CD&V Geel Team Marlon is de bezieler van het label kindvriendelijke gemeente. Om dit te behalen was en is inspraak van kinderen en jongeren zeer belangrijk. De jeugdraad is een goed werkende adviesraad met een zeer geëngageerd dagelijks bestuur. Ook de kindergemeenteraad is een manier om jongeren bij het beleid te betrekken. De afgelopen legislatuur werd er ook een overkoepelende leerlingenraad opgericht. We hebben er als partij bewust voor gekozen heel wat jongeren aan te spreken om onze lijst te versterken. Heel wat jongeren staan op verkiesbare plaatsen. We steunen hen in hun ambitie en hopen dat ze de stem van de Geelse jeugd in de gemeenteraad kunnen laten horen.
De Kindergemeenteraad is, met alle respect voor zijn leden, een slag in het water. Twee keer per jaar eens een klapke doen met een schepen of de burgemeester, is tof maar snijdt weinig hout. Herbekijken, die handel!
Wij pleiten voor een drastische opwaardering van de adviesraden, waaronder de Jeugdraad, die niet alleen systematischer bevraagd moet worden, maar wiens adviezen ook veel ernstiger genomen moeten worden.
We willen ook een dorpenbeleid, als onderdeel van een écht participatiebeleid, waarmee we noden en verzuchtingen van de vele jeugdverenigingen in de Geelse dorpen in beeld willen brengen en kunnen beantwoorden.
Kansarme en kwetsbare kinderen en jongeren zijn voor ons een bijzondere doelgroep. Zij hebben tot nu toe geen stem. Wij weten ook niet precies hoe we hen die kunnen geven, maar we hebben wél betere remedies voor hun kansarmoede en kwetsbaarheid, zodat ze 'empowered' worden en hun stem op eigen kracht kunnen verheffen. In de Brugpartij vinden ze een luisterend oor.
Iedere Gelenaar, dus ook de kinderen en jongeren hebben het recht om hun stem te laten horen.
En wij garanderen dat hun stem zal gehoord worden. Is het niet via ons als publiek vertegenwoordiger, dan door hun een moment te geven op de kindergemeenteraad die momenteel halfjaarlijks georganiseerd wordt.
Wij als raadsleden zullen deze steeds opvolgen en hen ook betrekken in het bestuur van de stad Geel.
Wij willen de kindergemeenteraad opdelen in 2 categorieën, van 9 t/m 12 jaar en van 13 t/m 17 jaar. Van iedere kindergemeenteraad moet iedere voorzitter zijn stem kunnen laten horen in de gemeenteraad die volgt op de kindergemeenteraad.
Kinderen en jongeren laten deelnemen aan het bestuur door hun mening te vragen bij thema’s die hen aanbelangen vinden wij ontzettend belangrijk. Daarom willen wij al van bij de aanvang van een project met onze kinderen en jongeren in dialoog gaan om hun bezorgdheden en wensen te kennen. Eerlijke communicatie en transparantie zijn twee kernwaarden voor DURF en die willen we ook toepassen tijdens de dialoog met onze jongeren en kinderen. Wij geloven ook dat wij politiek toegankelijk moeten maken voor hen door actief naar de scholen te trekken of scholen uit te nodigen in het stadhuis. We willen ook de mogelijkheid creëren voor onze kinderen en jongeren om deel te nemen aan een digitaal vragenuurtje met de burgemeester en schepenen. Ons doel is door kinderen en jongeren meer te gaan betrekken, geëngageerde jongeren te hebben die meebouwen aan hun stad.
Via de Kindergemeenteraad kunnen 9- tot en met 12-jarigen rechtstreeks vragen stellen aan de burgemeester of schepenen. Zo kunnen zij hun bezorgdheden of vragen delen met het stadsbestuur. Daarnaast kunnen zij ook suggesties of voorstellen doen.
De Geelse Jeugdraad 'JOENK Geel' is de adviesraad rond jeugdbeleid in Geel en bestaat uit vertegenwoordigers van alle jeugdvereniging, leerlingenraden en geïnteresseerden jongeren.
Zij geven adviezen aan het stadsbestuur over alles wat kinderen en jongeren in onze stad bezig houdt.
Ook door kinderen en jongeren heel actief te bevragen bij concrete projecten willen we hun stem en ideeën meenemen in de uitwerking van ons beleid, denk maar aan de realisatie van speelpleinen, het nieuwe skatepark, speelelementen, verkeersveiligheid, ...
We willen in Geel werken met PleinPatrons, zoals in Borgerhout waar PVDA mee bestuurt. Enkele jongeren worden het rechtstreekse aanspreekpunt van de jeugdopbouwwerker. Deze PleinPatron krijgt dan verantwoordelijkheid om zijn pleintje, buurt, wijk te verbeteren en signaleert ook de eventuele problemen.
We bevragen jongeren en kinderen jaarlijks over hun ideeën en noden, via scholen en de verschillende sociale media. Er wordt nog veel te vaak over jongeren gesproken in plaats van met jongeren. Ze moeten ook echt hun stem kunnen laten horen in de politiek. Met PVDA geven we zelf het goede voorbeeld. Om ons programma op te stellen hebben we een Grote Bevraging gelanceerd die door meer dan 120 Geelse jongeren is ingevuld. Daarnaast zetten we onze jongeren op een verkiesbare plaats. Zo hebben we Marie Gilis (20) op plaats 4 en staan er met Tiemen Peys (26), Zoë Lemaire (23) en Amber De Volder (19) nog drie andere jongeren op onze lijst.
Meer aandacht hechten aan de stem van de jongeren door middel van ev. een jeugdraad op provinciaal niveau die activiteiten en voorstellen kan doen, waar écht naar geluisterd wordt.
Periodieke jongerenbevraging lijkt ons nuttig
We pleiten voor één schepen van het Kind die verantwoordelijk is voor kinderopvang, onderwijs én jongerenbeleid. Deze schepen behartigt de belangen voor ieder kind in Geel en zorgt er voor dat de participatie maximaal is en de stem van alle kinderen en jongeren zo maximaal mogelijk gehoord wordt. Dit kan onder andere door het versterken van de jeugdraad en blijvend inzetten op de kindergemeenteraad. Ook via de dienst gelijke kansen detecteren en betrekken we alle groepen van kinderen en jongeren zodat een zo breed en divers mogelijke representatie en inspraak gegarandeerd kan worden.