Team Voluit

Beringen

Ontdek meer

https://voluitblog.wordpress.com/
https://www.facebook.com/TEAMVOLUIT
https://www.instagram.com/teamvoluit/
https://www.tiktok.com/@teamvoluit

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

Kinderen met dezelfde talenten hebben recht op gelijke kansen. We moeten jongeren vleugels geven om te kunnen vliegen. We gaan voluit voor een landschap waar er letterlijk en figuurlijk meer ruimte is voor talentontwikkeling. Want elk talent telt. Ieder kind moet zich ten volle kunnen ontwikkelen en groeikansen op maat krijgen, dit binnen een uitdagende (leer)omgeving, thuis, op school en in de vrije tijd.

Onze leefwereld begint in de buurt waar we opgroeien. Daarom moeten we investeren in verbindende, kind- en jeugdvriendelijke ruimtes voor o.a. spel, ontmoeting en vrije tijd waar generaties elkaar ontmoeten, activiteiten voor iedereen openstaan en het aangenaam en (verkeers)veilig is om te wonen, te vertoeven en te bewegen.

Je goed in je vel voelen is essentieel om gezond en gelukkig op te groeien. We doorbreken het taboe rond mentaal welzijn en maken er een speerpunt van. Want welzijn is niet enkel een zaak van therapeuten en maatschappelijke werkers maar van iedereen.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

Naast speel- en beweegruimtes en georganiseerde ontmoetingsplekken (bv. jeugdhuizen en -bewegingen, OverKop, Brede School) moeten we ook aandacht hebben voor spontane ontmoetingsplekken (‘chillplekken’) waar jongeren willen en mogen zijn (‘chillaxen’). Hangplekken zijn van alle tijden: een ‘eigen’ plek om vrienden te ontmoeten, te babbelen, een ‘vrijplaats’ voor de jeugd. Ze maken deel uit van de ontwikkeling van tieners. Rondhangen wordt echter vooral als een probleem gezien, dit door het probleemgedrag van hangjongeren in bepaalde buurten. Wij willen een positief rondhangbeleid stimuleren (cf. Hangmakers), dit naast een kordate aanpak van overlast, vandalisme en (drugs)criminaliteit door hardleerse hangjongeren.

Verder willen we (bestaande en nieuwe) infrastructuur, zoals publieke gebouwen/sites en scholen maar ook kerken (als nevenbestemming), meer openstellen voor bv. jeugdwerking, kampen, brede schoolwerking en als speel-, ontmoetings- en experimenteerruimte.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

Eerst en vooral door hen een stem te geven, om te weten wat hun echte noden zijn. Want kinderen en jongeren worden te weinig gehoord. We denken nog te veel in hun plaats. Zowel verenigde jongeren als niet-verenigde jongeren moeten meer inspraak krijgen. Dit o.a. door de positie van de jeugdraad te versterken en vooral ook sterker te verbinden met andere raden, door de kindergemeenteraad meer te betrekken bij het beleid (bv. via een gemengde, generatieproof gemeenteraad), door te experimenteren met andere vormen van participatie (bv. online participatie, burgerbudgetten, leerlingenraden op scholen).

Beringen behaalde het label ‘Kindvriendelijke stad’. Kindvriendelijkheid gaat over alle levensdomeinen en betreft dus ook alle beleidsdomeinen. De leefwereld van kinderen begint in de gemeente waar ze opgroeien. Als lokale beleidsmakers moeten we dan ook een brede jeugdreflex hebben en bij alle acties binnen het domein mens en omgeving de kind- en jeugdnorm toepassen.

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

Bereikbaarheid en veiligheid zijn cruciaal. We moeten investeren in verkeersveilige school- en vrijetijdsomgevingen en in veilige verbindingen voor kinderen en jongeren zodat ze zich zelfstandig kunnen verplaatsen.

Wij gaan voluit voor meer fietscomfort en -veiligheid. De kindnorm staat hierbij voorop. We willen bij zoveel mogelijk kinderen, jongeren en ouders een fietsreflex stimuleren. Dit veronderstelt veilige fietsinfrastructuur. Om dit te realiseren, is er nood aan een plan om de belangrijkste fietsroutes eerst aan te pakken, dit in dialoog met de jongeren (via bv. bevragingen via scholen, jeugdbewegingen). Daarnaast is het ook belangrijk om te blijven sensibiliseren op vlak van verkeersveilig gedrag, dit bij fietsers maar ook bij alle andere weggebruikers.

Vanuit de vervoerregioraad moeten we ook blijven pleiten voor een betaalbaar, betrouwbaar, bereikbaar en toegankelijk openbaar vervoer binnen en rond Beringen (zeker ook richting het station in Diest).

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

Door te investeren in een divers en toegankelijk jeugdwerk en vrijetijdsaanbod (o.a. sport, cultuur, recreatie, bib) dat inspeelt op de lokale realiteit en actuele noden van kinderen, jongeren en jeugdverenigingen. Hierbij moeten we naast klassieke jeugdwerkvormen ook nieuwe, experimentele werkvormen erkennen, ondersteunen en faciliteren. Dit uiteraard steeds met aandacht voor jongerenparticipatie en co-creatie om te kunnen inspelen op noden en blinde vlekken weg te werken. Enkel zo weten we (beter) waar tieners en jongeren naar op zoek zijn.
Verder moeten we komaf maken met regelneverij en administratieve overlast om jeugdverenigingen en organisatoren van jeugdevenementen alle kansen te geven en jeugdig ondernemerschap te stimuleren. Een goede dienstverlening is voor Team Voluit een speerpunt en moet ook doorgetrokken worden naar jeugdwerking. De vrije tijd van kinderen en jongeren behelst bijna alle beleidsdomeinen (o.a. sport, cultuur, recreatie). Ook samenwerking is dus cruciaal.

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

Welzijn is onlosmakelijk verbonden met gelijke ontwikkelingskansen, zowel voor kansarme als kansrijke kinderen en jongeren, dit als basis voor een kansrijke toekomst (bv. opleiding, job).
In dit kader is een sterk onderwijsbeleid cruciaal, met aandacht voor o.a. cultuur, taalvaardigheid en meertaligheid, brede schoolwerking, kleuterparticipatie, schoolverzuim en -uitval, mediawijsheid, mentaal welzijn, capaciteit voor de B-stroom en buitengewoon onderwijs en levenslang leren.
Daarnaast moeten we blijven investeren in toegankelijke basisvoorzieningen (bv. om te sporten, te bewegen, cultuur te beleven), in een divers en toegankelijk vrijetijdsaanbod (zie eerder), in een laagdrempelige eerstelijnshulp (bv. via OverKop met antennepunten in de deelkernen, JAC, CLB’s, welzijnswerkers) en in outreachend jeugd(opbouw)werk met de inzet van steun- en brugfiguren.
Last but not least moeten we zorgen voor veilige, verbindende omgevingen waar het fijn is om te leven en jongeren zich goed voelen.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

Via het lokaal energie- en klimaatpact hebben we de transitie naar duurzaamheid en klimaatvriendelijkheid ingezet. Dit is een huzarenstuk en kan niet van vandaag op morgen. We moeten deze acties verderzetten om zo te evolueren naar een gebalanceerd verhaal inzake duurzaamheid en betaalbaarheid. Voorbeelden van acties zijn (meer) groene accenten creëren in de centra, het duurzamer maken van ons gebouwenpatrimonium en het stimuleren van burgers en ondernemers om hetzelfde te doen.

Ook een duurzame mobiliteit, via een shift naar de fiets, het openbaar vervoer en deelmobiliteit, is cruciaal voor een duurzaam en klimaatvriendelijk Beringen.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

“It takes a village to raise a child”. Daarom moeten we, mede via de maatregelen die we in de andere vragen al aanhaalden, werk maken van ‘verbindende’ omgevingen waar kinderen en jongeren zichzelf kunnen zijn, waar ze zich goed, welkom, gerespecteerd en niet gediscrimineerd voelen, waar ze hun bezorgdheden kunnen delen, en waar ze voelen dat ze ‘ertoe doen’. Zo krijgen we veerkrachtige jongeren die zich goed in hun vel voelen en die zich actief willen engageren en ook trots zijn op hun omgeving, hun buurt en hun stad.

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

Er zijn heel wat grote renovatie- en nieuwbouwprojecten in aantocht zoals o.a. de vrijetijdssite in Paal met OC De Buiting en de sporthal, de Kardijk in Beverlo, de Lutgartsite in Beringen-Centrum, de renovatie van het Mijnstadion het Casino, de nieuwbouw bij de stedelijke scholen. Dit biedt kansen om bij de ontwikkeling van deze plannen de verwachtingen en noden van jongeren hierin op te nemen zodat er voor hen ook ruimte aanwezig is om te fuiven, te experimenteren, te sporten, muziek te maken of te beluisteren, creatief te zijn, te chillaxen of gewoon gezellig samen te zijn. Zo kunnen zowel de georganiseerde als niet-georganiseerde jongeren van hun vrijheid genieten. Ze moeten de nodige ruimte krijgen om zichzelf te ontplooien en hun talenten te ontwikkelen zodat ze hun plekje kunnen opeisen in onze maatschappij en ook hun verantwoordelijkheid kunnen nemen ten opzichte van hun familie, vrienden en de generatie(s) die na hen komt/komen.

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

Jongeren moeten niets. We moeten blijven opkomen voor de vrijheid van jongeren. De vrijheid om te zijn wie je wil, om eigen keuzes te maken, om te houden van wie je wil, om talenten te ontwikkelen, om initiatief te nemen, om te ondernemen. Want deze vrijheid staat steeds meer onder druk door toenemende verwachtingen en (keuze)stress, een overvloed aan social media (flows), crisissen (o.a. Corona), internationaal geweld en extremisme. Want vrijheid maakt ons sterk, en nog sterker als we ook respect hebben voor andermans vrijheid.

Terug naar overzicht