Onze ploeg wil inzetten op het beschermen van het landelijk karakter van onze gemeente en de oprukkende verstedelijking.
Verder wil zij nabije buurtwerking en groen op wandelafstand. Onze jongeren moeten zich veilig en vlot met alle vervoersmiddelen (openbaar vervoer, fiets, te voet) kunnen verplaatsen. De gemeente moet daartoe verder investeren in veilige voet- en fietspaden, alsmede moet de nieuwe dienstregeling van de Vlaamse overheid voor de bus fundamenteel herzien worden.
Tot slot willen we een samenleving waarin iedereen mee is en een eerlijke kans krijgt om zijn talenten ten volle te ontwikkelen
Evergem is een grote gemeente met bijna 37 000 inwoners en veel inwijking vanuit buurgemeentes. Die diversiteit (op alle vlak) moeten we omarmen en zien als een verrijking. Wanneer mensen steeds dichter op mekaar gaan wonen, kunnen er samenlevingsproblemen ontstaan. Dit kan echter opgelost worden wanneer mensen elkaar gaan ontmoeten en beter leren kennen. Onze maatschappij wordt gedomineerd door angst. Angst is een slechte raadgever. Wij willen dit veranderen en zorgen dat mensen meer mogelijkheden hebben om met mekaar in contact te treden, ook jongeren, ook generaties onderling. Iedereen is echter verschillend en heeft andere behoeftes. Zo willen we verdraagzaamheid en samenwerking creëren, want Evergem, dat zijn wij allemaal, Evergem, dat maken we samen. Iedereen Evergamnaar.
Evergem is een (te) sterk groeiende gemeente. Dit zorgt ervoor dat het druk is met veel verkeer, bebouwing en verharding. Er is zeker in de dorpskernen een gebrek aan open ruimte en buiten de dorpskernen een gebrek aan kwaliteitsvolle natuur en bossen. Voor Groen moet er extra worden geïnvesteerd in groen in de dorpskernen en in een netwerk van natuurgebieden en bossen buiten de dorpskernen. Het waardevolle groen moet maximaal worden behouden en beschermd.
We willen leefbare en levendige dorpskernen met lokale handel, horeca en dienstverlening. We willen de openbare ruimte zoveel mogelijk teruggeven aan de burgers om ontmoetingsplekken te creëren. We beperken hierbij de verharding en ontharden waar mogelijk. We focussen hierbij op voetgangers, fietsers en openbaar vervoer, vooral in dorpskernen.
Burgers moeten serieus worden genomen. Bij grote projecten zoals bij (her)aanleg van straten wordt de mening van de burgers vooraf gevraagd en wordt nadien teruggekoppeld naar de bewoners.
In Evergem zetten we ons in voor een gemeente waar jong en oud zich thuis voelen. We willen kansarme gezinnen ondersteunen met de Uit- pas en zetten in op het verder versterken van kinderopvang door bijkomende opvangplaatsen en de bestaande voorzieningen verder op te waarderen. We blijven ook verder investeren in eigen kinderopvanginitiatieven en het "Huis van het Kind". We stimuleren een rijk vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren, zoals speelpleinwerking, JEF- activiteiten en speelstraten. Ook ondersteunen we het jeugdwerk en blijven we jaarlijks blokpakketten voorzien voor scholieren en studenten tijdens de examenperiodes in juni. Inclusie is een belangrijk speerpunt in ons jeugdbeleid: we zorgen ervoor dat kinderen met een beperking kunnen deelnemen aan alle activiteiten van de jeugddienst en speelpleinwerking. Voor senioren is er het activiteitenaanbod via het lokaal dienstencentrum, ondersteunen het verenigingsleven en zorgen we voor een ontmoetingsplaats in elke dorpskern
Dit dient verankerd te worden in het lokaal beleid. We maken gebruik van alle mogelijke subsidies.
Voor elke leeftijd voldoende plek om zicht te ontspannen en ontplooien. Van kinderopvang, over opgroeiende kinderen en jongeren, tot aan ouderen.
Prioritair is het creëren van bijkomende opvangplaatsen voor kinderopvang, de nood aan onthaalouders is groot. De buitenschoolse kinderopvang wordt opgewaardeerd.
We sluiten niemand uit, niet in de regeltjes, niet in de feiten. We voeren een inclusiepremie in. Deze premie is voor jongeren met een beperking om te kunnen deelnemen aan socio-culturele en sportevenementen, als ondersteuning voor de ouders.
De Uitpas voor kansarmen voor sport- en andere activiteiten wordt ingevoerd
De jeugdlokalen krijgen ondersteuning voor begeleiding van kwetsbare jongeren. Op scholen voeren we een actief anti-pestbeleid en voorzien we omstaanderstrainingen om adequaat te kunnen reageren op ongepast gedrag.