CD&V Geel Team Marlon wil de ingeslagen weg verder zetten en het voorbeeld geven aan onze burgers: investeren in duurzame energie (zonnepanelen, warmtenet,...), duurzame mobiliteit (deelauto's-deelfietsen-laadpalen), renoveren van eigen patrimonium om zo minder energie te verbruiken, ontharding (Havermarkt, tegelwippen, tuinstraten,...), sensibiliseren rond klimaat bewustzijn. Geel is ook ingeschreven in het project Kempen2030 waar we streven naar klimaatneutrale Kempen.
Dat is de basis van heel ons programma, omdat het de sleutel is van een LEEFBARE stad. In het woongebied spelen bomen daar een grote rol in. Wij voeren de 3/30/300-regel uit (3 bomen zichtbaar vanuit elk huis, 30% bladerdek op wijkniveau en niemand mag meer dan 300 meter van een park of groene ruimte wonen). Dat betekent een grondige transformatie van het centrum!
Daarnaast gaan we voor een klimaatneutraal Geel tegen 2040, niet alleen wat de stadsdiensten betreft, maar ook ook de burgers. We bieden daar alle mogelijk hulp bij.
De ideeën die ook Geelse jongeren aandroegen ten tijde van de klimaatmarsen van 2019, met Greta Thunberg en Anuna De Wever voorop, moeten veel ernstiger genomen worden dan het nationale én lokale beleid vandaag doet. Dat men die klimaatbewuste jongeren vandaag in de verdomhoek duwt, is dubbel dom: het ontkent dat de jeugd de toekomst is, en het ontneemt die jeugd tegelijk een toekomst in een leefbare wereld.
Er moeten meer vuilnisbakken geplaatst worden op speelpleinen en picknickplaatsen.
Zo kunnen we het sluikstorten tegenhouden.
Ook moet het containerpark beter toegankelijk worden.
Meer met natuurlijke en gerecycleerd materiaal werken voor projecten die de stad Geel maakt en organiseert.
Hernieuwbare energievoorzieningen op de openbare gebouwen.
Gratis en onbeperkt inleveren van asbestproducten door particulieren op het containerpark .
Het groen in onze deeldorpen moet bewaard blijven en gekoesterd worden. In de dorpskernen en het centrum willen we groene longen creëren door de aanleg van groene hoekjes. Het planten van inheemse bomen ondersteunt de biodiversiteit en zorgt bovendien dat er meer zuurstof in de stad komt en een verlaging van de temperatuur op warme zomerdagen.
Niet enkel de aanleg van groen is belangrijk maar ook het onderhoud! Een verwilderd en niet onderhouden groenperk zorgt voor een groezelig gevoel en stimuleert het onveiligheidsgevoel. Groene zones moeten uitnodigen om tijd door te brengen en een ontmoetingsplek worden voor onze burgers.
Daarnaast mag er nog meer worden ingezet op hernieuwbare energie voor alle stadsgebouwen en moeten we ook bekijken hoe we deze investeringen ook toegankelijk kunnen maken voor de burgers en ondernemers.
Als N-VA Geel gaan wij voor een leefbare en groene stad, waar duurzaamheid en klimaatvriendelijkheid voorop staan.
De afgelopen jaren hebben we erg ingezet op het vergroenen van onze stad. Zo hebben we heel wat bijkomende groene ruimte gecreëerd in de vormen van (speel)pleintjes en werd er ingezet op het ontharden van heel wat grijze oppervlakte. Ook willen we onze stad verder klimaatrobuust maken, om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te kunnen bieden, denk maar aan de water- en droogteproblematiek.
Op vlak van duurzaamheid hebben we veel geïnvesteerd in hernieuwbare energie, door onze stedelijk gebouwen van zonnepanelen te voorzien, en werd ook ons wagenpark verder geëlektrificeerd.
We willen deze weg de komende jaren verder bewandelen door als stad een collectief warmtenet uit te rollen en ook een laadpalenplan voor elektrische voertuigen in de praktijk om te zetten. Daarnaast zetten we ook in op deelmobiliteit, zowel van wagens als fietsen.
We moeten investeren in beter en betaalbaar openbaar vervoer als alternatief voor de auto: Goed voor de portemonnee én goed voor het klimaat. We willen Geel klimaatneutraal maken tegen 2040, dit kan enkel als er voor mensen sociale en duurzame oplossingen zijn. Daarom richten we een stedelijk energiebedrijf op dat goedkope en milieuvriendelijke energie maakt. En een stedelijk ontwikkelingsbedrijf om planmatig woningen te isoleren.
We willen ook verder vergroenen. In samenwerking met natuurverenigingen maken we een nieuw bomenplan. Vanuit je woning moet je zicht hebben op tenminste drie bomen, 30% van de oppervlakte in elke wijk moet voorzien zijn van een bladerdak en iedereen moet binnen 300 meter vanaf zijn woning een park of groene ruimte kunnen bereiken. De vergroening van de Havermarkt mag niet langer vertraging oplopen.
Om overstromingen door klimaatverandering tegen te gaan willen we de zone rond de Zegge en Kleine Nete verder ontwikkelen als bufferzone.
Behouden/uitbreiden van de groene infrastructuur zoals (speel)bossen en wandelpaden.
Strenge bestraffing van sluikstorten met inzet van slimme camera’s op gevoelige locaties
(niet méér, maar beter verdeeld !)
Als stad moeten we ook op lokaal vlak op een realistische en op een sociale manier bijdragen aan de duurzaamheid en bestrijding van de klimaatverandering. We breiden reeds bestaande groene plekken verder uit en gaan voor verplichte groene zones in de industriezones. Op slechts 8% van het totale dakoppervlak liggen zonnepanelen. Dat kan beter! We leggen maximaal zonnepanelen op openbare gebouwen. We delen de geproduceerde energie via energiegemeenschappen met lokale inwoners die zelf geen toegang hebben tot duurzame zonnestroom. We onderzoeken ook de haalbaarheid van een warmtenet in onze gemeente. De restwarmte van de industrie gebruiken we om de omringende woningen te verwarmen. Dat is duurzame,
fossielvrije energie waar we … warm van worden. We zetten in op een duurzaam consumptiebeleid waarbij de lokale economie, klimaat en biodiversiteit centraal staan. Ook de kringloopwinkel ondersteunen we om het belang van het hergebruik te promoten.