Voor Boutersem
BoutersemOntdek meer
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Participatie en communicatie
- Mobiliteit
- Openbare ruimte en gebouwen
Deze drie thema's zijn prioriteit voor ons:1) Participatie: We bedoelen hiermee dat we het belangrijk vinden dat iedereen inspraak heeft in het beleid van de gemeente. Niet alleen door te stemmen voor kandidaten tijdens de verkiezingen, maar ook tijdens de legislatuur door een aantal nieuwe systemen op te starten. 2) Mobiliteit: In Boutersem zijn er nog heel wat moeilijkheden voor mensen die zich te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer willen of moeten verplaatsen. Zo is er nog steeds een groot gebrek aan veilige fietspaden. We willen bekijken hoe we oplossingen kunnen realiseren voor de plaatsen in Boutersem waar er geen goede busverbinding is. 3) Openbare ruimte en gebouwen: We vinden dat er in Boutersem te weinig openbare ruimte voorzien is voor kinderen en jongeren. We willen een langetermijnvisie op speel- en hangruimte maken waardoor we de komende legislatuur maar ook de legislaturen daarna voldoende plekken voor kinderen en jongeren kunnen vrijwaren.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
We willen verschillende initiatieven nemen om te zorgen voor leuke plekken voor kinderen en jongeren. We willen de speeltuinen die er nu zijn natuurlijk blijven behouden maar we willen ook gaan zoeken naar andere, nieuwe ideeën. Voor kinderen en jongeren hoeven dit niet altijd dure, ingewikkelde oplossingen te zijn. Zij vragen vaak gewoon naar ruimte om jong te kunnen zijn.1) We willen een langetermijnvisie maken waarin wordt bekeken waar kinderen en jongeren kunnen buitenspelen, samenkomen met vrienden, rondhangen,... Er zijn in Boutersem nog heel wat gronden die eigendom zijn van de gemeente of van mensen die de grond niet gebruiken. We willen bekijken welke van die terreinen we kunnen openstellen voor kinderen en jongeren om buiten te spelen of samen te komen. Daarnaast willen we ook in elke deelgemeente zorgen voor een kleinschalige sportinfrastructuur zoals een basketveldje, grasveldje,...
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
Een van onze strijdpunten is dat we willen gaan voor meer participatie. Niet enkel voor kinderen en jongeren, maar voor iedereen! Dit doen we zo:1) Heropstarten van de jeugdraad: De jeugdraad is de laatste jaren nog amper betrokken bij het beleid en komt dus niet meer samen. Nochtans is dit een perfect mechanisme om het beleid te toetsen aan de mening en de noden van onze jongeren. We willen deze jeugdraad terug opstarten en sterker dan ooit maken, zodat de jeugd een stem heeft in het beleid!2) Meer transparante en directe democratie: We willen een aantal systemen organiseren waardoor mensen zelf meer inspraak krijgen in het beleid. Ten eerste willen we onderzoeken of we de gemeenteraad opnieuw live uitzenden zodat iedereen deze kan volgen. Ten tweede willen we dat burgers hun eigen voorstellen rechtstreeks op de gemeenteraad kunnen laten bespreken.3) We geven jongeren de kans om zich politiek te engageren binnen onze partij en zo de stem van de jeugd rechtstreeks te laten horen.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
We willen verder inzetten op meer verkeersveiligheid en goede verbindingen voor iedereen, ook voor wie zich niet met de auto verplaatst. 1) Verkeersveiligheid: Er moet verder gewerkt worden aan het inhaalmanoeuvre bij de aanleg van fietspaden, met prioriteit langs de drukke, gevaarlijke straten. Daarnaast zijn er op nog te veel plaatsen geen goede zebrapaden. Ons doel is dat we op korte termijn willen zorgen dat er tussen elke deelgemeente en het centrum tenminste één veilige route is voor wie zich te voet of met de fiets wilt verplaatsen.2) Deelmobiliteit: We willen enkele deelmobiliteitssystemen naar Boutersem brengen. Dit kan gaan om deelwagens zodat er minder mensen zelf twee wagens aankopen, of zodat jonge bestuurders die nog niet het geld hebben om een eigen wagen aan te schaffen, toch al af en toe eens een auto kunnen gebruiken. De geplande Hoppinpunten (waar je vlot kan wisselen tussen verschillende soorten vervoer) moeten er eindelijk komen, met veilige fietsenstallingen!
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
We vinden dat er de laatste jaren niet genoeg is gedaan om te zorgen dat kinderen en jongeren een aangename jeugd kunnen beleven in Boutersem.De Boutersemse jeugdverenigingen botsen op heel wat drempels, onder meer door strengere regelgeving. Wij vinden dat deze jeugdverenigingen, die volledig draaien op de vrijwillige inzet van zoveel jongeren, veel meer ondersteund moeten worden en dat er moet gekeken worden hoe een gemeentebestuur kan helpen om hun werking goed verder te kunnen uitbouwen zoals ondersteuning bij kampvervoer, ondersteuning bij administratie,...Daarnaast vinden we ook dat er veel te weinig mogelijkheden zijn om uit te gaan in Boutersem. De meest aangename én veilige manier om uit te gaan, is nog altijd in onze eigen gemeente. Wij willen de aanvraagprocedures voor evenementen toegankelijker proberen maken door bv. de aanvraagtermijn te herbekijken,...
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Jammer genoeg kunnen we vanuit een lokaal bestuur niet de wachtlijsten voor psychologische hulp wegwerken. De beste manier om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren zorgeloos kunnen opgroeien is door ervoor te zorgen dat de randvoorwaarden allemaal in orde zijn. Dit is bijvoorbeeld een goede openbare ruimte, voldoende plekken waar kinderen en jongeren elkaar kunnen ontmoeten en interesses kunnen delen,...Een van de dingen die we zeker willen realiseren is een platform om Boutersemse vrijwilligers met Boutersemse hulpvragers te verbinden. We denken hierbij bijvoorbeeld aan een gezin met kinderen die thuis geen Nederlands spreken en een vrijwilliger die het wel ziet zitten om in de zomervakantie het Nederlands te onderhouden met de kinderen, of een vrijwilliger die een kind van een gezin zonder auto wekelijks af te zetten aan de tennisclub,... Op die manier hopen we dat we het welzijn bij kinderen en jongeren in Boutersem nog verder te verbeteren!
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
Boutersem staat nog niet ver genoeg in het nemen van maatregelen om klimaatvriendelijker te worden. De jeugd is de toekomst en we willen hun toekomst dan ook veiligstellen door duurzaamheid hoog in het vaandel te dragen.Ten eerste vinden we dat de gemeentelijke gebouwen energiezuiniger en duurzaam gemaakt moeten worden. Een gemeente moet hier het goede voorbeeld geven en kan daarbovenop ook nog besparen op de energiefactuur. We willen de inwoners zo goed mogelijk informeren over de mogelijkheden die er zijn om subsidies te krijgen voor het energiezuinig renoveren van hun woning. Daarnaast moeten we ook nog verder ontharden zodat wateroverlast vermeden wordt. We willen ook graag inzetten op initiatieven die zorgen voor minder verspilling en meer lokale producten zoals herstelcafés waar vrijwilligers toestellen herstellen van buurtbewoners, landbouwers die hun eigen producten kunnen verkopen in een lokaal verkooppunt, initiatieven organiseren met voedseloverschotten uit de regio,...
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
We vinden dat het sociale weefsel er in Boutersem de laatste jaren op achteruit gegaan is. We willen dit graag keren door ervoor te zorgen dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, elkaar leren kennen, samenwerken, elkaars mening begrijpen,... We willen hier de komende jaren echt op gaan inzetten door het makkelijker te maken voor mensen, ondernemers en verenigingen om deze ontmoetingen te organiseren, door te zorgen dat er voldoende infrastructuur is om dingen te organiseren, door te zorgen dat er openbare ruimte is waar mensen spontaan kunnen samenkomen,.... Deze infrastructuur hoeft niet altijd de klassieke gemeentelijke zaal te zijn, maar kan veel multifunctioneler en in samenwerking met anderen georganiseerd worden.Dit maakt dat het samenleven een stuk aangenamer wordt en dat mensen elkaar begrijpen!Ons uitgangspunt is dat we een solidaire gemeente willen zijn waar er voor elkaar gezorgd wordt en waar de sterkste schouders de zwakkeren ondersteunen!
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
We willen volop inzetten op de openbare ruimte en de bijbehorende 'hangplekken". In elke deelgemeente zou er een klein sportveldje moeten zijn met enkele bankjes, waar jongeren kunnen samenkomen. De komende jaren moet er bekeken worden welke gemeentelijke gebouwen we moeten gaan renoveren. Dat wordt de grootste prioriteit in de volgende legislatuur. We willen zorgen dat er hierbij niemand in de koude blijft staan door op de cruciale locaties te zorgen voor infrastructuur, door te zorgen dat er tijdelijke oplossingen zijn tijdens renovatiewerken,...Tot slot willen we ook voorzien in goede jeugdinfrastructuur voor onze jeugdverenigingen. Zij zijn de drijvende krachten achter heel wat leuke initiatieven voor jeugd en verdienen dus ook goede lokalen zonder gebreken.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Er zijn nog heel wat initiatieven die we willen nemen. Ons volledig programma kan je binnenkort lezen op onze website! We hopen dat je ons het vertrouwen geeft om op te komen voor jouw belangen! We willen graag tonen dat het wel anders kan en dat de stem van kinderen en jongeren heel waardevol is!Hopelijk tot op 13 oktober!