PVDA
BeringenOntdek meer
https://www.instagram.com/pvdabelgie/
https://www.pvda.be/programma/jongeren-aan-zet
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Beter en gratis openbaar vervoer
- Meer publieke ruimtes voor jongeren
- Veel meer betaalbare woningen
Investeren in een jonge stad is voor ons een topprioriteit. Concreet gaat dat over je gemakkelijk kunnen verplaatsen op een betaalbare en duurzame manier, kunnen chillen en sporten met vrienden in de publieke ruimte, een betaalbare woning vinden, de kinderarmoede aanpakken.
De jongeren zijn de toekomst. Betere woon- en leefomstandigheden voor jongeren geven ook een betere toekomst aan onze stad.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
De stad moet investeren in nieuwe sportterreinen, jeugdhuizen, publieke fitness-infrastructuur in open ruimte en open cultuurhuizen voor jongeren. We hebben publieke plaatsen nodig waar jongeren kunnen chillen, elkaar kunnen ontmoeten,... Sportzalen van scholen moeten open zijn in de avond en tijdens het weekend.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
Drie coole ideeën:
Eén: jongerenorganisaties en het jeugdwerk meer middelen en steun geven om hun stem te laten horen.
Twee: Regelmatig via bevragingen de mening gaan vragen aan de jongeren zelf.
Drie: Meer jongeren in de gemeenteraad zodat ze hun stem kunnen laten horen. Daarom hebben we Angelina Moreels (19jaar) als jongerenkandidaten.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Beter openbaar vervoer. Dat is de ruggengraat van een goed en duurzaam mobiliteitsbeleid.
Gratis en beter openbaar vervoer. Investeer samen met de Vlaamse overheid in gratis en beter openbaar vervoer. In Hasselt is het openbaar vervoer vroeger gratis geweest, met als resultaat meer mensen op de bus dan vandaag de dag, Limburg is een openbaar vervoerswoestijn. Zo kan het niet verder. Wij willen investeren in gratis en beter openbaar vervoer, met een betrouwbaar nachtnet, zodat iedereen veilig thuis geraakt, ook na 20 uur.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
Meer culturele activiteiten (concerten, cinema, voorstellingen, enz.), sport- en vrijetijdsactiviteiten aanbieden die toegankelijk zijn voor jongeren. We willen meer jeugdhuizen waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, waar er activiteiten zijn, waar jongeren samen kunnen gamen ,...Onze jongerenbeweging RedFox organiseert, in Antwerpen, een gratis jongerenfestival, DiverCity.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
De geestelijke gezondheid van jongeren staat onder druk. Daarom willen wij dat de stad een proefproject lanceert rond hulp op maat van jongeren in scholen en jeugdwerkingen, lokale psychologische hulp voor jongeren, zonder ellenlange wachtlijsten.
Te veel kinderen en jongeren leven in kansarmoede en hebben geen toegang tot deftige gezondheidszorg. De strijd tegen armoede in onze stad moet een topprioriteit worden.
Toegang tot sport, cultuur en ontmoetingsplaatsen is ook cruciaal voor het fysieke en mentale welzijn van jongeren. En belangrijk… gratis, lokale psychologische hulp voor jongeren, zonder ellenlange wachtlijsten.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
We moeten investeren in beter en gratis openbaar vervoer als alternatief voor de auto: Goed voor de portemonnee én goed voor het klimaat.
Om de klimaatverandering aan te pakken, moeten we de grote vervuilers laten betalen en moeten er voor mensen sociale en duurzame oplossingen zijn.
We zijn ook voor massale investeringen in het isoleren van woningen en hernieuwbare energie, met zonnepanelen op elk dak via renteloze leningen. Want veel eigenaars hebben niet de mogelijkheid om - naast de afbetaling van hun dure lening - nog te investeren in isolatie en renovatie. Zo is er voor iedereen een echt "renovatierecht".
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Zet in op openbare ruimte. Het is daar dat we elkaar ontmoeten. Ondersteun buurtcomités en investeer in straathoekwerkers zodat er activiteiten zijn die jongeren en bewoners samenbrengen om elkaar te leren kennen. Maak jeugddiensten gratis, zoals we hebben gedaan in Borgerhout (waar de PVDA in het bestuur zit) om ze toegankelijker te maken. In Borgerhout geven we workshops aan 16-jarigen en geven we hen verantwoordelijkheid op pleintjes en speelpleinen. We willen dit model van "pleinpatrons", wat supergoed werkt, uitbreiden.
[Voor grote steden met veel diversiteit]: Inzetten op activiteiten die mensen van verschillende culturele afkomst samenbrengen. Als we elkaar beter leren kennen, gaan we ook beter samenleven. We moeten strijden tegen racisme en discriminatie, zoals met bvb. praktijktesten.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
Meer publieke ruimtes waar jongeren kunnen samen komen, chillen, gamen, studeren etc.
Jeugdhuizen waar nodig renoveren, en terug speeltuintjes installeren.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
We willen een stedelijke Cultuurpas installeren voor jongeren, naar het voorbeeld van Frankrijk: een cultuurbudget voor elke jongere dat verdeeld wordt via de scholen. Een deel van het budget is voor cultuur op school, een ander deel is om te besteden aan cultuur in de vrije tijd. Wel of geen toegang hebben tot cultuur is een vorm van kansarmoede. Als we de ongelijkheid in de samenleving willen wegnemen, moet ook de drempel voor cultuur naar beneden.