Het is belangrijk dat we verstedelijking verder tegengaan door al te hoge appartementsbouw tegen te gaan en open ruimte te vrijwaren. Te verregaande verstedelijking zorgt voor filevorming, capaciteitsproblemen in scholen, creches en rusthuizen, alsook zet te dens wonen het goed samenleven onder druk. Verder moeten we in onze woonvormen een antwoord kunnen bieden op gezinsverdunning.
Zoals we hierboven reeds zeiden is de boodschap dat er voldoende ruimte moet zijn voor ontmoeting. Niet enkel voor jongeren onderling, maar ook tussen generaties. Jongeren moeten mekaar veilig kunnen ontmoeten zonder dat ze voor (over)last zorgen.
Wanneer jongeren voor overlast zorgen zoals vandalisme, drugsgebruik/verkoop, geweld, diefstal,... moeten deze jongeren snel geïdentificeerd worden en moeten deze na herhaling eventueel zelfs een verbod krijgen om op bepaalde plaatsen te komen zodat de andere jongeren veilig mekaar kunnen blijven ontmoeten. Een jongere moet anderzijds wel fouten kunnen maken, kattenkwaad mag niet té streng bestraft worden. De meeste van onze Evergemse jongeren zijn gewoon brave jongeren die enkel wat plezier willen maken.
Iedereen moet zich welkom voelen in Evergem, los van afkomst, cultuur, taal, religie, seksuele oriëntatie, ...
We stimuleren vanuit de gemeente ontmoeting in buurten. Dit kan gaan over het organiseren en ondersteunen van evenementen, maar ook door het voorzien van (groene) ontmoetingsplekken en het inzetten op verbindingsfiguren (sociale regisseurs, brugfiguren, wijkwerkers...) om op maat van de buurt concrete oplossingen uit te werken. Gemeenschapscentra, wijkcentra, lokale dienstencentra en dorpspunten werken idealiter in samenwerking met buurtbewoners.
Ook jongeren kunnen bijdragen aan sociale samenhang in de lokale gemeenschap. Zo kunnen bepaalde jongeren (buddy's) met leeftijdsgenoten aan de slag. Ze kunnen hen toeleiden naar het lokale jongerenaanbod. Ze kunnen overleg met het lokaal bestuur of politie organiseren of bemiddelen bij conflicten.
Een aangename en veilige samenleving voor iedereen betekent ook een kordate aanpak van discriminatie en racisme.
Nieuwkomers moeten zich aanpassen aan de Vlaamse identiteit en cultuur, en niet omgekeerd.
Dit moet zich weerspiegelen in het subsidie- en diversiteitsbeleid van de gemeente.
Meer blauw op straat en strengere, effectieve straffen moeten zorgen voor een veiligere gemeente.
Een gemeente die zorgt voor een goede en toegankelijke dienstverlening voor iedereen. Een gemeente die instaat voor inclusie, voor gelijke rechten én kansen. Een gemeente die actief strijdt tegen racisme en elke vorm van discriminatie. Een gemeente waar gendergelijkheid en neurodiversiteit weerspiegeld wordt in de dienstverlening en in alle aspecten van het openbaar leven. Iedereen moet zich vrij kunnen ontplooien en zichzelf kunnen zijn.
De wereld wordt internationaler. Nieuwkomers - uit de randgemeenten en -steden, uit België, Europa en daarbuiten - moeten zich welkom voelen in Evergem. We stimuleren en faciliteren activiteiten die zorgen voor meer verbinding met nieuwkomers.
Diversiteit mag zichtbaar zijn. Als mensen zich welkom voelen, gaat samenleven vlotter. We voeren een integratie- en diversiteitsbeleid die naam waardig.
We gaan voor zorgzame buurten waar zorg voor elkaar de norm wordt.
We laten niemand in de steek, we bieden aangepaste hulp aan kwetsbare burgers