cd&v

Beringen

Ontdek meer

Website: https://cdenvberingen.be/ Facebook: https://www.facebook.com/VlammenVoorBeringen Instagram: https://www.instagram.com/cdenv_beringen/

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

Het mentale welbevinden van onze jongeren vinden we belangrijk. We creëren een vangnet voor iedereen die het moeilijk heeft. We behouden de investeringen die we tot nu deden als het JAC en het OverKop-huis en antennewerkingen als 't Kelderke. We zorgen voor fysieke plekken waar jongeren écht kunnen hangen. We maken van onze stad een echte talentenstad waar iedereen in zijn eigen buurt een plek heeft om zijn talent te ontdekken én verder vorm te geven. Dit kan zowel binnen als buiten de schoolmuren, thuis en in de vrije tijd. Elk talent telt! Jongeren moeten zich in de eerste plaats veilig kunnen verplaatsen in onze stad. We zorgen voor veilige fietsverbindingen en werken de obstakels op de schoolroutekaarten weg. Asociaal rijgedrag pakken we kordaat aan en we treden strenger op tegen drugs.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

We voorzien speelpleintjes op buurtniveau zodat iedereen in zijn naaste omgeving een plek heeft in het groen om te spelen. Met het speelweefselplan hebben we de toon gezet om publieke plekken in te richten en voor verbinding te zorgen voor kinderen en jongeren. We betrekken de buurten bij het inrichten van deze plekken. Zo kunnen ouders, kinderen en jongeren hun stem laten horen. We richten 'hangplekken' of 'chillplekken' zo in dat het duidelijk is dat jongeren hier mogen rondhangen en een eigen plek hebben in onze stad, steeds met respect voor de buurt.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

We betrekken kinderen en jongeren via de verschillende overlegorganen die er nu al zijn. Denk maar aan de kindergemeenteraad, jeugdraad, bevragingen via scholen en via het bestaande buurtwerk,… Het label Kindvriendelijke Stad willen we verlengen waarbij er blijvend aandacht zal zijn naar de betrokkenheid van kinderen en jongeren. We willen een tienerparticipatie- en inspraakproject waarbij jonge Beringse tieners hun mening over bepaalde thema’s over onze stad kunnen geven. Een groepje van ongeveer 15 tieners tussen 12 en 16 jaar kan nadenken over de belangen van alle tieners in Beringen. Zo kunnen we hun verantwoordelijkheidszin stimuleren en hen vaardig maken in communicatie, organisatie en engagement. De tieners zijn ook een klankbord voor de jeugddienst met hun vragen of ambities.We maken van de Kids een magazine dat nog meer op maat is van onze schoolgaande jeugd en hebben vanuit de communicatie aandacht voor sociale media op hun maat.

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

Iedereen moet zich vlot en veilig kunnen verplaatsen in onze stad. In de eerste plaats willen we veilige routes naar school, dus werken we de knelpunten weg op de schoolroutekaarten naar iedere school. Het invoeren van fietsstraten/-zones of schoolstraten zijn onder andere manieren om de veiligheid te verhogen. We werken aan de weerbaarheid in het verkeer door schoolgaande jeugd onder te dompelen tijdens fietslessen en een fietsexamen. We stimuleren scholen om aandacht te hebben dat hun leerlingen zichtbaar zijn in het verkeer.

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

In de eerste plaats door bestaande verenigingen te ondersteunen. Dit kan gaan over sportclubs, jeugdverenigingen, artistieke projecten in onze stad. Dit zowel logistiek als inhoudelijk. Nieuwe projecten waarderen we als waardevol en geven we alle kansen. Daarnaast bieden we zelf leuke activiteiten aan zoals Kia D-max, Buitenspeeldag, Dag van de Jeugdbeweging en andere en maken we onze evenementen op kinder- en jongerenmaat. Of trekken we externe partners als Garnizoen aan om hier leven in de brouwerij te brengen.

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

Deze legislatuur hebben we extra geïnvesteerd in het mentaal welzijn van onze kinderen en jongeren. De werkingen van deze partners als JAC, OverKop-huis en ‘t Kelderke willen we behouden en verder bekendmaken. Jongeren die we hier niet bereiken, proberen we te benaderen door te werken op plaatsen waar ze zich wel bevinden en outreachend te werken met een straathoekwerker of sleutelfiguren. Scholen spelen ook een belangrijke signaalfunctie hierin. We creëren veilige plekken waar het ok is om te hangen. Jongeren moeten zichzelf kunnen zijn. Ook leren we hen dat het soms ok is om niet ok te zijn en proberen we taboes hier rond weg te werken.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

Het lokaal energie- en klimaatactieplan is ons kompas. Hierin zitten heel wat maatregelen vervat om onze stad te verduurzamen en klimaatvriendelijker te maken. We geven als stad het goede voorbeeld en sensibiliseren om het nut van deze maatregelen te duiden. We hanteren de groennorm 3/30/300: elke woning heeft nood aan 3 zichtbare bomen, 30% ‘klimaatgroen’ in zijn omgeving en toegankelijk groen op 300 meter. Waar nodig halen we klinkers en verharding weg en zorgen we voor een nieuwe groene invulling. Verenigen stimuleren en ondersteunen we door wisselbekers aan te bieden zodat de afvalberg na evenementen en activiteiten krimpt. Duurzame mobiliteit stimuleren via autodelen wat we verder uitrollen in de dorpskernen via de Hoppinpunten clusteren we het openbaar vervoer met alternatieve mobiliteit (deelfiets/deelsteps) zodat je overal snel geraakt.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

Onze stad is er eentje waar je nog rustig en in het groen kan wonen en er toch veel zaken georganiseerd worden. Dat is één van de troeven van Beringen. We trekken bovenlokale evenementen naar onze stad die mensen met elkaar verbinden. Denk maar aan Parkies in het Park van Beverlo of Garnizoen. Al te vaak worden rondhangende jongeren ervaren als overlast maar deze plekken moeten we misschien effectief aanduiden zodat het duidelijk is dat men daar mag én kan rondhangen. Steeds in goed overleg met de buurt. Speelstraten maken we aantrekkelijk in de vakantieperiodes zodat jongeren terug hun plek op straat kunnen innemen.

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

We maken werk van een echt park op de site van het Spectrum College. Met ruimte voor de kleinsten met een speeltuin, een hondenlosloopweide en een looppiste naast het skatepark. Koersel Kapelleke is dringend aan een opwaardering toe. Naast het opnieuw openstellen van de plonsvijver en de investeringen in de speeltuin moeten we het gebouw en de horeca daar aanpakken. De Lutgartsite in Beringen willen we herbestemmen waarbij we aandacht houden voor zowel de partners die er zijn (OverKop, JAC,...) en we ruimtes willen voor ondernemerschap voor jongeren. Op de vrijetijdssite van Paal willen we een nieuwbouw waar we sporten en spel brengen. Al te vaak staat schoolinfrastructuur leeg na de schooluren. Dit kan beter benut worden. Hiervoor geven we zelf het goede voorbeeld en vernieuwen we de stedelijke scholen. Koersel én Korspel krijgen een nieuwbouw die ook na de uren bruikbaar is voor de buurt, verenigingen,...

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

Het aanbod voor tieners en jongeren kan nog beter ontwikkeld worden. Hiervoor willen we met hen in gesprek gaan. Het tienerpanel kan daar een antwoord op bieden. Creativiteit en ondernemerschap willen we blijven stimuleren, zodat iedereen met zijn of haar talent in onze stad een plek heeft. We maken echt werk van Beringen Talentenstad.

Terug naar overzicht