De Brugpartij

Geel

Ontdek meer

www.debrugpartij.be
https://www.facebook.com/debrugpartij

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

De belangrijkste hefboom naar een ander en beter beleid in Geel is een andere en betere omgang van het beleid met de burger. Dat heeft een persoonlijke insteek (hoe reageert een schepen of de burgemeester op een mail?), maar ook een beleidsmatige. Er is sinds 2018 wel een schepen van participatie, maar een participatiebeleid is er niet.
Voor participatie is verbinding een voorwaarde. Daarom gaan we zowel voor een dorpenbeleid, dat Zammel, Bel, Ten Aard enz. écht met het beleid verbindt als voor een beleid dat de vele (jeugd)verenigingen van Geel - de rotsen in de branding van de verbondenheid of de 'sociale cohesie' - veel sterker ondersteunt. Een schepen wordt bevoegd voor de band met de dorpen.
De klimaatproblematiek blijft voor ons een realiteit waar we niet weg van mogen kijken. Vergroening (schaduw brengen), ontharding (water ophouden), een duurzame mobiliteit (elektrische fietsen en wagens) en natuurherstel (niet alleen in de Zegge) zijn rode draden door ons programma.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

In verkavelingen waar 20 tot 15 jaar geleden speelpleintjes kwamen, zijn de kinderen van toen die ontgroeid. Die oude pleintjes moeten herbekeken worden vanuit de huidige behoeften in de buurt.
De speelplaatsen van vele lagere scholen kunnen veel 'fijner' worden door ze systematisch te ontharden en te voorzien van meubilair dat tot spelen aanzet. Buiten de schooluren kunnen dat ontmoetingsplekken worden voor gezinnen met (jongere) kinderen, als we ze open stellen.
Uit het rapport van de Jonge Wegweters (500 jongeren bevraagd) blijkt dat ze eigenlijk een ander centrum willen: een autoluw en fietsvriendelijk centrum, met meer groen en ontmoetingsplaatsen, een aangenamere stationsomgeving en Nieuwstraat. Het lijkt het programma van de Brugpartij wel ;-).
Het stadspark moeten we opnieuw claimen. De ongure types moeten daar weg en er moeten permanent leuke dingen georganiseerd worden, zodat sociale controle de zaak gezond en gezellig houdt. Wij dromen zelfs van horeca op die plek!

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

De Kindergemeenteraad is, met alle respect voor zijn leden, een slag in het water. Twee keer per jaar eens een klapke doen met een schepen of de burgemeester, is tof maar snijdt weinig hout. Herbekijken, die handel!
Wij pleiten voor een drastische opwaardering van de adviesraden, waaronder de Jeugdraad, die niet alleen systematischer bevraagd moet worden, maar wiens adviezen ook veel ernstiger genomen moeten worden.
We willen ook een dorpenbeleid, als onderdeel van een écht participatiebeleid, waarmee we noden en verzuchtingen van de vele jeugdverenigingen in de Geelse dorpen in beeld willen brengen en kunnen beantwoorden.
Kansarme en kwetsbare kinderen en jongeren zijn voor ons een bijzondere doelgroep. Zij hebben tot nu toe geen stem. Wij weten ook niet precies hoe we hen die kunnen geven, maar we hebben wél betere remedies voor hun kansarmoede en kwetsbaarheid, zodat ze 'empowered' worden en hun stem op eigen kracht kunnen verheffen. In de Brugpartij vinden ze een luisterend oor.

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

In Geel blijft de auto tot vandaag helaas koning, maar met ons zal de fiets keizer worden. We doen de fietsstraten écht werken door ze fietsvriendelijk in te richten (nu zijn ze autovriendelijk), we halen veel auto's uit het centrum door de doorrijdbaarheid ervan te beperken en we laten toezien op de regels van de fietsstraten.
Van en naar het centrum komen er bewegwijzerde (!) parallelle fietsroutes, die een netwerk vormen rond en door Geel. En netwerk van goed onderhouden en eveneens bewegwijzerde trage wegen sluit daar op aan.
Een burgemeester van de Brugpartij gaat de confrontatie aan met een (onwillige) Verkeersminister en zal zijn bevoegdheid gebruiken om het zwaar verkeer op het Sint-Dimpnaplein te verbieden. We kiezen niet voor 7ha extra beton en een onnodig nieuw stuk ring dat er (misschien) ligt als de jongeren van vandaag op middelbare leeftijd zijn.
Er komt eindelijk een aangepast circulatieplan in het centrum, met de (jonge) fietser en de voetganger als uitgangspunt.

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

Zowel de jeugdverenigingen als de sportclubs groeien sterk. Sterker dan de subsidies die de stad voorziet. Die moeten verhoogd worden. Ook de lokalennood van deze verenigingen moet aandacht krijgen: een analyse en een actieplan! Het memorandum van de Jeugdraad is wat dat betreft (maar ook op andere vlakken!) een degelijke leidraad voor een beter beleid.
In de vakantie is het aanbod ontoereikend. De Sportkampen zijn (te) snel volzet en ook de andere speelse opvangmogelijkheden moeten uitgebreid worden. De Brugpartij pleit voor meerdaagse groepsreizen in de vakantie, die voor ieder kind toegankelijk zijn.
De academies (muziek, beeldende kunst) zijn oké, maar ... iets te blank. De groep jongeren met een vreemde herkomst blijft al te vaak uit beeld. Toch zit daar talent en worden er dus kansen gemist. Bij een verbindend evenement als Gheelamania is dat ook het geval. We zullen in dialoog gaan met de allochtone gemeenschappen om na te gaan hoe we de drempels kunnen wegwerken.

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

Mentaal: het arsenaal aan welzijnstools dat wérkt - van het Huis van het Kind tot Klik Erop en het Overkop-huis - ondersteunen we blijvend. Voor scholen, jeugd-, cultuur- en sportverenigingen zal een campagne opgezet worden om mentale problemen te kunnen herkennen en door te verwijzen. Maar het is te lang wachten op individuele hulpverlening. Met een algemeen ziekenhuis en een psychiatrische kliniek op het grondgebied zal bekeken worden hoe er meer jongeren sneller geholpen kunnen worden.
Generatiearmoede komt in Geel ook voor. Hun grootouders waren de armen van gisteren, de kinderen van die gezinnen zelf zijn de leefloners van morgen. Van 50 dergelijke gezinnen willen we de armoede in één keer 'afkopen', gevolgd door een intense begeleiding. We hijsen ze met een eenmalige (grotere) investering uit de shit en op het droge, om ze vervolgens degelijk te ondersteunen, zodat ze op eigen kracht op die veilige hoogte kunnen blijven. In andere steden is bewezen dat dit werkt - voor altijd.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

Dat is de basis van heel ons programma, omdat het de sleutel is van een LEEFBARE stad. In het woongebied spelen bomen daar een grote rol in. Wij voeren de 3/30/300-regel uit (3 bomen zichtbaar vanuit elk huis, 30% bladerdek op wijkniveau en niemand mag meer dan 300 meter van een park of groene ruimte wonen). Dat betekent een grondige transformatie van het centrum!
Daarnaast gaan we voor een klimaatneutraal Geel tegen 2040, niet alleen wat de stadsdiensten betreft, maar ook ook de burgers. We bieden daar alle mogelijk hulp bij.
De ideeën die ook Geelse jongeren aandroegen ten tijde van de klimaatmarsen van 2019, met Greta Thunberg en Anuna De Wever voorop, moeten veel ernstiger genomen worden dan het nationale én lokale beleid vandaag doet. Dat men die klimaatbewuste jongeren vandaag in de verdomhoek duwt, is dubbel dom: het ontkent dat de jeugd de toekomst is, en het ontneemt die jeugd tegelijk een toekomst in een leefbare wereld.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

Goed samenleven draait om vertrouwen in je buurt- en leeftijdsgenoten. Maar er moeten ontmoetingskansen zijn en (jonge) mensen moeten kunnen samenwerken aan gemeenschappelijke doelen. Waar er problemen zijn in de publieke ruimte, zoals in het stadspark en de stationsomgeving, halen we de ongure types weg en claimen we het openbaar domein of de fuiven opnieuw voor iedereen. De politie ziet daar meer op toe dan nu.
De parochiecentra moeten dynamische dorpscentra worden waar elke generatie zich thuis voelt. We gaan voor plaatsen voor evenementen, ontmoeting en ravot- en speelmomenten! ‘Pleinmakers’, bekende en representatieve figuren voor de buurt, kunnen zowel achter ondersteuning en faciliteiten gaan om initiatieven op te zetten. Ze bouwen nieuwe netwerken en een vorm van samenleven zonder polarisatie op.
We verbinden de generaties en proberen de werking van woonzorgcentra, scholen en kinderopvang met mekaar te integreren, zodat de leeftijdsgroepen contact krijgen met elkaar.

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

De academies verhuizen naar één nieuwe, goed bereikbare cultuursite (met ook cc de Werft, de bib en de bioscoop).
Liever dan een onhaalbaar businesscomplex op de Leunen, zien we een jeugdherberg nabij het station.
Geel mist jongerencafés, enkel brasseries blijken leefbaar. Dat heeft ook te maken met de weinig attractieve uitstraling van het centrum. De Werft en omgeving, maar ook het Stationsplein kunnen plaatsen van sfeer worden, in plaats van de kale leegte van nu. Jonge horeca-ondernemers worden daar bewust aangetrokken! Wordt de Peperstraat het “Montmartre van de Kempen”?
We investeren in moderne, duurzame en aangename jeugdlokalen, waar ook kleinschalige feestjes en fuiven plaatsvinden, die zonder al te veel rompslomp georganiseerd kunnen worden. In ieder deeldorp een chillplek voor jongeren!
De opvang van de Bengelbende wordt uitgebreid en hier en daar aangevuld met ‘tienerclubs’, voor wie te jong is om alleen thuis te blijven, en te oud om nog als ‘kindje’ bekeken te worden.

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

• Van het domein Kievermont maken we een belevingspark met o.a. een openluchtcinema/theater, een zomer/winterbar, een voedselbos, een zwemvijver etc. Lots of fun voor heel Geel, en zeker voor jong Geel!
• Er komt een shuttle (De Gele Lijn) die de dorpen met het centrum verbindt, maar ook een nieuwe vorm van openbaar vervoer in het centrum wordt.
• De Markt en de Werft krijgen bomen. Palmenmarkt zal zich daardoor verder in de Geelse winkelstraten en op de centrumparkings verspreiden. De Gele Lijn brengt de kermisgangers van event-parkings aan de Leunen en de Carrefour naar het stadshart.
• Om van de Nieuwstraat écht een autoluwe straat te maken, sluiten we de inrit van de centrumparking daar af. Die wordt enkel in- én uitrijdbaar via de Kollegestraat.
• Bij Nieuwjaar hoort een receptie voor alle Gelenaars. Er moet echt wat meer gefeest worden!
• Er komt jaarlijks een gemeenteraadscommissie over jeugdbeleid. Actuele problemen worden daar besproken en er wordt naar oplossingen gezocht.

Terug naar overzicht