We hebben als partij het initiatief genomen om het Save Charter te ondertekenen. We willen verder gaan en de dorpskernen nog meer autoluw maken. Alle vervoersmodi hebben hun plaats, maar de straat is van iedereen en moet dus veilig zijn. Trajectcontroles zijn er gekomen en hoewel we niet zijn voor een wildgroei aan camera's heeft het wel gezorgd voor een verbetering van het veiligheidsgevoel op sluipwegen. Bijkomende controles door de politie zijn ook wenselijk.
Verder ook inzet om de versterking van het trage wegennet voor voetgangers en fietsers, waarbij prioriteit wordt gegeven aan makkelijk te realiseren verbindingen. Dat is essentieel. Tijdens corona (maar ook daarbuiten) is nog maar eens gebleken hoe essentieel dit is. Tenslotte zijn de schoolroute prioritair. Initiatieven zoals Buck-e worden geëvalueerd en verdergezet of komen terug in een andere vorm en tenslotte worden de schoolomgevingen 'verkeersveiliger' ingericht.
De bestaande "trage wegen" waar niet of nauwelijks auto’s komen willen we opwaarderen. Zo willen we dat het makkelijker wordt om je via dit soort wegen te verbinden tussen je wijk en de wijk van een vriend, of tussen je wijk en de school of sportclub. We zullen deze wegen ook goed onderhouden en zorgen dat er makkelijk te fietsen of te wandelen is.
Daarnaast willen we ook enkele gevaarlijke kruispunten aanpakken. Dit heeft voor ons absolute prioriteit. We denken hierbij onder andere specifiek aan de rotonde in Betekom, de Sleutelbaan, Plankenbrug, Haltestraat en beide dorpskernen.
Ook het goed onderhouden en vernieuwen van fietspaden vindt MGB belangrijk.
Als laatste willen we de politie vragen om bij het begin en einde van de school een extra oogje in het zeil te houden aan gevaarlijke punten.
Er is de afgelopen legislatuur reeds heel wat gebeurd op dit vlak in onze gemeente. Zo hebben we het Save Charter ondertekend en is er een mobiliteitsplan afgewerkt met inspraak van de mobiliteitsraad, scholen, ouders… Onze schepen van jeugd en onderwijs heeft ook via de kindergemeenteraad en ouderraad ervoor gezorgd dat er nieuwe, veiligere belijningen van de schoolparkings kwamen en dat het Buck-e systeem voor fietsen naar school werd verwezenlijkt. Tevens zijn er enkele trajectcontroles geïnstalleerd. We zijn van mening dat deze een dynamisch gegeven moeten worden en kunnen verplaatst worden naargelang de behoefte. Dit betekent dat er via voorafgaande metingen moet nagegaan worden waar een trajectcontrole nodig is. We moeten in het bijzonder voor de zwakke en jonge weggebruikers een veilig fietsnetwerk realiseren. Politiecontroles en sanctionering blijven een belangrijke pijler in de strijd tegen zij die overtredingen begaan en het verkeer onveilig maken.
Dit legislatuur is er voor Begijnendijk-Betekom een heel mobiliteitsplan uitgetekend door experten, dit is alvast een goede basis.
Als partij zijn wij van mening dat de trajectcontroles er moeten zijn voor de veiligheid en niet om de dorpskas te spijzen. Wij willen niet meer trajectcontroles, maar efficiënter gebruik van de huidige trajectcontroles, door frequente evaluatie en verplaatsing van deze controles naar plaatsen waar deze het hardst nodig zijn. De snelheidscontroles zijn goed, maar hierbij moet opgepast worden dat bestuurders zich niet onterecht benadeeld voelen. Ook moet het mogelijk zijn fietsers te kunnen bestraffen, waar max. 30 km/u geldt, geldt dit ook voor fietsers en speedpedelecs. Snelheidsregels (en verkeersregels) gelden voor iedereen.
Soms staan de verkeersborden niet goed zichtbaar, deze staan te dicht bij het kruispunt. Na het indraaien ben je het bord al gepasseerd.
Toegevoegd op 07/08/2024
Samen-CD&V
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij
Vlaams Belang
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij