Gent

Kies voor welke partijen je de argumenten wilt weergeven

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

cd&v
Het algemene doel is om Gent tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Om dit te realiseren stellen we een nieuw klimaatplan 2025-2030 op, waarin alle doelstellingen per beleidsdomein opgenomen worden om dit doel te bereiken. Dergelijke omslag maak je namelijk niet in 1, 2, 3 en vergt inspanningen van iedereen. Als lokale overheid hebben we al veel instrumenten ontwikkeld om deze omslag te maken. We willen bestaande initiatieven vooral versterken en verderzetten. Zo willen we de ondersteuning vanuit de Energiecentrale prioritair inzetten voor mensen met een laag inkomen zodat ook zij in een energiezuinige woning kunnen wonen. Hernieuwbare energie willen we voor iedereen toegankelijk maken via projecten zoals Buurzame Stroom, zodat iedereen kan profiteren van groene stroom. Ook als Stad dragen we ons steentje bij door maximaal zonnepanelen te installeren op stadsdaken en participatie van Gentenaars mogelijk te maken.
Toegevoegd op 31/07/2024
Groen
Een groene, bruisende stad met gezonde lucht en schoon, open water, energiezuinige woningen, rustige straten en veilige speelplekken. Dat is de stad die onze klimaatplannen bieden.Gentse huizen zetten we op orde. Dat doen we via collectieve renovatie van sociale woningen en appartementen. Voor huiseigenaars, verhuurders en bedrijven voorzien we meer begeleiding en financiering voor renovatie en om zonnepanelen en warmtepompen te installeren. De voorbije jaren maakten we onze stad groener, meer bomen en struiken op straat en historische waterlopen die we terug openlegden. Dat willen we verderzetten. Tipje van de sluier? Wij willen de Franse Vaart openzetten als open zwemplek! Ook bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid opnemen, bv. bodemvervuiling, milieuregels, ontharding etc. Tenslotte, zetten we in op duurzaam voedselbeleid: meer lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel, minder voedselverspilling, betere toegang tot gezond voedsel, en onze eigen gronden inzetten voor lokale boeren
Toegevoegd op 01/08/2024
GrondRecht
Werken met onze publieke gronden. In Gent en buiten Gent. Die inzetten voor landbouw, klimaatverantwoordelijkheid, recreatie, natuurbehoud.
Toegevoegd op 04/09/2024
N-VA
We nemen deel aan het Vlaamse Lokaal Energie- en Klimaatpact. Dat houdt o.a. in dat we renovatiebegeleiding geven aan gezinnen, ontharding aanmoedigen, een hemelwaterplan opstellen/uitvoeren en circulaire initiatieven zoals repair café’s ondersteunen.

Bij het vergroenen van de stad gebruiken we de 3-30-300 regel (van o.a. Natuurpunt) als inspiratiebron: zicht op 3 bomen vanuit elke woning, 30% groen in de wijk, en op wandelafstand (300m) een toegankelijke groene plek.

De resterende open groene ruimte op het Gentse grondgebied moet zo veel mogelijk behouden blijven. Daarom ‘verdichten’ en ‘verhogen’ we op plekken waar nu al bebouwing bestaat: één heel groot huis wordt bijvoorbeeld twee huizen en we gaan ook wat meer de hoogte in. Met respect voor draagvlak in de wijk.

Als stad geven we het goede voorbeeld. We verLEDden de openbare verlichting, we maken onze eigen gebouwen energieneutraal, we installeren zonnepanelen, we stellen stadsvoertuigen ter beschikking als deelwagens, enz.
Toegevoegd op 01/08/2024
PVDA
We moeten investeren in beter en gratis openbaar vervoer als alternatief voor de auto:
Goed voor de portemonnee én goed voor het klimaat.

Om de klimaatverandering aan te pakken, moeten we de grote vervuilers laten betalen en moeten er voor mensen sociale en duurzame oplossingen zijn.

We zijn ook voor massale investeringen in het isoleren van woningen en hernieuwbare energie, met zonnepanelen op elk dak.
Toegevoegd op 31/07/2024
Vlaams Belang
Bij alles wat de stad/gemeente organiseert moet er maximaal gebruik gemaakt worden van lokale producten en diensten. Dat zorgt niet enkel voor een kortere keten met minder vervuiling tot gevolg, maar ondersteunt ook onze lokale economie.

Er moeten meer publieke asbakken komen en de Gemeenschapswacht en politie dienen mensen die hun peuk op straat gooien consequent aan te spreken.
Toegevoegd op 01/08/2024
VOOR GENT
Over klimaat kan je niet ambitieus genoeg zijn. We moeten er nu voor zorgen dat onze planeet leefbaar blijft voor iedereen. Daarom wil VOOR GENT er alles aan doen om van Gent een klimaatneutrale stad te maken. We verminderen de uitstoot van broeikasgassen (onder andere door North Sea Port klimaatneutraal te maken) en zorgen voor een rechtvaardige klimaattransitie.

We richten we ons op grootschalige en collectieve investeringen onder meer in hernieuwbare energie en wijkrenovaties. We zetten een turbo op de werking van de Energiecentrale en maken er ook een ‘Renovatiecentrale’ waarbij renovatiecoaches van deur tot deur gaan. Het Edward Anseeleplein, het Kettingplein, het dorpsplein van Sint-Denijs-Westrem en het Casinoplein worden onthard.

En: we planten nóg eens 150.000 extra bomen in onze stad. Samen met Natuurpunt en andere partners zetten we een Gents groen ‘Versnellingsfonds’ op, zodat bedrijven kunnen investeren in de aankoop en vergroening van percelen.
Toegevoegd op 01/08/2024
Voor U
Wij willen alle kansen geven aan nieuwe technologieën. Het hele beleid moet daaraan aangepast worden. Mobiliteit en renovatie van huizen zijn belangrijk. Daarom onze inzet voor een moderne mobiliteit. Met meer ruimte voor kleine voertuigen. Minder beperkingen voor bedrijven en de bouwsector om te innoveren en te vernieuwen. Het is aan de overheid om de bedrijven die met nieuwe initiatieven willen komen, een beleid te geven dat hen die mogelijkheid geeft.
Wij kiezen resoluut voor een stad waar het onderwijs, ook het hoger onderwijs, centraal staat. Wij willen ons menselijk kapitaal, de jongeren dus, helemaal inzetten om optimaal zorg te dragen voor de wereld.
Ons geloof in de mens is sterk. Als die mens maar genoeg ruimte krijgt om toe doen waar hij goed in is.
Toegevoegd op 01/08/2024