N-VA

Beringen

Ontdek meer

https://www.facebook.com/JongNVaBeringen/
https://www.facebook.com/nvaberingen
https://www.instagram.com/nva_beringen/
https://www.instagram.com/jongnvaberingen/
https://beringen.n-va.be/

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

Nieuwe plekken zoals LUTGART (met jonge ondernemers), het JAC en het OverKophuis (focus op mentaal welzijn) verduurzamen we. Daarnaast verdienen jeugdhuizen en -bewegingen blijvende ondersteuning zodat zij beschikken over degelijke infrastructuur. Door het inrichten van buurtspeeltuintjes en hangplekken, kunnen jonge inwoners samenkomen.

Je veilig verplaatsen naar vrienden, hobby's, school... is essentieel. Dit doen we door vlotte fietsverbindingen (met extra aandacht voor schoolroutes) en een sterk tragewegennetwerk. Daarnaast moeten een uitbreiding van de GAS-codex, een streng optreden van de politie tegen drugs en meer (mobiele) camera's ervoor zorgen dat kinderen en jongeren een propere en veilige leefomgeving hebben.

Ook kinderen en jongeren zijn 'klant' van onze stedelijke dienstverlening. Zij moeten er op gepaste wijze terecht kunnen. Daarnaast is hun blik op de wereld onmisbaar bij het realiseren van projecten: waar het goed is voor een kind, is het goed voor iedereen.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

Nabijheid is essentieel: op wandel- of fietsafstand moet elk kind een groene ruimte hebben om te kunnen vertoeven. De verdere uitrol van het speelweefselplan focust op groen en avontuurlijk spelen. Ruimtes worden ingericht op basis van input van buurtbewoners, klein en groot.

De reeds aanwezige infrastructuur waar kinderen en jongeren kunnen ontspannen, zoals o.a. de recreatiedomeinen, de lokalen van jeugdverenigingen en sportinfrastructuur, moeten we blijvend onderhouden en voldoende toegankelijk maken.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

Via verschillende organen proberen we kinderen en jongeren te betrekken bij het maatschappelijk debat. Dit is ook een onderdeel van het actieplan ‘Kindvriendelijke stad’. Denk aan de kindergemeenteraad, de jeugdraad, participatieavonden, de samenwerking met Beringse scholen, de outreachend jongerenwerker ... Blijvend inzetten op deze initiatieven is cruciaal.

Met nieuwe communicatietools zoals bv. sociale media of gerichte bevragingen, hopen we ook jongeren te horen die we niet via de bestaande manieren bereiken.

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

De schoolroutekaarten brengen de veiligste weg naar school in beeld. Verkeersknelpunten op die routes pakken we eerst aan. Aan het Hoppinpunt zijn deelfietsen een toegevoegde waarde om je snel te kunnen verplaatsen. Ook meer elektrische deelwagens kunnen jongeren de nodige mobiliteit geven.

We streven ook naar een veilige "Kiss-and-ridezone" (of knuffelstrook) aan de scholencampus en een autovrije markt en een fietszone in Beringen-Centrum.

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

We zetten hierop in op 3 manieren. Allereerst organiseren we zelf activiteiten en evenementen, met aandacht voor de jongste bezoekers. Denk o.a. aan de Buitenspeeldag, Paal op Stelten, speelpleinwerking en be-MINE on Ice.

Daarnaast ondersteunen we private spelers door het verstrekken van bv. fuiftoelagen, het ter beschikking stellen van onze accommodaties en materialen en het breed communiceren van het aanbod.

Tot slot helpen we jongeren die zelf de handen uit de mouwen willen steken door een subsidie aan te reiken.

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

Het JAC, het OverKophuis en ‘t Kelderke hebben een werking in onze stad sinds de huidige legislatuur. De middelen voor deze partnerschappen blijven we voorzien.

De kennis vanuit die partnerschappen verspreiden we ook verder naar jeugd- en sportverenigingen, zodat men ook daar kinderen en jongeren kan verderhelpen. Ontmoeting staat immers centraal in het thema welzijn: het kan een luisterend oor bieden, je weerbaarheid versterken, je leren dat iets niet OK is ...

Tot slot zullen de aanpak van intrafamiliaal geweld en de bescherming tegen online gevaren specifieke aandacht vereisen.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

Onnodige verharding breken we op en vergroenen we. We kiezen daarbij voor een klimaatbestendige en onderhoudsvriendelijke inrichting. Eveneens informeren we de burgers beter over deze acties en keuzes, zodat zij op hun eigen perceel ook de juiste maatregelen kunnen nemen.

Bomen zijn cruciaal om de leefbaarheid in onze stad te beschermen. Echter mogen zij ook niet elke ontwikkeling in de weg staan. Een goede afweging is cruciaal, en waar mogelijk planten we uiteraard extra bomen.

Als stad maken we het proces om laadinfrastructuur te voorzien zo eenvoudig mogelijk, zodat dit alvast geen hinderblok vormt om zich te verplaatsen met een elektrische fiets of wagen. Eveneens geven we als stad zelf het goede voorbeeld.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

Beringen is een bruisende stad en dat willen we zo houden. Als bindmiddel van een inclusieve samenleving stellen wij het Nederlands voorop. Het Nederlands geeft je immers de mogelijkheid om elkaar te leren kennen, een netwerk uit te bouwen, studies aan te vatten, een job te vinden… Daarom blijven we inzetten op het gebruik van het Nederlands, ook in het verenigingsleven, zodat elk kind kansen krijgt om zich te ontwikkelen.

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

Nieuwe stedelijke schoolinfrastructuur, die ook na de schooluren kan ingezet worden, in Koersel en Korspel zijn een startpunt. Daarnaast zijn de ontwikkeling van de Flandria-site in Paal (met sportmogelijkheden en een ontmoetingsplek voor jongeren) en de bouw van een nieuw bezoekers- en onthaalcentrum aan Koersel Kapelleke, ook voor kinderen en jongeren belangrijk.

Tot slot blijven we duurzame investeringen in private jeugdinfrastructuur mee financieren en bouwen we verder aan een netwerk van spel- en ontmoetingsplekken in je buurt.

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

De toegankelijkheid van de stedelijke initiatieven en het patrimonium dienen onder de loep genomen te worden, om vervolgens quick wins te kunnen realiseren. Zo kunnen we bepaalde doelgroepen, zoals bijvoorbeeld kinderen met een handicap, extra mogelijkheden bieden.

Jongeren buiten het reguliere verenigingsleven verdienen ook een stem. We zoeken naar nieuwe manieren om verbinding te maken met hen.

Daarnaast blijft het aanbod voor jongeren tussen 12 en 16 jaar een uitdaging. Door proefprojectjes kunnen we te weten komen welke activiteiten we voor hen kunnen aanbieden.

Terug naar overzicht