Tandem Avelgem

Avelgem

Ontdek meer

www.tandem-avelgem.be
www.facebook.com/Tandem.Avelgem
www.instagram.com/tandemavelgem

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

De kern van het programma van Tandem draait rond drie thema's. Ten eerste, een sterk lokaal sociaal beleid voeren om zo weinig mogelijk mensen achter te laten, o.a. het verder inzetten op jongerenwelzijn zoals via het reeds opgezette 'overkop'-project. Maar ook jongeren een 'zachte' instap bieden in de werkwereld, door hen de kans te bieden op een eerste job ervaring bij het lokale bestuur, bv. vakantiejob. Ons tweede thema is ecologisch van aard: de aanwezige Avelgemse natuur behouden én versterken, duurzaam omspringen met ons (leef)milieu, sorteren en circulariteit aanmoedigen en inzetten op klimaatadaptatie. Ons derde thema is moeilijk in één woord te vatten. Het betreft het 'leefgraag' maken van onze hoofdkern, o.a. door lokaal ondernemerschap te stimuleren, de handelszone te versterken, de mobiliteit te verbeteren en stedenbouwkundig in te zetten op leefkwaliteit, gezelligheid en voldoende groen. Dit alles is haalbaar, terwijl we toch de gemeente financieel gezond kunnen houden.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

Avelgem heeft de voorbije 20 jaar al ferm geïnvesteerd in 'ruimte voor jeugd'. Denk maar aan de nieuwe infrastructuur voor het jeugdhuis, GC Spikkerelle, het evenemententerrein, het skatepark, het omnisportveld, de projectsubsidies voor jeugdaccommodatie en de vele nieuwe speelpleintjes. Op heden heeft de gemeente nog weinig gronden in eigendom, dus strategische percelen aankopen om leuke plaatsjes voor jongeren (maar ook andere doelgroepen) bij te maken, zoals bv. de toekomstige site Byttebier, is de te volgen piste. Speelterreinen en speelpleinen zijn er volgens Tandem op zich reeds genoeg in Avelgem, het zal er op aankomen deze op orde te houden en vooral de komende legislatuur de vervanging van speeltoestellen en -zones op de agenda krijgen. Ook gaan er keuzes moeten gemaakt worden over ons zwembad, dat langzaam aan zijn houdbaarheidsdatum nadert. Naast 'ruimte voor jeugd' bij creëren, wil Tandem nu vooral inzetten op mentaal welzijn bij jongeren en een vaste stek als Overkop-huis.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

Er zijn de gekende inspraakorganen, zoals de jeugdraad en de leerlingenparlementen van de lokale scholen, die voor heel wat input in het toekomstige beleid zorgden, en feedback op het bestaande beleid gaven. Deze manier van samenwerken mag zich voor Tandem verder zetten. Het feit dat de jeugdraad nu ook zelf een jongerenparlement onder de vleugels heeft, maakt de participatie op die manier nog iets breder. Zoals met alle verzoeken uit inspraakorganen, zal natuurlijk steeds gekeken moeten worden naar wat haalbaar en betaalbaar is, aangezien jonge mensen daar minder vaak bij stil staan. Door de beperkte schaal van onze gemeente, is er vaak ook een directe link tussen het beleid (via de jeugdschepen) en de georganiseerde jeugdverenigingen, zoals Chiro, jeugdhuis en speelpleinwerking. Rond specifieke thema's (jongerenwelzijn, skate-infrastructuur, ...) werden in het verleden thematische werkgroepen opgericht. Deze werking werd als positief ervaren en is voor Tandem voor herhaling vatbaar.

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

Als beleidspartij werkte Tandem de voorbije jaren hard aan een betere mobiliteit voor fietsers en voetgangers, soms ten koste van die van de wagenbestuurder. Zo brachten we het fiets- en circulatieplan in voege in 2020. Het zorgt er voor dat onze gemeentelijke kernstraten leefbaarder, gezelliger en gezonder zijn geworden. We willen verder werken op deze weg. Het blijven zoeken naar opportuniteiten om een fijnmazig netwerk van trage verbindingen te creëren in en buiten de kern zorgt voor veilige en gezellige verplaatsingen, weg van de verkeersdrukte. Maar we moeten ook realistisch zijn: zolang er een Gewestweg dwars door het centrum van onze gemeente loopt, zal het zwaar verkeer en vooral het vele verkeer nooit kunnen geweerd worden. De schoolomgevingen willen we zo verkeersluw als mogelijk verder uitbouwen. Daarrond blijven sensibiliseren (en desnoods penaliseren) bij hardleerse volwassenen zal een noodzaak blijven. Ook landelijk enkele trage wegen heropenen biedt mooie opportuniteiten

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

Tandem wil inzetten op meerdere pijlers. Vooreerst willen we de publieke ruimte verder zo inrichten dat er op wandelafstand van quasi elk kind ruimte is om te ontspannen en/of te spelen. Daarnaast bieden we in de grotere vakanties een breed aanbod van activiteiten aan via de speelpleinwerking, maar evenzeer gericht op de 12 tot 16-jarigen via het project Generation A van de jeugddienst. Het kiesprogramma van Tandem toont aan dat we willen investeren in een breed en betaalbaar sportaanbod en cultuuraanbod, alsook in het deeltijds kunstonderwijs. Ook de werkingsmiddelen voor de erkende jeugdverenigingen blijven wat betreft Tandem gehandhaafd en we voorzien een participatiebudget voor niet-georganiseerde jeugd, om projectmatig samen te werken. Tot slot ziet Tandem een nauwe samenwerking tussen sociale diensten en scholen als een belangrijk item om problemen vroeg te detecteren en daarmee aan de slag te kunnen gaan. Dus ook de vrijetijd in een 'veilige' thuissituatie vinden wij belangrijk!

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

We zetten reeds in op het mentale welzijn van jongeren door met de regio in te tekenen op een Vlaamse projectsubsidie rond Overkop-huizen en -antennes. De uitdaging bestaat er nu in volgens Tandem om een geschikt gebouw te vinden die als antennepunt kan dienst doen, weg van bestaande overheidsgebouwen of het lokale jeugdhuis. Ook passende begeleiding zal nodig zijn. Daarnaast investeerden we de voorbije zes jaar in psychologische eerstelijnsondersteuning via het sociaal huis en wil Tandem dat blijven doen. Ook financieel zetten we in op kinderen en jongeren door leercheques aan te bieden die via een brugfiguur rechtstreeks ten goede komen aan de kinderen/jongeren. Specifiek voor kinderen die in (kans)armoede opgroeien, hebben we een pakket ondersteunende maatregelen voor bij daguitstappen en de aankoop van schoolmateriaal. Ook willen we de strijd aangaan tegen lege en/of ongezonde boterhamdozen, aangezien de link tussen psychisch welzijn en gezonde voeding intussen al lang bewezen is.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

Voor Tandem is dit een kernpunt. De aanwezige natuur, die nu reeds 1/3 van ons totale grondgebied omvat, willen we versterken en resistent maken tegen de klimaatveranderingen. Ook willen we meerdere kleinschalige groene landschapselementen doorheen de gemeente aanleggen, waar jongeren rust en ontspanning kunnen vinden, maar die evenzeer de natuur en het klimaat dienen. In het kiesprogramma van Tandem staat dat wij een perceel minder voor landbouw geschikte grond willen aanschaffen om te bebossen. In de kern van onze gemeente willen we klimaatgericht verder inzetten op 'ontharden' en vergroenen, om zo meer water in de bodem toe te laten. Tandem wil ook kinderen en jongeren, en hun ouders, stimuleren om kleine verplaatsingen met de fiets of te voet te doen: nog te veel kinderen worden bv. aan de schoolpoort of de sporthal afgezet door gehaaste ouders met de auto. Projecten als 'High Five' die jongeren/kinderen helpen sensibiliseren en daar een beloning aan koppelen, willen we uitbouwen.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

Veel van onze inwoners kennen de bestaande ontmoetingsplaatsen, die de voorbije jaren werden aangelegd, nog onvoldoende. Communicatie moet diverser en meer herhalend zijn, zodat het uiteindelijk aan niemands aandacht nog ontsnapt welke mogelijkheden er nu reeds bestaan. Ontmoeting met andere jongeren/kinderen is de sociale lijm, die mee zorgt voor een warmere samenleving. Ook ontmoeting met mensen die van elders op deze wereld komen, werkt verbindend. Door een combinatie van goeie accommodatie, veilige verbindingen, mooie groenzones en rustige omgevingen, kan ontmoeting in onze landelijk gemeente dus bevorderd worden. Maar ook randfenomenen die de levenskwaliteit in onze gemeente verhogen, houden we bij Tandem in de gaten: zo bleek de luchtkwaliteit in ons handelscentrum na metingen ondermaats door het vele, traag rijdende zware verkeer. Door strategische aankopen van panden en het creëren van tochtgaten stijgt de luchtkwaliteit en is het hier gezonder (=beter) leven dan voorheen.

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

De reeds goedgekeurde projectsubsidie voor Chiro moet ervoor zorgen dat de Chiromeisjes nieuwe infrastructuur krijgen die voldoet aan de hedendaagse normen. Ook alle andere bestaande jeugdinfrastructuur wensen we goed te onderhouden en waar die eigendom is van de gemeente, aan een betaalbaar huurtarief ter beschikking te stellen aan de jeugdverenigingen. Het renoveren van een aantal speeltoestellen op speelterreinen is aan de orde en daarvoor wil Tandem een budget voorzien in een meerjarenplan. Ook het ontsluiten van speelinfrastructuur op schoolterreinen, buiten de schooluren, moet onderzocht worden. Waar infrastructuur immers kan gedeeld worden door meerdere doelgroepen, geniet dit de voorkeur: ook dit is circulariteit! We hebben reeds een succesvolle samenwerking op dat gebied met de sporttoestellen aan de ARGO-parking. Tot slot willen we in enkele natuurgerichte speelzones die op komst zijn (op de site Pattyne-Deprez en de site Byttebier) investeren in natuurlijke speelelementen.

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

Voor alle andere zaken waar Tandem voorstander van is, verwijzen we graag door naar ons volledige kiesprogramma, dat vanaf september online zal terug te vinden zijn op onze website, en waarvan we de 'highlights' ook meermaals zullen brengen op onze sociale mediakanalen.

Terug naar overzicht