Vooruit
GeelOntdek meer
https://www.instagram.com/vooruit_geel
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Een mooie, warme en bruisende stad
- Kinderen en jongeren
- Wonen
We willen van Geel opnieuw een bruisende, warme en (verkeers)veilige stad maken. Een stad waar iedereen zich thuis kan voelen en iedereen kansen krijgt om vooruit te gaan. Dat begint bij toegang hebben tot een betaalbare en kwaliteitsvolle woning. We zetten daarbij niet alleen verder in op sociale huisvesting, maar nemen ook maatregelen om jonge starters en gezinnen te ondersteunen. Daarnaast willen we ook alle kinderen en jongeren zo veel mogelijk kansen bieden om zichzelf te zijn en voor iedereen een plaats te creëren waar dat kan. Om onze stad opnieuw te doen bruisen zetten we in op de bereikbaarheid en verkeersveiligheid door de ‘leesbaarheid’ en infrastructuur van het stadscentrum te verbeteren. Daarnaast pakken we ook de vele leegstand aan en nemen maatregelen om starters aan te trekken. Tenslotte geven we ook de nodige aandacht aan de deeldorpen. Op maat van de specifieke noden zetten we ook hier in bruisende dorpen waar het goed en betaalbaar is om te wonen.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
Buitenspelen is cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Kinderen die buitenspelen
zijn socialer, creatiever en ontwikkelen een betere motoriek. Kinderen komen zo ook in contact met leeftijdsgenoten uit hun buurt. Toch zien we dat kinderen
steeds minder buitenspelen. We proberen deze tendens te keren door nog meer en vol in te zetten op
speelstraten en onze speelplekjes (ook in de deeldorpen) op te knappen, uit te breiden
en (verkeers)veilig te maken. Na de schooluren stellen we de speelplaatsen open voor de
kinderen uit de buurt om de drempel tot buitenspelen zo laag mogelijk te maken.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
We pleiten voor één schepen van het Kind die verantwoordelijk is voor kinderopvang, onderwijs én jongerenbeleid. Deze schepen behartigt de belangen voor ieder kind in Geel en zorgt er voor dat de participatie maximaal is en de stem van alle kinderen en jongeren zo maximaal mogelijk gehoord wordt. Dit kan onder andere door het versterken van de jeugdraad en blijvend inzetten op de kindergemeenteraad. Ook via de dienst gelijke kansen detecteren en betrekken we alle groepen van kinderen en jongeren zodat een zo breed en divers mogelijke representatie en inspraak gegarandeerd kan worden.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Leerlingen moeten veilig met de fiets naar school kunnen. Daarom stellen we een fietsplan op om alle gevaarlijke punten op schoolroutes ook effectief aan te pakken. We maken een inventaris van alle fietspaden op het grondgebied van onze stad/gemeente en stellen een plan van aanpak op voor de heraanleg van de meest urgente trajecten.Bij heraanleg wordt zoveel als mogelijk gekozen voor afgescheiden fietspaden en conflictvrije oversteekplaatsen. We investeren ook sterk in het onderhoud en de vernieuwing van voetpaden in onze stad. We zorgen dat de regels rond werfverkeer in schoolomgevingen strikt worden nageleefd. We richten een fysiek en digitaal meldpunt op rond verkeersveiligheid waar inwoners onveilige verkeerssituaties kunnen aangeven. Daarnaast bekijken we ook de situatie in de fietszone in het centrum en passen de infrastructuur aan de situatie. We dringen ook actief aan bij de Vlaamse overheid om een korte termijnoplossing in te voeren voor de situatie in de Gasthuisstraat.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
Geel heeft al een ruim aanbod aan vrijetijdsmogelijkheden voor kinderen en jongeren. Sportclubs, jeugdbewegingen, vakantiekampen, speelpleinwerking en culturele organisaties werken het hele jaar door kei hard om zo veel mogelijk kinderen en jongeren een fijne vrije tijd te bezorgen. Dit willen we verder blijven stimuleren, ondersteunen en uitbreiden door samen met deze organisaties samen te zitten om de noden in kaart te brengen en voor gerichte ondersteuning te zorgen.
Onze stad is daarnaast ook een diverse stad waardoor een aantal kinderen en jongeren ook moeilijker de weg vinden naar dit aanbod. Het is daarom ook belangrijk om extra in te zetten op de betrokkenheid en toegankelijkheid naar dit aanbod. Zo kunnen alle kinderen en jongeren een fijne en zo zorgeloos mogelijke jeugd beleven.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Vrijwilligers in het jeugdwerk krijgen steeds vaker te maken met jongeren die zich niet goed in hun vel voelen, maar het is niet de taak van jeugdwerkers om de rol van hulpverleners op zich te nemen. We investeren daarom massaal in het mentaal welzijn van onze jongeren. We zorgen ervoor dat vrijwilligers in het jeugdwerk weten waar ze naar kunnen doorverwijzen als dat nodig is. In samenspraak met de buurt creëren we hangplekken voor jongeren. Zo creëren we een plaats waar jongeren zichzelf kunnen zijn en vermijden we dat er op andere plekken rondgehangen wordt. We doen dat niet alleen in het centrum, maar ook in de deeldorpen.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
Als stad moeten we ook op lokaal vlak op een realistische en op een sociale manier bijdragen aan de duurzaamheid en bestrijding van de klimaatverandering. We breiden reeds bestaande groene plekken verder uit en gaan voor verplichte groene zones in de industriezones. Op slechts 8% van het totale dakoppervlak liggen zonnepanelen. Dat kan beter! We leggen maximaal zonnepanelen op openbare gebouwen. We delen de geproduceerde energie via energiegemeenschappen met lokale inwoners die zelf geen toegang hebben tot duurzame zonnestroom. We onderzoeken ook de haalbaarheid van een warmtenet in onze gemeente. De restwarmte van de industrie gebruiken we om de omringende woningen te verwarmen. Dat is duurzame,
fossielvrije energie waar we … warm van worden. We zetten in op een duurzaam consumptiebeleid waarbij de lokale economie, klimaat en biodiversiteit centraal staan. Ook de kringloopwinkel ondersteunen we om het belang van het hergebruik te promoten.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Geel moet een plaats zijn waar iedereen zich thuis kan voelen. Samen met de scholen en de dienst gelijke kansen werken we aan sensibilisering rond LGBTQIA+-awareness en welbevinden van jonge holebi’s en transgenders, maar ook aan diversiteit in de breedste zin van het woord. Onwetendheid laat immers nog te vaak ruimte voor haat.
We brengen iedereen aan het sporten. Naast het reguliere sportaanbod, ondersteunen we verder buurtsportinitiatieven die zich expliciet op kansengroepen richten.
We ontwikkelen verder ook een warm onthaal binnen de eigen buurt en faciliteren kennismaking met de buren via een buurtbuddy. Elke nieuwe inwoner van de gemeente krijgt de mogelijkheid tot een buurtbuddy. Een buurtbuddy is een vrijwilliger uit de buurt die je in het begin wegwijs maakt in de eigen buurt, je introduceert bij buurtinitiatieven. Op deze manier bouwen nieuwe inwoners sneller een sociaal weefsel uit in de eigen wijk of dorp.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
Het is slecht gesteld met de kwaliteit van een aantal van onze jeugdlokalen. Samen met het jeugdwerk identificeren waar de noden het hoogst zijn en we subsidiëren volop de bouw en de renovatie van jeugdlokalen. De focus ligt daarbij op:
• Energetische renovatie (dubbel glas, kieren dichten, dak isoleren, ...)
• Gedeeld ruimtegebruik, met respect voor de eigenheid van jeugdverenigingen
• Verkeersveiligheid rond jeugdlokalen
• Extra aandacht voor jeugdverenigingen die in lokalen van privé eigenaars zitten en
die lokalen (op termijn) dreigen te verliezen.
Er is daarnaast ook een steeds groter tekort aan kampeerterreinen. We dragen ons steentje
bij door in onze stad actief op zoek te gaan naar plekken waar jeugdbewegingen
terecht kunnen tijdens de zomer.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Sluikstorten is een groot probleem, het zorgt niet enkel voor belemmering en geur, maar is
ook nefast voor het milieu. Wij werken aan een sensibiliseringsprogramma om het gevaar
van sluikstorten duidelijk te maken. Verder zijn wij voor tegemoetkomingen voor de
zwakste schouders: enkele gratis kilo’s afval in het plaatselijke containerpark, een aantal
gratis vuilniszakken per maand. Een ander good practice voorbeeld is het organiseren van
systematische belrondes aan huis voor gratis afvalophaling en de invoering van een vrijwilligerswerking
om onze straten en parken proper te houden. Verder strijden wij ook voor
voldoende publieke vuilbakken.