We bepleiten bij de Vlaamse overheid de oprichting van een “overkop”-huis te Evergem. Een veilige plek voor jongeren met een rugzakje waar zij gratis terechtkunnen voor hulp en ondersteuning om hun leven op de rails te krijgen.
Nabij groen is belangrijk voor het mentaal welzijn van jongeren.
Op dit vlak hebben we op verscheidene locaties aangenaam belevingsgroen gecreërd (Kalevallei, kasteel van wippelgem) en willen we op dit elan verder gaan. Het nieuwe Heermeerspark was slechts het begin: de Kalevallei moet onze eigen tweede "Lembeekse bossen" worden met ruimte voor groen, wandelen en ruimte voor water.
Het is belangrijk voor het mentaal welzijn voor jongeren dat er kwaliteitsvol groen op wandelafstand van de woning aanwezig is. Hiertoe willen we naast het kwaliteitsvol groen ook opnieuw een groot aantal bijkomende wandel- fiets- en mountainbikeroutes open stellen om onze mooie gemeente te verkennen.
Het is een moeilijke tijd voor onze jeugd. Door de sociale media zijn ze eigenlijk nergens meer veilig als het bijvoorbeeld gaat om pesten. Bij indicaties van pestgedrag moet er snel ingegrepen worden. Scholen hebben hier de vinger aan de pols en moeten een strikt antipestbeleid volgen. Daarnaast heeft elk kind recht op een veilige haven. Intrafamiliaal geweld wordt een steeds groter probleem. Steeds meer kinderen worden daar thuis mee geconfronteerd en maar al te vaak sluiten wij onze ogen daarvoor. De politie moet hier meer op inzetten. Maar ook in Evergem zou een plaats moeten zijn waar jongeren terecht kunnen als ze hiermee geconfronteerd worden of als ze weet hebben van een vriend die dit meemaakt. Via het huis van Jef zou een soort van afdeling van de "veilige huizen" (dichtsbijzijnde = Gent) moeten zijn waar kinderen een of meerdere keren per week terecht kunnen om in een veilige en aangepaste omgeving gewoon veilig te zijn, of te praten.
1 op de 5 kinderen en jongeren ervaart psychosociale problemen. We kunnen als gemeente ondersteuning bieden. Door een sterk netwerk binnen de gemeente (scholen, jeugdverenigingen, sportclubs, jeugdwerkers en maatschappelijk werkers) uit te bouwen, investeren we in de toekomst en in de weerbaarheid van kinderen en jongeren.
We investeren in (studenten) professionele begeleiding en ondersteuning waarbij kinderen en jongeren op een laagdrempelige manier psychische hulp kunnen krijgen. We verlagen de samenwerking met het onderwijs de drempel naar hulpverlening, door brugfiguren en door een goede digitale uitrusting. We bouwen goede banden uit met jeugdhulpvoorzieningen binnen en buiten de gemeente. We zorgen ervoor dat jongeren gemakkelijker de weg vinden naar de voorzieningen naar verschillende vrije tijdsactiviteiten (verenigingen, kunstacademie, buitenschoolse activiteiten, ...). We zorgen voor voldoende rustplekken voor jongeren, dit kan buiten maar ook bijvoorbeeld in bibliotheek.
- voor jongeren die zich minder goed in hun vel voelen: aanspreekbare en luisterbereide diensten (initiatieven Huis van het Kind, wegwerken drempels naar huis van Jef en naar het jeugdhuis) die jongeren gericht kunnen helpen en doorverwijzen.
Sporten aantrekkelijker maken voor jongeren met voldoende sportinfrastructuur.
Preventie is minstens even belangrijk dan behandeling.
Laagdrempelige aanspreekpunten voorzien, zoals een "overkophuis".
Door een uitgebreid jeugdwelzijnsbeleid, inclusief een centraal aanspreekpunt en gratis psychologische begeleiding, willen we ervoor zorgen dat iedere jongere de kans krijgt om mentaal gezond op te groeien. Samen bouwen we aan een gemeente waar jongeren zich gesteund en gehoord voelen;
We zetten actief in op menstruatiewelzijn, we voorzien gratis menstruatieproducten in elke school, discreet en toegankelijk;
We werken een kader uit rond studiebuddy’s. Oudere kinderen begeleiden de jonge leerlingen bij het maken van huiswerk. Studenten en pas-afgestudeerde jongeren, helpen leerlingen in het middelbaar onderwijs om een gepaste studeertechniek te vinden;
Op scholen stellen we een brugfiguur aan. Hij zorgt voor de verbinding tussen de school, de leerling en het gezin;
Op scholen voeren we een actief anti-pestbeleid en voorzien we omstaanderstrainingen om adequaat te kunnen reageren op ongepast gedrag;