CD&V Geel Team Marlon streeft naar een inclusieve samenleving waar elke Gelenaar zich thuis voelt. Inzetten op ontmoeten, samen dingen doen, straatfeesten, dorpsraden, buurtcomité's, speelstraten, buurtbudget waar mensen uit een buurt zelf bepalen welke investeringen er in hun buurt dienen te gebeuren zijn voorbeelden van hoe wij het zien. Om dit allemaal succesvol te laten zijn, is veiligheid en geborgenheid een absolute voorwaarde. Ook hier willen we aan werken door meer inzet van straathoekwerkers, gemeenschapswachten en wijkagenten. Bijkomend willen we zo snel mogelijk starten met een veiligheidscommissie waar al deze instanties samen met onderwijs, jeugddienst, dienst gelijke kansen en andere organisaties samen prioriteiten kunnen bepalen zodat het onveiligheidsgevoel in Geel verbetert.
Goed samenleven draait om vertrouwen in je buurt- en leeftijdsgenoten. Maar er moeten ontmoetingskansen zijn en (jonge) mensen moeten kunnen samenwerken aan gemeenschappelijke doelen. Waar er problemen zijn in de publieke ruimte, zoals in het stadspark en de stationsomgeving, halen we de ongure types weg en claimen we het openbaar domein of de fuiven opnieuw voor iedereen. De politie ziet daar meer op toe dan nu.
De parochiecentra moeten dynamische dorpscentra worden waar elke generatie zich thuis voelt. We gaan voor plaatsen voor evenementen, ontmoeting en ravot- en speelmomenten! ‘Pleinmakers’, bekende en representatieve figuren voor de buurt, kunnen zowel achter ondersteuning en faciliteiten gaan om initiatieven op te zetten. Ze bouwen nieuwe netwerken en een vorm van samenleven zonder polarisatie op.
We verbinden de generaties en proberen de werking van woonzorgcentra, scholen en kinderopvang met mekaar te integreren, zodat de leeftijdsgroepen contact krijgen met elkaar.
Meer sensibilisering over de verschillende culturele waarden en normen in Geel voor een betere integratie.
Meer buitenspeeldagen organiseren om de verschillende culturen samen te leren spelen.
Meer buurt en straatfeesten promoten /subsidiëren om als gemeenschap hechter te worden.
Goed met elkaar omgaan is respectvol met elkaar omgaan en diversiteit omarmen. Door een goede communicatie met de burger, door mensen te betrekken bij het beleid en inclusie te bevorderen met betrekking tot achtergrond, geaardheid, beperking… willen we ervoor zorgen dat we samen in deze stad kunnen leven. En dit kan door eenvoudige zaken zoals bewustzijn te creëren met vlaggen, regenboogzebrapaden, meedoen aan de STIP-it actie….
We gaan voor gelijke kansen voor iedereen. Zo moeten inwoners met een beperking zich vrij kunnen verplaatsen en mag hun leven niet beperkt worden door bijvoorbeeld slechte voetpaden. Wanneer iedereen zich thuis voelt on Geel is iedereen fier op zijn thuis.
Als N-VA Geel willen wij van onze stad een warme, gezonde en aangename thuis maken voor elke inwoner.
We willen zuurstof geven aan het rijke verenigingsleven dat we terugvinden in onze sportclubs, in onze jeugdbewegingen, in onze culturele verenigingen. Het is hier dat Gelenaars elkaar ontmoeten en sociale contacten worden gelegd.
We willen ook veilige en leefbare buurten en dorpskernen, waar bewoners en buren elkaar kunnen ontmoeten en er een sterke onderlinge samenhorigheid ontstaat, waar mensen elkaar kennen en bij elkaar kunnen aankloppen voor een helpende hand of een luisterend oor.
In Geel moeten ondernemers ook alle kansen krijgen, zodat onze inwoners dicht bij huis aankopen kunnen doen of van diensten gebruik kunnen maken.
Ook wie het moeilijk heeft, helpen wij verder, maar mensen moeten er , binnen hun mogelijkheden, alles doen om zo snel mogelijk terug op eigen benen te staan. Door vorming of een job kunnen mensen er zelf terug boven op komen.
Het is belangrijk dat er geen concurrentie wordt georganiseerd tussen mensen. Dus zorgen we voor genoeg sociale voorzieningen en een passend woningaanbod voor alle Gelenaars. Iedereen die in nood verkeert, heeft recht op de juiste voorzieningen.
Er is in Geel geen plaats voor racisme en discriminatie. Daarom stellen we een stedelijk actieplan op met concrete doelstellingen en een jaarlijkse evaluatie. Zo voeren we praktijktesten in om discriminatie op te sporen op de woonmarkt.
We zetten in op de leefbaarheid in de wijken door te investeren in straathoekwerkers, jeugdanimatoren en gemeenschapswachten en voeren het Borgerhoutse model van PleinPatrons in. In samenwerking met bijvoorbeeld straathoekwerkers helpt de PleinPatron om zijn buurt te verbeteren en signaleert eventuele problemen.
We investeren in sportieve en culturele ontmoetingsplaatsen in de deeldorpen, in het buurtwerk en in buurthuizen waar bewoners elkaar op een makkelijke manier kunnen ontmoeten.
Nieuwkomers moeten zich aanpassen aan de Vlaamse identiteit en cultuur, niet omgekeerd.
Dit moet zich ook weerspiegelen in het subsidie- en diversiteitsbeleid van de gemeente.
Meer blauw op straat en strengere, effectieve straffen moeten zorgen voor een veiligere omgeving,
waarbij iedereen terug op z’n gemak over straat kan lopen
Geel moet een plaats zijn waar iedereen zich thuis kan voelen. Samen met de scholen en de dienst gelijke kansen werken we aan sensibilisering rond LGBTQIA+-awareness en welbevinden van jonge holebi’s en transgenders, maar ook aan diversiteit in de breedste zin van het woord. Onwetendheid laat immers nog te vaak ruimte voor haat.
We brengen iedereen aan het sporten. Naast het reguliere sportaanbod, ondersteunen we verder buurtsportinitiatieven die zich expliciet op kansengroepen richten.
We ontwikkelen verder ook een warm onthaal binnen de eigen buurt en faciliteren kennismaking met de buren via een buurtbuddy. Elke nieuwe inwoner van de gemeente krijgt de mogelijkheid tot een buurtbuddy. Een buurtbuddy is een vrijwilliger uit de buurt die je in het begin wegwijs maakt in de eigen buurt, je introduceert bij buurtinitiatieven. Op deze manier bouwen nieuwe inwoners sneller een sociaal weefsel uit in de eigen wijk of dorp.