N-VA
BegijnendijkOntdek meer
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Jeugd, Onderwijs en Kinderopvang
- Vrijetijdsactiviteiten voor jong en oud
- Verkeersveiligheid en mobiliteit
De N-VA ziet het aanbieden van onderwijs als een kerntaak voor de steden en gemeenten. De gemeentelijke/stedelijke overheid kan als inrichtende macht zelf instaan voor een sterk en kwaliteitsvol (basis)onderwijs. Nabijheid van (basis)onderwijs is een belangrijke pijler. Scholen moeten uitgroeien tot motor voor gemeenschapsvorming.
Het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten) is een hefboom om werk te maken van sterke lokale vrijetijdskansen voor kinderen en jongeren. Als gemeente nemen we de regiorol op en zorgen voor een sterk aanbod aan opvangplaatsen en activiteitenmogelijkheden. We zorgen ook voor betaalbaarheid en toegankelijkheid.
Voor de standpunten omtrent vrijetijdsactiviteiten, verenigingsleven en verkeersveiligheid verwijzen we graag naar onze antwoorden op de overige vragen.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
Het is belangrijk dat onze jeugd over een breed leeftijdsbereik niet enkel terecht kan in het uitgebreide sport- en vrije tijdsgebeuren georganiseerd door verenigingen en de gemeente. Er moeten ook plekken komen waar de niet-georganiseerde jeugd terecht kan. Wij denken hierbij aan een speelplein/park plan waar over het grondgebied van de hele gemeente speelplekken worden voorzien, liefst in een groene omgeving. Voor de allerkleinsten met hun ouders kunnen pleintjes of parkjes aangelegd worden met enkele speeltuigen. Voor de iets oudere jeugd denken we bijvoorbeeld aan plekken waar een basketbalpleintje aanwezig is. Daarnaast willen we er ook voor zorgen dat er een jeugdhuis komt voor de niet-georganiseerde jeugd. De mogelijkheid om het Wifi4EU systeem uit te breiden naar jeugdlocaties kan zeker bekeken worden, maar niet op speellocaties, wel eventueel jeugdgebouwen.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
De voorbije 6 jaar, van 2018 tot 2024 was de schepen van Jeugd en Onderwijs iemand van onze partij, Bart Sorée. Hij stond in voor de oprichting van de Kindergemeenteraad. Vanuit de drie basisscholen in de gemeente kunnen kinderen zich kandidaat stellen om lid te worden van deze raad. Hiermee hebben kinderen een stem die door de echte schepenen en burgemeester gehoord wordt bij beslissingen die gaan over thema’s die kinderen aanbelangen.
Ook voor iets oudere jongeren bestaat er een soortgelijk systeem: de jeugdraad. Hier kunnen jongeren tot 25 terecht. Ook zij worden door de gemeente om advies gevraagd bij beslissingen die gaan over thema’s die kinderen aanbelangen.
Wij vinden het zeer belangrijk dat kinderen en jeugd gehoord worden en dat zij dit op een onafhankelijke wijze kunnen verwoorden.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Er is de afgelopen legislatuur reeds heel wat gebeurd op dit vlak in onze gemeente. Zo hebben we het Save Charter ondertekend en is er een mobiliteitsplan afgewerkt met inspraak van de mobiliteitsraad, scholen, ouders… Onze schepen van jeugd en onderwijs heeft ook via de kindergemeenteraad en ouderraad ervoor gezorgd dat er nieuwe, veiligere belijningen van de schoolparkings kwamen en dat het Buck-e systeem voor fietsen naar school werd verwezenlijkt. Tevens zijn er enkele trajectcontroles geïnstalleerd. We zijn van mening dat deze een dynamisch gegeven moeten worden en kunnen verplaatst worden naargelang de behoefte. Dit betekent dat er via voorafgaande metingen moet nagegaan worden waar een trajectcontrole nodig is. We moeten in het bijzonder voor de zwakke en jonge weggebruikers een veilig fietsnetwerk realiseren. Politiecontroles en sanctionering blijven een belangrijke pijler in de strijd tegen zij die overtredingen begaan en het verkeer onveilig maken.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
Onze gemeente kent een uitgebreid aanbod aan vrijetijdsactiviteiten. Daar moeten we dus op blijven inzetten. Dit door de verenigingen die een belangrijke rol spelen te blijven ondersteunen, maar ook door onze infrastructuur die dit mogelijk maakt goed te onderhouden. Ook het aanbod vanuit de gemeente op het vlak van kampen en ondersteuning georganiseerde kampen door Chiro’s, KAJ, Slampamper en muziekschool blijven belangrijk. Zoals reeds vermeld, willen we ook inzetten op een jeugdhuis en het voorzien van pleintjes/plekken waar ook de niet-georganiseerde jeugd fijn kan vertoeven. Een belangrijke uitdaging is het BOA (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten) decreet dat op ons afkomt. Hierbij zal de gemeente een geïntegreerd aanbod buitenschoolse opvang en vrijetijdsactiviteiten moeten aanbieden voor kinderen en gezinnen. Deze legislatuur heeft onze schepen Bart Soree een analyse door de administratie laten uitvoeren dat als basis zal dienen voor de volgende legislatuur.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Op dit moment is er een uitgebreid netwerk aanwezig waar jeugd met welzijnsproblemen terecht kan. De scholen spelen hierbij uiteraard een belangrijke rol om signalen op te vangen en door te verwijzen naar de juiste instanties. Naast de scholen, kan de gemeente faciliteren via het Huis van het Kind dat de afgelopen legislatuur werd opgericht om de juiste weg te vinden in het aanbod dat momenteel zeker aanwezig is. Het is belangrijk dat er een laagdrempelige toegang wordt gevonden door onze jeugd om in alle rust en anonimiteit contact te vinden met de juiste perso(o)n(en). De gemeente moet ook meer inzetten om de sensibiliseringscampagnes hierover naar de jeugd te kanaliseren. Dit kan onder andere gedaan worden door meer communicatiebudget te reserveren voor dit soort thema’s.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
Begijnendijk zet al vol in op duurzaamheid en klimaatvriendelijkheid. Zo werkt ze samen met Ecolife voor de uitvoering van haar klimaatactieplan, om CO2-uitstoot te verminderen. Afgelopen legislatuur werd tevens het Diftar systeem ingevoerd. Met het hemelwaterplan staan we volgende legislatuur ook voor de uitdaging om een betere opvang en infiltratie van hemelwater te realiseren.
Daarnaast legt de gemeente ook in de dienstverlening naar de inwoners de nadruk op duurzaamheid, door o.a. hun Energieloket. Hier kunnen inwoners terecht voor vragen en hulp bij het duurzaam (ver)bouwen van hun woning, om zich zo meer bewust te worden van hun uitstoot en deze te beperken. Door de oprichting van en steun aan het Mamadepot wordt ook de nadruk gelegd op het duurzaam hergebruiken van spullen. Deze werking willen wij tijdens de volgende legislatuur verder blijven ondersteunen. Dit soort initiatieven werken duidelijk zeer goed.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Door in te zetten op het verenigingsleven en een uitgebreid vrijetijdsaanbod zoals nu reeds gebeurt. We moeten blijven inzetten op een ruim aanbod van evenementen (denk maar aan de 11-juli viering, kermissen, midzomer, nieuwjaarsreceptie, seniorenvieringen, buurtfeesten, chirofuif) en een uitgebreid cultuuraanbod tijdens of buiten deze evenementen. Binnen het cultuuraanbod is er de afgelopen legislatuur ingezet om naast het bestaande aanbod ook de doelgroep klassieke muziek te bedienen. Ook met de scholen worden er activiteiten voor de jeugd georganiseerd. Het is belangrijk dat er een ruim aanbod is aan momenten waar inwoners kunnen samenkomen in een positieve sfeer. We vinden wel dat er meer ingezet moet worden specifiek naar een aanbod dat ook onze jeugd en de senioren aanspreekt. Daarom willen we vanuit de gemeente zeker de bestaande jeugdactiviteiten (fuif, kampen, jeugdraad, kindergemeenteraad) blijven ondersteunen, maar mogen we onze senioren niet uit het oog verliezen.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
De voorbije 6 jaar, van 2018 tot 2024 was de schepen van Jeugd en Onderwijs iemand van onze partij, Bart Sorée. Bart ziet als geen ander het belang in van infrastructuur voor kinderen en jongeren en heeft daarom als schepen meerdere belangrijke dossiers aangedragen en ervoor gezorgd dat deze goedgekeurd werden.
Zo is het mee dankzij de schepen dat zowel Chiro Betekom als Chiro Begijnendijk volledig nieuwe en moderne lokalen hebben kunnen bouwen en is er ook een gloednieuw gebouw voor de kinderopvang gebouwd.
In totaal gaat het hier over een investeringsbedrag bedrag van ongeveer 1.3 miljoen euro (renteloze leningen niet meegerekend), speciaal voor kinderen en jongeren. Ook voorzag hij recordinvesteringen in de gemeentelijke scholen.
Dit wil hij ook voortzetten tussen 2024 en 2030. Zo wil N-VA ervoor zorgen dat er een jeugdhuis in de gemeente geopend kan worden. Tevens moet de muziekschool (De Begijn) een grondige renovatie ondergaan. Deftige opslaglocaties zijn ook een speerpunt.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Hetgeen we vooral willen meegeven is dat de jeugd in onze gemeente een waardevolle partner is voor de N-VA. Wij willen luisteren, en de jeugd mee laten beslissen over thema’s die hen aanbelangen. Door te kijken naar het palmares van de voorbije 6 jaar denken wij ook dat wij dit aangetoond hebben, en ons ook sterk kunnen maken dat wij dit de komende 6 jaar met hetzelfde elan zullen voortzetten. Dit hebben we gedaan, en zullen we blijven doen, aan de hand van concrete voorstellingen en realisaties waar de jeugd iets aan heeft, zoals u ook heeft kunnen lezen in de antwoorden bij de vorige vragen. Lege slogans zonder een uitvoering zijn niet aan ons besteed.