door naar kinderen en jongeren te luisteren, en als het mogelijk is hen te betrekken in de beleidsbeslissingen. Dus meer inspraak via meerdere kanalen, zoals de jeugdraad. Een idee zou kunnen zijn dat een vertegenwoordiger in elke gemeenteraad een vraag kan voorleggen aan de gemeenteraadsleden, zodat daadwerkelijk en openbaar de tijd genomen wordt om het aandachtspunt en/of suggesties aan te horen en er vervolgens iets rond uit te werken. Voorstellen van de jeugdraad daadwerkelijk opnemen in het gemeentelijk beleid, met het oog op een toekomstige nog fijnere jongerentijd in Avelgem.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Al jaren hamert N-VA Avelgem op het feit dat de straten van en naar de scholen, nog meer verkeersluw en dus veiliger moeten worden gemaakt. Dat de wegen zo ingericht worden, dat bestuurders uitgenodigd worden om zich trager en veiliger te bewegen. Daarbij willen we het het doorgaand zwaar verkeer moeilijk maken zodat zij automatisch een ander traject zoeken. Indien nodig, en waar het kan, nog meer trajectcontroles installeren. En absoluut ook meer blauw op straat. Regels, zoals snelheidsbeperkingen, invoeren is één ding, deze laten opvolgen is een ander paar mouwen. Meer controle zal op termijn automatisch zorgen voor veiligere wegen, in de eerste plaats voor alle zwakke jonge weggebruikers.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
Naast de thuisomgeving en de schoolomgeving is vrijetijdsbesteding voor de opvoeding belangrijk. Vrijetijdsbesteding is zeer belangrijk voor de sociale evenals de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren. Tijdens evenementen, activiteiten kunnen ze vaardigheden en talenten ontwikkelen. Maar daarnaast zijn het tevens levenslesssen die hen vormen tot volwassenen. De kinderen en jongeren krijgen zo de kans om zich de waarden, regels en normen van een vereniging of maatschappij eigen te maken.
Vanuit het beleid moet er daarom voor gezorgd worden dat dit kan gebeuren in een veilige en nette omgeving. Met maximale steun van de gemeente. Als voorbeeld de muziekschool in een ruimere omgeving onderbrengen. De drempel tot toetreding verlagen. En energie steken in de vorming van betrouwbare opvoeders die zorgen voor geborgenheid, veiligheid en het maximaal vervullen van de basisbehoeften van deze doelgroep.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
1) De jeugdraad meer betrekken bij beslissingen die kinderen en jongeren betreffen.
2) De georganiseerde activiteiten beter afstemmen op de noden van alle kinderen en jongeren. Door uit te gaan van wat kinderen en jongeren nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen, op een ontspannen manier die bij hen past.
3) Omdat het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren meer en meer lijdt onder de toenemende prestatiedruk, op school en daarbuiten, de scholengroepen meer betrekken ter voorkoming van dit probleem.
4) Naast het coördineren van de samenwerking met de scholen, ook de naschoolse opvang, jongerenwerk, jeugdgezondheidszorg en organisaties op het gebied van cultuur en sport betrekken.
Kortom, de jongeren de ruimte geven om zelf initiatieven te nemen om elkaar te ontmoeten, samen hun veerkracht te vergroten, en de capaciteit die ze hebben om doelgericht hun eigen leven te verruimen en bij te dragen aan de samenleving te versterken, met steun van de gemeente en/of jongerenwerk.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
Er is een diepgaande maatschappelijke verandering nodig. Iedereen, jong en oud, moet andere keuzes gaan maken in de wijze waarop we wonen, ons verplaatsen, maar ook eten, op reis gaan, enz. Om iedereen mee te krijgen, moeten we rekening houden met wat nodig is om de noodzakelijke veranderingen te accepteren, en mee te stappen in deze omschakeling.
1) Autoluwer maken door auto-onafhankelijker te worden. Herzien van het aanbod aan busvervoer en de middelen maximaliseren om het gebruik van duurzame vervoersmiddelen als fiets, step, .. te promoten.
2) Tuinbezitters stimuleren om klimaatvriendelijk te tuinieren door verder te ontharden, vergroenen biedt dan ook een groot potentieel voor zowel de vermindering van de uitstoot als de verhoging van de waterinfiltratie, verkoeling enz.
3) Energetische renovatie stimuleren: isoleren van gebouwen, en daarbij financiële steun geven.
Het gemeentebestuur heeft hierbij een voortrekkersrol.
4) Voorzien van voldoende fietsenstallingen waar nodig.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Erop toezien dat de geluksdriehoek zo dicht mogelijk benaderd wordt, door samen te werken met alle actoren. De drie elementen zijn alle drie belangrijk en onlosmakelijk met elkaar verbonden:
1) Jezelf kunnen zijn - jezelf kunnen aanvaarden
2) Goed omringd zijn - het gevoel hebben dat je warme en vertrouwelijke relaties hebt met de mensen om je heen
3) Je goed voelen - je ‘emotioneel’ goed in je vel voelen
Er anderzijds zijn voor anderen en niet enkel wanneer alles goed gaat maar evenzeer als het wat minder gaat.
Inzetten op positieve gevoelens en ervaringen als buffer tegen meer negatieve gevoelens, zoals stress enz..
Benadrukken dat de dingen die jongeren doen, effectief als belangrijk en waardevol beschouwd worden.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
De bib moet terug volwaardig opengesteld worden voor iedereen die leest, die zich wil verrijken. Om sterker te staan, om de uitdagingen van het leven aan te kunnen gaan, om de nieuwsgierigheid op welk vlak dan ook, aan te wakkeren.
Het zwembad behouden en renoveren als het bugettair kan. Indien niet het geval, op zoek gaan naar partners om een nieuw zwembad te bouwen. Sport en bewegen zorgen voor een positieve verandering in de emoties en de gemoedstoestand van de sporter.
De ruimtes voor de beoefening van elke vorm van kunst opwaarderen, en indien nodig geacht, bijkomende locaties zoeken/bouwen. Want ook dat is een van de bepalende factoren voor het psychologisch welzijn van eenieder.
De lokalen jeugdbeweging renoveren, klimaatvriendelijk maken.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Om de veiligheid te verhogen, zo vlug mogelijk alle openbare verlichting verledden, zodat deze kan gedimd worden, en niet langer 's nachts volledig moet uitgeschakeld worden.
Dat de verzuchtingen/aanbevelingen van alle jongeren en kinderen en de Avelgemse jeugdraad in het toekomstig beleidsplan worden opgenomen, zodat Avelgem een gemeente wordt waar jongeren zich echt 'thuis voelen'.