Groen
EvergemOntdek meer
facebook: https://www.facebook.com/GroenEvergem/?locale=nl_NL
Instagram: https://www.instagram.com/groen_evergem/?igsh=MTRsc2N6ZXlkanhzYw%3D%3D
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- meer openbaar groen en groene ontmoetingsplekken
- veilig verkeer met focus op zachte weggebruiker
- inspraak in beleid door burger, ook met jongeren
Evergem is een (te) sterk groeiende gemeente. Dit zorgt ervoor dat het druk is met veel verkeer, bebouwing en verharding. Er is zeker in de dorpskernen een gebrek aan open ruimte en buiten de dorpskernen een gebrek aan kwaliteitsvolle natuur en bossen. Voor Groen moet er extra worden geïnvesteerd in groen in de dorpskernen en in een netwerk van natuurgebieden en bossen buiten de dorpskernen. Het waardevolle groen moet maximaal worden behouden en beschermd.
We willen leefbare en levendige dorpskernen met lokale handel, horeca en dienstverlening. We willen de openbare ruimte zoveel mogelijk teruggeven aan de burgers om ontmoetingsplekken te creëren. We beperken hierbij de verharding en ontharden waar mogelijk. We focussen hierbij op voetgangers, fietsers en openbaar vervoer, vooral in dorpskernen.
Burgers moeten serieus worden genomen. Bij grote projecten zoals bij (her)aanleg van straten wordt de mening van de burgers vooraf gevraagd en wordt nadien teruggekoppeld naar de bewoners.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
We zorgen dat er voor elk kind voldoende en veilige speelruimte in de eigen buurt is. We investeren niet alleen in speelstraten en speeltuinen, maar ook in speelnatuur zoals meer speelbossen. We richten voor tieners hangplekken in. We vertrekken van een positief beeld van jongeren en tieners in de publieke ruimte en besteden tegelijk aandacht aan sociale controle en veiligheid. We richten dergelijke plekken in met inspraak van kinderen en jongeren zelf.
We werken samen met het onderwijsveld om meer speelruimte te voorzien. We zetten in op op het speelweefsel en tienerweefsel, veilige verbindingen tussen verschillende speelplekken. We werken niet alleen aan veilige schoolroutes, maar ook aan veilige vrijetijdsroutes. We zetten een jeugdige bril op bij het vormgeven van de publieke ruimte en integreren bespeelbare elementen in de plannen. We doen een kind -en jongerentoets in alle beleidsdomeinen. We betrekken jeugdambtenaren kinderen en jongeren bij het ontwerpen van straten en pleinen.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
Er staat geen leeftijd op inspraak. Ook jongeren onder 18 jaar kunnen hun steentje bijdragen aan het (lokale) beleid. We betrekken kinderen en jongeren op een goede manier bij lokale projecten. Zo leren we hen een waardevol iets: we bouwen samen aan waar we van houden. We geven kinderen en jongeren het vertrouwen om zelf hun toekomst mee vorm te geven.
We verhogen de toegankelijkheid van informatie met heldere en verstaanbare regels en subsidiereglementen. We trekken er ook op uit. We gaan met jeugdwerkers naar plekken in de gemeente waar kinderen en jongeren te vinden zijn (scholen, speelpleintjes, sportpleintjes, hangplekken...). We zorgen voor een goed uitgedachte inspraak. We maken hiervoor voldoende geld en personeel vrij. We koppelen hierbij telkens terug. We laten het initiatief vooral over aan de jongeren zelf als ze iets willen organiseren. De jeugdraad blijft belangrijk. We blazen het nieuw leven in en betrekken ook de niet-georganiseerde jeugd bij de werking en inspraak.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
We zorgen voor een aantrekkelijke omgeving met voorzieningen op wandel- en fietsafstand. We zorgen dat straten er zijn voor mensen en zorgen dat iedereen mobiel kan zijn.
We zetten in op de uitbreiding van veilige fietspaden vooral tussen de dorpskernen, op autoluwe zones en grotere zones 30 in de kernen, voetgangerszones, schoolstraten en fietsstraten (voorrang voor fietsers), meer infrastructuur voor elektrische fietsen en elektrische auto’s en we zetten volop in op deelfietsen en deelauto’s. We bouwen een netwerk van trage wegen (buurtwegen) verder en versneld uit.
We passen bij elke beslissing steeds het STOP-principe toe. Dit betekent dat prioriteit wordt gegeven aan stappers (voetgangers) en trappers (fietsers), vervolgens aan het openbaar vervoer en uiteindelijk aan het gemotoriseerd personenvervoer. We zorgen zo veel mogelijk voor obstakelvrije en rolstoeltoegankelijke wandelruimte. We ontmoedigen sluipverkeer door circulatieplannen, zeker in de dorpskernen en woonwijken.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
We geven jongeren een belangrijke plek in de gemeente en geven hen fysieke en sociale ruimte om zich te ontwikkelen. Jongeren hebben nood aan vrijhavens, waar ze zichzelf kunnen zijn en ten volle kunnen experimenteren. We stimuleren en ondersteunen talentontwikkeling bij jongeren. Bijvoorbeeld door hen kansen te geven om zichzelf en hun werken te tonen. We gaan samen met jongeren op zoek naar plekken voor jeugdcultuur, zoals skatepark integreren in een groen park en een jeugdhuis met repetitieruimtes en workshops mediagebruik. We besteden ook aandacht aan jeugdsport in de publieke ruimte. We werken samen met jongeren aan chillplekken waar ze kunnen rondhangen en we bekijken de mogelijkheden om samen te werken met lokale middenveldorganisaties die de jongeren kunnen begeleiden. Zo kunnen er veilige plekken worden gecreëerd met een zekere sociale controle. We zorgen voor speelbossen, minstens in de grote kernen Ertvelde, Evergem en Sleidinge. We blijven speelstraten ondersteunen.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
1 op de 5 kinderen en jongeren ervaart psychosociale problemen. We kunnen als gemeente ondersteuning bieden. Door een sterk netwerk binnen de gemeente (scholen, jeugdverenigingen, sportclubs, jeugdwerkers en maatschappelijk werkers) uit te bouwen, investeren we in de toekomst en in de weerbaarheid van kinderen en jongeren.
We investeren in (studenten) professionele begeleiding en ondersteuning waarbij kinderen en jongeren op een laagdrempelige manier psychische hulp kunnen krijgen. We verlagen de samenwerking met het onderwijs de drempel naar hulpverlening, door brugfiguren en door een goede digitale uitrusting. We bouwen goede banden uit met jeugdhulpvoorzieningen binnen en buiten de gemeente. We zorgen ervoor dat jongeren gemakkelijker de weg vinden naar de voorzieningen naar verschillende vrije tijdsactiviteiten (verenigingen, kunstacademie, buitenschoolse activiteiten, ...). We zorgen voor voldoende rustplekken voor jongeren, dit kan buiten maar ook bijvoorbeeld in bibliotheek.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
We zorgen voor meer natuur in de buurt. Iedereen heeft de kans om even het hoofd leeg te maken op wandel in het groen. Op maximum 300m is er een park of andere groene ruimte, 30% van de buurt is bedekt door bladerdek en vanuit elke woning heb je zicht op minimaal 3 bomen. Deze '3-30-300-regel' is niet alleen goed voor ons mentaal welzijn, het maakt de buurt ook gezonder en koeler in de zomer.
We kiezen voor een duurzaam aankoopbeleid, zowel voor handelaars uit het Zuiden als voor lokale handelaars. We willen dat de gemeente een voorbeeld is in het energiebeleid door zonneboilers, zonnepanelen op de daken van hun eigen diensten, warmtepompen, door kleine windmolens en een eigen beperkt energieverbruik.
Bij verkavelingen en appartementen moet veel meer verplicht openbaar groen worden voorzien. Dit groen mag niet meer worden afgekocht. Er moet tegen overstromingen meer open ruimte worden voorzien zodat water in de grond kan dringen. We verminderen dan ook de verharde oppervlakte.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Iedereen moet zich welkom voelen in Evergem, los van afkomst, cultuur, taal, religie, seksuele oriëntatie, ...
We stimuleren vanuit de gemeente ontmoeting in buurten. Dit kan gaan over het organiseren en ondersteunen van evenementen, maar ook door het voorzien van (groene) ontmoetingsplekken en het inzetten op verbindingsfiguren (sociale regisseurs, brugfiguren, wijkwerkers...) om op maat van de buurt concrete oplossingen uit te werken. Gemeenschapscentra, wijkcentra, lokale dienstencentra en dorpspunten werken idealiter in samenwerking met buurtbewoners.
Ook jongeren kunnen bijdragen aan sociale samenhang in de lokale gemeenschap. Zo kunnen bepaalde jongeren (buddy's) met leeftijdsgenoten aan de slag. Ze kunnen hen toeleiden naar het lokale jongerenaanbod. Ze kunnen overleg met het lokaal bestuur of politie organiseren of bemiddelen bij conflicten.
Een aangename en veilige samenleving voor iedereen betekent ook een kordate aanpak van discriminatie en racisme.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
We gaan vanuit Groen nog steeds voor een volwaardig jeugdontmoetingscentrum met drankgelegenheid waarbij verschillende diensten en lokalen worden aangeboden aan de jongeren. Minstens in elke dorpskern dient er een ontmoetingsplaats te zijn voor jongeren. Elke jeugdvereniging moet kunnen beschikken over aangepast lokalen.
We willen de bestaande oude openbare gebouwen verder energiezuiniger en duurzamer maken. Ook de jeugdinfrastructuur valt hieronder. We spreken dan onder meer over het plaatsen van isolatie en plaatsen van zonnepanelen, zonneboiler, warmtepompen, ... Bij elk groot bouwproject dienen de gevolgen op jongeren en kinderen te worden bekeken met een jongerentoets of jongerenreflex. Op deze manier wordt ook nagegaan hoe er infrastructuur voor jongeren en kinderen kunnen worden voorzien in een bouwproject (vb speelplein, sportterrein, bosje, ...)
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
We gaan voor een kindvriendelijke gemeente. We zetten alles op alles om de rechten van ieder kind te realiseren. Kindvriendelijke steden en gemeenten zijn gemeenten waar kinderen volwaardig deelnemen aan de samenleving. Hun belangen wegen in het volledige beleidsproces en overheen alle bevoegdheidsdomeinen.
We hanteren de kind -en jeugdreflex in alle beleidsdomeinen, van welzijn tot lokale economie, van publieke ruimte tot mobiliteit. We maken de toegang voor de jongste inwoners zo laagdrempelig mogelijk. Zo zorgen we structureel kansen voor kinderen en jongeren om zichzelf te zijn. Wij zien kinderen en jongeren als een verrijking in de samenleving. Een gemeente dient steeds te worden uitgebouwd vanuit het kindperspectief. Dit betekent dat zowel de dienstverlening als communicatie dient aangepast aan kinderen en jongeren.