ELiberaal
EvergemOntdek meer
https://www.instagram.com/eliberaal/
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Het (openbaar) vervoer binnen onze gemeente.
- Betere ondersteuning vh totale vrijetijdsaanbod.
- Betere ondersteuning van sociale projecten.
Evergem is een grote gemeente met bijna 37 000 inwoners en veel inwijking vanuit buurgemeentes. Die diversiteit (op alle vlak) moeten we omarmen en zien als een verrijking. Wanneer mensen steeds dichter op mekaar gaan wonen, kunnen er samenlevingsproblemen ontstaan. Dit kan echter opgelost worden wanneer mensen elkaar gaan ontmoeten en beter leren kennen. Onze maatschappij wordt gedomineerd door angst. Angst is een slechte raadgever. Wij willen dit veranderen en zorgen dat mensen meer mogelijkheden hebben om met mekaar in contact te treden, ook jongeren, ook generaties onderling. Iedereen is echter verschillend en heeft andere behoeftes. Zo willen we verdraagzaamheid en samenwerking creëren, want Evergem, dat zijn wij allemaal, Evergem, dat maken we samen. Iedereen Evergamnaar.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
Mekaar ontmoeten is wat er voor zorgt dat er beter kan samengeleefd worden. Jongeren moet mekaar kunnen ontmoeten op plekken waar ze enerzijds zichzelf kunnen zijn, maar anderzijds ook veilig zijn en waar ze niet toto (over)last zijn van anderen. Elke van onze deelgemeentes heeft behoefte aan iets anders. In sommige deelgemeentes zijn jeugdverenigingen, in andere dan weer niet. In Sleidinge is er bijvoorbeeld behoefte aan een skatepark, in Ertvelde is er dan weer behoefte aan een overdekte ontmoetingsplaats. Voor kinderen zijn er de speelpleinen, die dienen echter goed onderhouden te worden en dat zijn tevens plaatsen die minder geschikt zijn voor jongeren om samen te komen. Via de verschillende ontmoetingscentra (Hannekesnest, Ter Gulden Celle, Cardijnwijk,...) kunnen ontmoetingsmomenten voor jongeren georganiseerd worden. Ook de scholen kunnen hierbij betrokken worden. Voorts willen wij de mogelijkheid voor open zwemwater bekijken in de koppelingsgebieden.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
De kindergemeenteraad willen we uiteraard behouden, net als de jeugdraad. We nodigen de jongeren 2 keer per jaar uit om naar de gemeenteraad te komen voor een vragenhalfuurtje toegespitst op de jeugd. De politie heeft 2 jeugdinspecteurs, dit team jeugd wordt uitgebreid met straathoekwerkers die dichter bij de jeugd staan en weten wat er leeft.
Wij zijn voorstander van stemrecht vanaf 16. Voor de Europese verkiezingen was dit reeds zo, wij hadden dit graag ook zo gezien voor de gemeenteraad want de gemeente is het niveau waar de beslissingen worden genomen die van rechtstreekse invloed zijn op de jongeren.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Dat er nog veel gevaarlijke punten zijn voor fietsers, daar twijfelt niemand aan. We moeten verder inzetten op veilige én verlichte fietspaden voor onze fietsende jeugd. Daarnaast is iedereen ervan overtuigd dat er een probleem is met de busverbinding binnen onze gemeente. We geraken makkelijker in gent of Zelzate dan dat we ons kunnen verplaatsen van Ertvelde naar Evergem of van Kluizen naar Doornzele. Daar moet men echt werk van maken. Er moeten ook bussen zijn naar Evergem buiten de schooluren waarvoor je niet eerst naar Gent moet. Als de lijn dit niet oplost, moet de gemeente kijken om zelf hiervoor een oplossing te voorzien. Bij grote evenementen voor jongeren kan men de organisatoren stimuleren om shuttlediensten in te zetten tussen de deelgemeentes zodat jongeren veilig van en naar huis geraken.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
Veilige ontmoeting staat voor ons centraal. Het contact met leeftijdsgenoten staat centraal voor een goede ontwikkeling. We moeten jongeren niet té veel "bepamperen", we moeten ze ook leren om verantwoordelijkheid op te nemen. We mogen het hen echter ook niet té moeilijk maken om bijvoorbeeld iets te organiseren. De vele regels en paperassen maken het al moeilijk voor volwassenen om iets in mekaar te boksen. Het is ook belangrijk dat we luisteren en meedenken over hoe iets makkelijker kan worden. Voorts moet er iets gedaan worden aan de drugsproblematiek in onze gemeente. We moeten zorgen dat onze jongeren mekaar veilig kunnen ontmoeten. Niet elke jongere die op een bankje zit is een "gevaar". De politie moet daarom ook de focus kunnen leggen op de juiste jongeren en agenten moeten daarvoor goed opgeleid worden en samen werken met jeugdwerkers die daar ervaring mee hebben.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Het is een moeilijke tijd voor onze jeugd. Door de sociale media zijn ze eigenlijk nergens meer veilig als het bijvoorbeeld gaat om pesten. Bij indicaties van pestgedrag moet er snel ingegrepen worden. Scholen hebben hier de vinger aan de pols en moeten een strikt antipestbeleid volgen. Daarnaast heeft elk kind recht op een veilige haven. Intrafamiliaal geweld wordt een steeds groter probleem. Steeds meer kinderen worden daar thuis mee geconfronteerd en maar al te vaak sluiten wij onze ogen daarvoor. De politie moet hier meer op inzetten. Maar ook in Evergem zou een plaats moeten zijn waar jongeren terecht kunnen als ze hiermee geconfronteerd worden of als ze weet hebben van een vriend die dit meemaakt. Via het huis van Jef zou een soort van afdeling van de "veilige huizen" (dichtsbijzijnde = Gent) moeten zijn waar kinderen een of meerdere keren per week terecht kunnen om in een veilige en aangepaste omgeving gewoon veilig te zijn, of te praten.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
Evergem is een gemeente die in de Gentse Kanaalzone ligt. Wij hebben het dus moeilijk op het vlak van milieu en klimaat. Er komt steeds meer verkeer en dat is moeilijk tegen te houden want het zorgt ook voor de jobs van de ouders. We moeten dus een evenwicht zoeken. De industrie moet zoveel mogelijk weggestopt worden achter groen. Bomen zuiveren de lucht en zorgen ook voor verfrissing in de zomer. Het worden ook toffe ontmoetingsplaatsen. Onze dorpspleinen worden, waar mogelijk, ook leefpleinen. Met groen, fonteintjes en zitplaatsen. We zorgen voor een beter openbaar vervoer binnen onze gemeente.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Zoals we hierboven reeds zeiden is de boodschap dat er voldoende ruimte moet zijn voor ontmoeting. Niet enkel voor jongeren onderling, maar ook tussen generaties. Jongeren moeten mekaar veilig kunnen ontmoeten zonder dat ze voor (over)last zorgen.
Wanneer jongeren voor overlast zorgen zoals vandalisme, drugsgebruik/verkoop, geweld, diefstal,... moeten deze jongeren snel geïdentificeerd worden en moeten deze na herhaling eventueel zelfs een verbod krijgen om op bepaalde plaatsen te komen zodat de andere jongeren veilig mekaar kunnen blijven ontmoeten. Een jongere moet anderzijds wel fouten kunnen maken, kattenkwaad mag niet té streng bestraft worden. De meeste van onze Evergemse jongeren zijn gewoon brave jongeren die enkel wat plezier willen maken.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
Een skatepark in Sleidinge, een overdekte ontmoetingsplaats in Ertvelde. Met het creëren van ruimte bedoelen we niet altijd dat er iets moet gebouwd worden, maar ook dat er ruimte of tijd kan voorzien worden in reeds bestaande ontmoetingsplaatsen voor jongeren. Denken we maar aan de Hannekesnest of Ter Gulden Celle.
In Rieme willen we een nieuwe ontmoetingsruimte in de kerk van Rieme. Daarnaast denken we ook aan het voorzien van open zwemwater in de koppelingsgebieden.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Wij zijn allemaal jong geweest en wij zijn dat niet vergeten.