In de eerste plaats moet je hen bereiken. Dat kan via een groot aanbod aan activiteiten (zie hierboven), verder ook communicatie en sensiblisering rond initiatieven zoals Warme William. We hebben bijzondere aandacht voor jongeren die in een moeilijke thuissituatie zitten en willen daarom ook de sociale diensten hierbij verder inzettten.
Het sportaanbod in onze gemeente is reeds zeer groot. Het aanbod nog verder afstemmen op de leeftijdscategorie is een sleutelelement.
Eenzaamheid is een uitdaging waar we als MGB extra aandacht voor willen hebben. Ongeveer de helft van de Vlaamse bevolking voelt zich regelmatig eenzaam, zowel jongeren als ouderen. Eenzaamheid heeft tenslotte een sterke link met mentaal welzijn. We willen dan ook verder inzetten op initiatieven als “Psycholoog voor iedereen” en Warme William.
Daarnaast willen we specifiek voor jongeren het Huis van het Kind verder uitbouwen.. Het mentale welzijn van onze jongeren vraagt voor MGB de nodige aandacht. Nabijheid en laagdrempeligheid zijn daarbij belangrijk. Jongerenwelzijn vereist tenslotte intensieve samenwerking tussen scholen, het Huis van het Kind en andere organisaties zoals de verschillende kinderdagverblijven en onze verenigingen met jeugdwerking.
Wat betreft fysieke gezondheid wil MGB verder inzetten op het ondersteunen van onze sportclubs bij de organisatie van hun activiteiten.
Daarnaast willen we G-sport initiatieven van onze verenigingen ondersteunen.
Op dit moment is er een uitgebreid netwerk aanwezig waar jeugd met welzijnsproblemen terecht kan. De scholen spelen hierbij uiteraard een belangrijke rol om signalen op te vangen en door te verwijzen naar de juiste instanties. Naast de scholen, kan de gemeente faciliteren via het Huis van het Kind dat de afgelopen legislatuur werd opgericht om de juiste weg te vinden in het aanbod dat momenteel zeker aanwezig is. Het is belangrijk dat er een laagdrempelige toegang wordt gevonden door onze jeugd om in alle rust en anonimiteit contact te vinden met de juiste perso(o)n(en). De gemeente moet ook meer inzetten om de sensibiliseringscampagnes hierover naar de jeugd te kanaliseren. Dit kan onder andere gedaan worden door meer communicatiebudget te reserveren voor dit soort thema’s.
De wensput, we plaatsen dit op een plek waar de jeugd rondhangt. Hierin kunnen vragen of bedenkingen gestoken worden. Op regelmatige basis zullen mensen van de gemeente de vragen die hierin belanden beantwoorden. Dir gebeurd als hier genoeg gegevens in staan om iemand een persoonlijk antwoord te kunnen bezorgen. Op deze manier willen we een soort van samenhang creëren tussen ambtenarij en bevolking.
Er is een eerstelijnspsycholoog die zetelt in het OCMW. Iedereen kan hier terecht.
Er is een gemeentelijke visie omtrent drugs. We willen deze visie rond drugs en alcohol verder implementeren door, bijvoorbeeld een opleiding geven aan leerkrachten, ouders, leiding,... over druggebruik en herkenning.
Ook willen we toegankelijker informeren waar iedereen (anoniem/zonder ouderlijk toezicht/...) geholpen kan worden. Dit door affiches of flyers op publieke plaatsen zoals bv. een sporthal zodat de info makkelijk en anoniem bereikbaar is. Zo hopen we de drempel om hulp te zoeken te verlagen.
Toegevoegd op 07/08/2024
Samen-CD&V
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij
Vlaams Belang
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij