cd&v

Boutersem

Ontdek meer

Geen info ontvangen

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

1. Mensen worden ouder en blijven bijgevolg langer in eigen woning wonen. Terzelfdertijd blijven mensen langer vrijgezel of heb je gezinsverdunning. Het gevolg van beide trends is evenwel dat er door gans Vlaanderen een enorme woningschaarste is. Wij willen geen dorpse Wim Sonneveld stijl ("het dorp van toen") afdwingen maar staan open voor de toekomst. Dat wil ook zeggen: ruimte voor bijkomende woningen. Het tegenovergestelde zou zeer onrechtvaardig zijn tegenover jongeren, want zij zullen de woningnood ervaren. Dat betekent ook wel dat we een passend kader van ruimtelijke ordening nodig hebben.
2. Klimaatopwarming is een grote bedreiging voor de komende generatie. Met onze verwezenlijkingen in het Lokaal Energie en Klimaatpact zijn we een Vlaamse topgemeente. Niet met gelatenheid, maar wel optimisme.
3. . we hebben de voorbije jaren heel wat fietspaden gerealiseerd. Er zijn evenwel nog een aantal ontbrekende schakels opgestart. Vanzelfsprekend willen we deze afwerken.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

Voor kinderen voorzien we een geregeld opwaarden van speelterreintjes. Ook: speelgelegenheid in de natuur. Denk maar aan park van Kwabeek. Voor jongeren in ruime zin voor hebben we deze het skatepark heraangelegd en ook in examenperiode samenstudeergelegenheid georganiseerd (daarmee willen we natuurlijk verder gaan). Voor de komende jaren zouden we heel graag een jeugdhuis kunnen organiseren. Verder ook: structurele samenwerking met de jeugdverenigingen. Jeugdwerking in sportclubs blijft voor ons belangrijk maar daarnaast willen we ook wel ruimte voor jongeren die eens een 'balleke willen sjotten' zonder aangesloten te zijn bij een club.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

We luisteren graag naar kinderen bij concrete projecten (bv herinrichtingen speelterrein). Voor jongeren in ruime zin zien we een heel speciale situatie. Enerzijds heb je jongeren die lokaal betrokken zijn in verenigingen (bv jeugdverenigingen, maar ook jeugd in sportverenigingen). Anderzijds zien we ook dat het sociale leven van jongeren eenmaal ze op middelbare school verschuift naar de nabije steden. Daar is op zich niets verkeerd mee.
Als bijkomende mogelijkheden om jongeren te betrekken in de komende beleidsperiode zien we één welbepaalde mogelijkheid. Bij het begin van een bestuursperiode heeft een gemeentebestuur één jaar om een meerjarenprogramma op te stellen. Dit wordt best gecombineerd met participatie. Voor jongeren zou je bv een open jeugdraad kunnen organiseren, waar alle jongeren hun inbreng kunnen bieden. Zonder afbreuk te doen aan de periodieke werking van jeugdraad, waar in de praktijk vooral georganiseerde jongeren (jeugdverenigingen) zitten.

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

We hebben de voorbije jaren al heel wat in beweging gezet. Ik denk hierbij voornamelijk aan fietspaden. We willen dit verder afwerken. Naast de 'grote' projecten willen we ook de aandacht verschuiven naar kleinere zaken (bv fietsenstallingen). Inzake verkeersmaatregelen speciale aandacht voor schoolomgeving alsook ontmoetingsplaatsen voor jeugdverenigingen (bv jeugdlokalen).

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

We willen in de eerste plaats kinderen de kans geven zelf voor hun vrije tijd te zorgen. Dwz het spontaan initiatief van jongeren steunen. Dat wil zeggen: steun aan jeugdverenigingen maar bv jongeren de kans geven een jeugdhuiswerking op te starten.
Daarnaast willen we graag de jeugdwerking binnen sportverenigingen ondersteunen en hierbij versnippering tegen gaan.
Belangrijk ook: ruimte voor spelen. Denk aan ons avonturenbos en speelterreintjes. Waar we ook aandacht willen aan besteden is ruimte voor niet georganiseerde jeugd (bv een grasterrein om wat te sjotten...)

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

In vraag 6 verwees ik reeds naar de wijze waarop wij vrijetijdsmogelijkheden willen versterken. Maar soms volstaat het niet. Soms hebben jongeren problemen, die veel verder gaan dan enkel gebrek aan vrijetijdsmogelijkheden. Dan is het vooral belangrijk dat de gemeente zorgt voor een discreet netwerk. Bv: Centra voor Leerlingenbegeleiding; Sociaal Huis...

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

Oonderscheid maken tussen (i) klimaatmitigatie en (ii) klimaatadaptatie. Het eerste betekent dat je zoveel mogelijk vermijdt dat je bijdraagt tot de klimaatopwarming. Daarvoor willen we in de eerste plaats verder zetten waar we reeds goede resultaten hebben geboekt: fietspaden, laadpalen voor electrische auto's, natuurrealisatie (bv boomaanplantingen). Ook belangrijk: samenwerken met ondernemingen en lokale landbouw. Mede dankzij een lokale onderneming produceren we in Boutersem reeds meer electriciteit dan we verbruiken. Is dit niet 'de toekomst aandurven'? Ook kan bv door de landbouw (bv suikerbieten) het opslorpen van CO2 versterkt worden. Het tweede (klimaatadaptatie) betekent dat je je voorbereidt op de negatieve gevolgen van klimaatopwarming. Daar denken we aan: bufferbekkens tegen zware onweders; bomen (zorgen voor schaduw) en waar mogelijk ontharding zodat er meer water in de bodem kan dringen ipv af te vloeien.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

We willen inspelen op onze sterke punten: de nabijheid van natuur (bv speelruimte in natuur). Daarnaast natuurlijk ook de vrijetijdsmogelijkheden die reeds geschetst zijn (zie 6); ruimte voor wonen (zie 2).
Maar belangrijk is dat we als gemeente niet alles proberen zelf te doen, maar vooral mensen de kansen te geven zelf iets te doen. Denk bv aan jeugdverenigingen, maar ook de kunstroute.

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

In plaats van allerlei grootste beloftes te doen, moeten we misschien eerder kijken naar kleinere practische zaken, zoals opslagruimte voor kampmateriaal. In plaats van een jeugdhuis te bouwen misschien eerder kijken naar ruimte huren in bestaande infrastructuur waar,jongeren periodisch bij elkaar kunnen komen. Tenslotte: niet alles is een kwestie van bouwen of verbouwen. Bv ondersteunen van vervoer van kampeermateriaal naar kampsite kan al aardig helpen.

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

Onze algemene filosofie is "De Toekomst Aandurven". Indien we ons vastgraven in onze vrezen, ontzeggen we jongeren kansen.

Terug naar overzicht