Vergroening van de dorpskernen
Ontdichten van de buitengebieden
Inzet op natuurverbindingen
Communiceren en sensibiliseren
Voorbeeldrol voor de gemeente
Ruimte voor Water (Demer-en Laakproject)
Ondersteuning van het middenveld (bijvoorbeeld Natuurpunt)
MGB ging akkoord met het ondertekenen van het gemeentelijk energie- en klimaatactieplan. Het plan zet in op het verminderen van de CO2-uitstoot, het verhogen van de klimaatbestendigheid en op duurzame en veilige energie voor iedereen.
Dit willen we onder andere doen door het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto’s en het energiezuiniger maken van onze gemeentelijke gebouwen. Bij vernieuwingen zullen wij altijd rekening houden om dit zo energie neutraal mogelijk te houden. Door het gebruik van bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen.
De verdere elektrificatie van het gemeentelijk wagenpark hoort hier ook bij.
Tenslotte is het belangrijk om aandacht te hebben voor vergroening waar het kan en zeker ook onze mooie natuur- en recreatiegebieden te vrijwaren voor de toekomst.
Begijnendijk zet al vol in op duurzaamheid en klimaatvriendelijkheid. Zo werkt ze samen met Ecolife voor de uitvoering van haar klimaatactieplan, om CO2-uitstoot te verminderen. Afgelopen legislatuur werd tevens het Diftar systeem ingevoerd. Met het hemelwaterplan staan we volgende legislatuur ook voor de uitdaging om een betere opvang en infiltratie van hemelwater te realiseren.
Daarnaast legt de gemeente ook in de dienstverlening naar de inwoners de nadruk op duurzaamheid, door o.a. hun Energieloket. Hier kunnen inwoners terecht voor vragen en hulp bij het duurzaam (ver)bouwen van hun woning, om zich zo meer bewust te worden van hun uitstoot en deze te beperken. Door de oprichting van en steun aan het Mamadepot wordt ook de nadruk gelegd op het duurzaam hergebruiken van spullen. Deze werking willen wij tijdens de volgende legislatuur verder blijven ondersteunen. Dit soort initiatieven werken duidelijk zeer goed.
Actief op zoek naar subsidies zodat ook mensen die het minder breed hebben een duurzame renovatie kunnen uitvoeren. Hiervoor bestaat een initiatief als het woon- en energielokket. Dit helpt ook jonge mensen die een te renoveren huis aankopen.
Vanuit het burgemeesterscovenant 2030 dat we al gemeente ondertekent hebben, is de bewegingsruimte vrij beperkt, aangezien hier al wordt opgelegd wordt om de uitstoot te verminderen conform de Europese richtlijnen.
Wij zijn voorstander tot aankoop van elektrische voertuigen voor de gemeente.
Ook willen we genoeg laadpalen in de gemeente, waarbij het aantal in de gemeente gemonitord moet worden naar de noden van de burgers.
Er is nood aan voldoende vuilbakken in de gemeente, dit om sluikstorten tegen te gaan. Het huidige bestuur heeft er onlangs heel wat bijgeplaatst, normaal enkel nog nood aan een evaluatie in de toekomst.
Het is ook belangrijk de stedenbouwkundige wetgeving die geldig is voor de inwoner ook toe te passen op openbaar domein.
Toegevoegd op 07/08/2024
Samen-CD&V
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij
Vlaams Belang
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij