PVDA
GeelOntdek meer
https://www.facebook.com/pvdageel
https://www.instagram.com/pvdabelgie/
https://www.pvda.be/programma/jongeren-aan-zet
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Stad zonder armoede
- Jongeren
- Openbaar vervoer en fietspaden
Eén op de acht kinderen groeit op in kansarmoede. Veel ouderen moeten rondkomen met een pensioen onder de armoedegrens. Armoede is een onrecht. Er is meer dan genoeg welvaart, alleen wordt die slecht verdeeld. We willen armoede weg uit onze stad.
Wij gaan niet mee in het bestraffende beleid van ‘eigen schuld, dikke bult’.
Jongeren gaan in Geel naar school, amuseren en ontwikkelen zich. Ze zijn een troef en Geel zet daar te weinig op in: er is te weinig te doen voor hen. Als ze samenkomen, wordt dat vaak als een last gezien. Voor ons zijn ze net een kracht en ze moeten betrokken worden bij alle beslissingen die ook hen aangaan.
Een breed aanbod aan vlot en betaalbaar openbaar vervoer is belangrijk voor een goede mobiliteit. De fiets pakken moet vlot en aantrekkelijk zijn. Door mensen te trekken naar het openbaar vervoer en de fiets, worden de wegen rustiger voor wanneer de auto nodig is. Zo trekken we het verkeer weer vlot en zorgen we voor propere lucht in de stad.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
Voor kinderen is het belangrijk dicht bij huis en kosteloos te kunnen spelen en vriendjes te maken. Elk kind moet binnen een straal van 300 meter een veilige speelplek hebben. Dit kan door het maken van speeltuinen, maar ook door bijvoorbeeld rotsen of boomstammen te voorzien in gewone straten die kinderen aanzetten tot spelen.
We willen meer chillzones in Geel voor jongeren, zoals bijvoorbeeld aan het stedelijk zwembad. In de publieke ruimte en parken voorzien we openbare toiletten, drinkwaterfonteintjes en ruime zitbanken. Ook digitale communicatie is belangrijk, zeker voor jongeren. Daarom voorzien we gratis snelle wifi op alle openbare plaatsen: op pleinen, in bibliotheken en aan chillzones.
We zorgen voor meer groen in de stad, bij de heraanleg van pleinen en straten houden we daar rekening mee. Zodat er overal groen en open ruimte is op wandelafstand. We gaan jongeren ook echt betrekken bij het vormgeven van die groene ruimtes.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
We willen in Geel werken met PleinPatrons, zoals in Borgerhout waar PVDA mee bestuurt. Enkele jongeren worden het rechtstreekse aanspreekpunt van de jeugdopbouwwerker. Deze PleinPatron krijgt dan verantwoordelijkheid om zijn pleintje, buurt, wijk te verbeteren en signaleert ook de eventuele problemen.
We bevragen jongeren en kinderen jaarlijks over hun ideeën en noden, via scholen en de verschillende sociale media. Er wordt nog veel te vaak over jongeren gesproken in plaats van met jongeren. Ze moeten ook echt hun stem kunnen laten horen in de politiek. Met PVDA geven we zelf het goede voorbeeld. Om ons programma op te stellen hebben we een Grote Bevraging gelanceerd die door meer dan 120 Geelse jongeren is ingevuld. Daarnaast zetten we onze jongeren op een verkiesbare plaats. Zo hebben we Marie Gilis (20) op plaats 4 en staan er met Tiemen Peys (26), Zoë Lemaire (23) en Amber De Volder (19) nog drie andere jongeren op onze lijst.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
De afbraak van het openbaar vervoer moet stoppen. We willen dat het aanbod van De Lijn uitgebreid wordt en aangepast is aan het nachtleven. Het openbaar vervoer in Geel moet ook kosteloos zijn zodat veel meer mensen overstappen van de auto op de bus.
We willen van Geel een echte fietsstad maken. Dit betekent dat er nieuwe grote fietsroutes moeten komen om de verschillende delen van de stad te verbinden. Maar ook dat we bestaande fietspaden veiliger maken. Zo moet de aansluiting van de fietsostrade op de Rauwelkoven en de moordstrookjes van de Rijn en Molseweg dringend aangepakt worden.
Zwaar doorrijdend vrachtverkeer door een stadscentrum is niet meer van deze tijd. PVDA voerde samen met de buurtbewoners actie tegen het zwaar verkeer in St.-Dimpna. Daardoor is het stadsbestuur tot inkeer gekomen en werd een verbod mogelijk. Zo fietsen jongeren al wat veiliger naar school.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
We zorgen voor een groter speelaanbod voor kinderen op de pleinen in de stad: gratis en zonder inschrijvingen. In de schoolvakanties voorzien we meer dagkampen voor kinderen. We breiden ook het aanbod voor jongeren van het cultureel centrum uit.
Het is belangrijk dat jongeren plaatsen hebben waar ze kunnen groeien, dromen en zich ontwikkelen. Daarom investeren we in makkelijk toegankelijke ontmoetingsplekken, zoals de Vonk, de Bogaard, Mix en creatieve werkplaatsen zoals FabLab. Om ervoor te zorgen dat jeugdverenigingen verder kunnen groeien, vergemakkelijken we de toegang tot subsidies.
We zorgen ervoor dat het nachtleven weer zijn plaats krijgt in het stadscentrum. Met openbaar vervoer dat hierop aangepast is.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Als eerste willen we met PVDA de oorzaken van mentale zorgen aanpakken. Één op acht Geelse kinderen groeit op in armoede. We gaan de strijd tegen armoede aan. Zo voorzien we voldoende financiële steun voor een menswaardig bestaan door uitbreiding van het systeem van aanvullende financiële steun. Maar we investeren ook fors in betaalbare en comfortabele (sociale) woningen.
Kinderen en jongeren spenderen veel tijd op school. Daar gaan we extra op inzetten. We zorgen voor collectieve studieruimtes die vlot bereikbaar zijn met een beter uitgebouwd openbaar vervoer zodat we eenzaamheid tegengaan. Vanuit de stad stellen we een gratis psycholoog voor leerlingen ter beschikking voor scholen en vanaf jonge leeftijd bieden we gezondheidspreventie en -opvoeding aan.
Het pas opgerichte OverKop-huis moet echt een succes worden. Daar moeten we verder op inzetten. Het is goed dat jongeren in een vertrouwde omgeving terechtkunnen voor een babbel met leeftijdsgenoten of psycholoog.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
We moeten investeren in beter en betaalbaar openbaar vervoer als alternatief voor de auto: Goed voor de portemonnee én goed voor het klimaat. We willen Geel klimaatneutraal maken tegen 2040, dit kan enkel als er voor mensen sociale en duurzame oplossingen zijn. Daarom richten we een stedelijk energiebedrijf op dat goedkope en milieuvriendelijke energie maakt. En een stedelijk ontwikkelingsbedrijf om planmatig woningen te isoleren.
We willen ook verder vergroenen. In samenwerking met natuurverenigingen maken we een nieuw bomenplan. Vanuit je woning moet je zicht hebben op tenminste drie bomen, 30% van de oppervlakte in elke wijk moet voorzien zijn van een bladerdak en iedereen moet binnen 300 meter vanaf zijn woning een park of groene ruimte kunnen bereiken. De vergroening van de Havermarkt mag niet langer vertraging oplopen.
Om overstromingen door klimaatverandering tegen te gaan willen we de zone rond de Zegge en Kleine Nete verder ontwikkelen als bufferzone.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Het is belangrijk dat er geen concurrentie wordt georganiseerd tussen mensen. Dus zorgen we voor genoeg sociale voorzieningen en een passend woningaanbod voor alle Gelenaars. Iedereen die in nood verkeert, heeft recht op de juiste voorzieningen.
Er is in Geel geen plaats voor racisme en discriminatie. Daarom stellen we een stedelijk actieplan op met concrete doelstellingen en een jaarlijkse evaluatie. Zo voeren we praktijktesten in om discriminatie op te sporen op de woonmarkt.
We zetten in op de leefbaarheid in de wijken door te investeren in straathoekwerkers, jeugdanimatoren en gemeenschapswachten en voeren het Borgerhoutse model van PleinPatrons in. In samenwerking met bijvoorbeeld straathoekwerkers helpt de PleinPatron om zijn buurt te verbeteren en signaleert eventuele problemen.
We investeren in sportieve en culturele ontmoetingsplaatsen in de deeldorpen, in het buurtwerk en in buurthuizen waar bewoners elkaar op een makkelijke manier kunnen ontmoeten.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
We investeren in meer fitnessplaatsen in openlucht zoals op de Leunen en een extra skatepark, zoals op de Bogaard. Hiernaast gaan we extra voetbalterreintjes en basketbalpleintjes aanleggen. Ook willen we het openluchtzwembad van het stedelijk zwembad opnieuw openen.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
We breiden de UitPAS verder uit naar andere verenigingen buiten de stadsdiensten. Zoals de muziekschool, jeugdbewegingen, sportverenigingen, socio-culturele verenigingen.
Met meer dan 20 000 studenten is Geel ook een echte studentenstad. Om ervoor te zorgen dat iedereen op kot kan gaan, willen we dat de koten betaalbaar zijn. Op termijn moeten er meer openbare koten bijkomen en in tussentijd voeren we maximale huurprijzen in, afhankelijk van wat er in het gehuurde kot aanwezig is. Bijvoorbeeld of er al dan niet een badkamer, lavabo is.