Vooruit
BeringenOntdek meer
https://www.facebook.com/VooruitBeringen
Instagram: vooruit_beringen
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Verkeersveiligheid
- Armoedebestrijding en sociale dienstverlening
- Betere dienstverlening en meer participatie
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
Wij vinden dat er een opwaardering van de bestaande parken zou moeten komen, zodat deze kunnen worden ingericht met speelpleinen voor de allerkleinsten, maar ook met banken en voldoende groen, zodat er een plek van rust kan worden gecreëerd voor jong en oud.
Jongeren hebben nood aan plekken waar ze zichzelf kunnen zijn. Daarom pleiten we voor aparte locaties waar jeugd kan samenkomen, gekoppeld aan ontspanning en cultuur. Voorbeelden hier zijn Club9 en de Lutgartsite.
Voor de Lutgartsite moet er wel dringend een toekomstplan opgemaakt worden voor een definitieve invulling
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
We vinden het belangrijk om kinderen en jongeren te horen, niet alleen nu in aanloop naar de verkiezingen maar ook in de komende beleidsperiode. We vinden dat kinderen en jongeren een stem moeten hebben in projecten die directe impact hebben op hun leven of omgeving. Dit doen we door een sterke betrekking van de jeugdraad, maar ook zien we dit aspect breder. We willen hierbij ook een afvaardiging uit scholen, jeugdverenigingen en andere raden die betrekking hebben op kinderen en jongeren.
Het is voor ons dan ook van groot belang dat het niet blijft bij het enkel consulteren van deze groepen, maar ook de constante dialoog aan te gaan met hen. Zo koppelen we gemaakte beslissingen terug en zorgen we voor een laagdrempelig contact tussen stadsbestuur en kinderen/jongeren.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Verkeer en mobiliteit zijn zeer belangrijk voor ons, de belangrijkste punten vind je hieronder terug:
1. Betere voet- en fietspaden, alsook oversteekplaatsen
2. Extra aandacht voor verkeersveiligheid aan scholen en plaatsen waar jeugd samenkomt
3. Een beter aanbod en verhoogde toegankelijkheid van het openbaar vervoer
4. Een aanbod deelmobiliteit in elke deelgemeente
5. Meer laadinfrastructuur en fietsenstallingen
6. Wegwerken van gevaarlijke kruispunten (bijvoorbeeld kruising Koolmijnlaan en Laardijkstraat in Beverlo)
7. Kordate aanpak van hardrijders en straatraces (door middel van trajectcontroles)
8. Een circulatieplan voor doorgaand zwaar verkeer (om overlast in de dorpskernen te verlagen)
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
Vrije tijd is cruciaal voor onze kinderen en jongeren.
Zo moet er aandacht zijn voor hen bij de invulling van nieuwe projecten. We willen hierdoor plekken creëren waar onze kinderen en jongeren kunnen hangen en lawaai maken, zodat ze helemaal hunzelf kunnen zijn.
We werken ook aan de opwaardering van parken waar kinderen en jongeren de nodige rust kunnen vinden met aandacht voor het nodige groen.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
We willen verder analyseren welke noden er zijn van onze Beringse jongeren.
We evalueren het aanbod van het OverKop huis en bekijken hoe we dit verder kunnen uitbouwen.
We zorgen ervoor dat er een sterke sensibilisering is binnen onze scholen over maatschappelijke thema’s rond fysiek en mentaal welzijn. We zorgen er ook voor dat deze campagnes vanuit de stad worden voorzien, zodat scholen hierdoor geen extra belasting krijgen.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
We zorgen ervoor dat er aandacht is voor voldoende groen binnen onze deelkernen
We bekijken dat er tijdens het bouwen van nieuwe projecten voldoende groene gordels aanwezig zijn, dit ook in de buurt van scholen.
We zorgen voor voldoende laadpalen in onze deelkernen.
We zetten in op de duurzaamheid en energiezuinigheid van woningen in onze stad, en organiseren proactief infosessies zodat onze inwoners op de hoogte zijn van de mogelijkheden op dit vlak
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Samenleven heeft vele aspecten, bijvoorbeeld met andere gemeenschappen, maar ook in eigen buurt...
1. We gaan voor plekken waar jongeren kunnen samenkomen en zichzelf kunnen zijn. Dit bevordert het sociaal netwerk van elk individu.
2. Samenleven in de buurten willen we stimuleren door een verhoging van de buurtbudgetten en uitbreiding van speelpleintjes. Met verhoogde buurtbudgetten kunnen de inwoners zalf meer initiatieven nemen
3. Samenleven met andere gemeenschappen is een continu proces. Wij gaan voor een samenleving waar er geen onderscheid is door nationaliteit, afkomst, geslacht, geaardheid, ... Samenleven in een multiculturele samenleving willen we stimuleren door meer bewustwording bij alle gemeenschappen, want samenleven is een verhaal van wederzijdse rechten en plichten.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
Uiteindelijk heeft alles wat in een stad gebouwd, verbouwd of ontwikkeld wordt een rechtstreekse impact op onze kinderen en jongeren. Zij zijn ten slotte onze toekomst waarom we grootse plannen maken. Maar enkele voorbeelden om concreet te zijn:
1. Meer speelpleintjes in gemeenteparken en in buurten
2. Een plek voor jongeren in elke deelgemeente. Dit moet meegenomen worden in bijvoorbeeld de herontwikkeling van de Flandria-site in Paal en van het centrum in Beverlo.
3. Een lokale banenmarkt om lokale openstaande vacatures en studentenjobs actief aan te brengen aan de jongeren
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Voor ons is zeer belangrijk het terugdringen van de armoede in Beringen. 1 op 8 kinderen groeit op in kinderarmoede, wat hoger is dan het Vlaamse gemiddelde, maar ook gewoon veel te veel is. We willen dit doen door meer en betere huur- en sociale woningen, investeringen in duurzaamheid en energiezuinigheid, gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk voor iedereen, gezinsondersteuning voor kwetsbare gezinnen, een extra zorgaanbod voor de meest kwetsbaren, periodieke infomomenten over sociale dienstverlening, automatische rechtentoekenning, garantie op toegang tot sport, cultuur en vrije tijd, buurtgerichte zorg waar nodig en een betere toeleiding naar laagdrempellige hulpverlening
Verder willen we nog praktijktesten invoeren op huur- en arbeidsmarkt
Tot slot moet er meer impact zijn van de inwoners op het beleid: Meer inbreng van inwoners op gemeenteraad, betere informatie naar de inwoners, dienstverlening stadhuis deels zonder afspraak en interactie met inwoners niet enkel digitaal