cd&v
GentOntdek meer
https://www.facebook.com/cdenv.gent
https://www.instagram.com/cdenvgent
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Een veilige stad
- Een betere mentale gezondheid
- Een toegankelijk openbaar domein
Een veilige stad gaat zowel over veilig verkeer voor schoolgaande jeugd als over een veilige uitgaansbuurt voor jongeren en het veilig inrichten van ons openbaar domein. Iedereen moet zich thuis kunnen voelen in onze stad, op elk moment van de dag tijdens alle activiteiten. Ten tweede willen we dat elke jongere zich goed voelt in zijn vel. Dit door de drempel te verlagen om hulp te zoeken, thema’s bespreekbaar te maken en een goed netwerk te creëren voor iedereen waarop ze kunnen terugvallen wanneer het even minder goed gaat. Als laatste willen we ervoor zorgen dat kinderen & jongeren voldoende ruimte hebben om zich te ontplooien. Dit gaat zowel over voldoende (integraal toegankelijke) binnenruimte als een openbaar domein met speelruimte en ruimte om samen te komen met vrienden. Het uitwerken van deze prioriteiten willen we doen in samenspraak met zoveel mogelijk jongeren en jongerenorganisaties.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
De manier waarop we de publieke ruimte invullen heeft een grote impact op kinderen en jongeren. Kinderen gebruiken de publieke ruimte om te spelen, jongeren om samen te komen. In het ontwerp van parken, pleinen en straten moet daarvoor voldoende aandacht zijn. Maar ook naar binnenruimte en (kwaliteitsvolle) lokalen voor jongeren en jongerenorganisaties is er veel vraag, zeker in de deelgemeenten. Samen met jongeren en jongerenorganisaties stellen we een toekomstvisie voor jeugdlokalen en jeugdhuizen op, vertrekkend van het huidig aanbod en de noden in verschillende wijken en deelgemeenten van onze stad.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
Jeugd is een transversaal thema waarbij het standpunt van kinderen en jongeren meegenomen moet worden in alle beleidsdomeinen. Van wonen tot werken, van invulling van de openbare ruimte tot welzijn. Van groot belang is dat jongeren zelf voldoende mogelijkheden krijgen om hun stem te laten horen. De Jeugdraad speelt daarin een cruciale rol. Cd&v vindt dat we als stad zelf de reflex moeten maken om in alle beleidsdomeinen rekening te houden met kinderen en jongeren door tijdig advies te vragen aan de Jeugdraad en terug te koppelen wat we wel of niet hebben meegenomen uit elk advies.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
We merken op dat het mobiliteitsbeleid in onze stad almaar meer gepolariseerd geraakt. Wij zijn ervan overtuigd dat de meerderheid van de Gentenaars dezelfde doelstelling deelt: veilig, vlot en duurzaam verkeer. De manier waarop zorgt echter voor veel conflict en maakt dat die gezamenlijke doelstelling uit het oog wordt verloren. Wij zijn ervan overtuigd dat onze stad, en ook het mobiliteitsbeleid er baat bij heeft de rust te laten terugkeren. De automobilist is niet de boosdoener, en ook de fietsers moeten zich aan regels houden. Ons pleidooi voor een meer inclusief beleid dat ruimte biedt voor alle vervoersmiddelen betekent niet dat we geen belang hechten aan verkeersveiligheid. Het is essentieel dat conflicten zo veel mogelijk vermeden worden en dat zwarte punten worden weggewerkt.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
Vrije tijd kan op veel verschillende manieren beleefd worden, via sport, jeugdbeweging of in niet-georganiseerd verband zoals spelen op een speelplein of samenzijn met vrienden. Daarom wil cd&v op al deze verschillende zaken inzetten om kinderen en jongeren een fijne vrije tijd te bieden. De manier waarop we de publieke ruimte invullen heeft een grote impact op kinderen en jongeren. Kinderen gebruiken de publieke ruimte om te spelen, jongeren om samen te komen. In het ontwerp van parken, pleinen en straten moet daarvoor voldoende aandacht zijn. Maar ook naar binnenruimte en (kwaliteitsvolle) lokalen voor jongeren en jongerenorganisaties is er veel vraag, zeker in de deelgemeenten. We willen het huidige aanbod en de noden in kaart brengen om gericht bijkomende inspanningen te doen. Als lokale overheid moeten we een inclusief sportbeleid voeren. Daarom willen we extra inzetten op toegankelijkheid bij Gentse sportclubs voor alle doelgroepen, door de werking van de UiTPAS uit te breiden.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Het beleid ten aanzien van jongeren vergt samenwerking tussen de lokale overheid, gezondheidspartners, scholen en gezinnen. Thema’s als pesten, depressie en geestelijke problemen kunnen in de eerste plaats worden aangesneden binnen de schoolcontext. We ondersteunen scholen en leerkrachten om deze thema’s bespreekbaar te maken binnen hun klas, maar ook om ze te herkennen en desgevallend door te verwijzen naar de juiste diensten. In Gent kampen we met grote wachtlijsten waardoor jongeren met psychische problemen niet de juiste hulp krijgen. We zoeken naar samenwerkingen tussen jeugdhulp en het jeugdwelzijnswerk om de tekorten in te vullen en gezamenlijk de wachtlijsten aan te pakken. Daarnaast willen we jongeren ook wegwijs maken in het welzijnsaanbod in Gent via een centrale landingspagina waar alle initiatieven rond welzijn verzameld worden. Een goede mentale gezondheid start in een gezond lichaam. Fysieke gezondheid is dus altijd een onderdeel van een betere mentale gezondheid.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
Het algemene doel is om Gent tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Om dit te realiseren stellen we een nieuw klimaatplan 2025-2030 op, waarin alle doelstellingen per beleidsdomein opgenomen worden om dit doel te bereiken. Dergelijke omslag maak je namelijk niet in 1, 2, 3 en vergt inspanningen van iedereen. Als lokale overheid hebben we al veel instrumenten ontwikkeld om deze omslag te maken. We willen bestaande initiatieven vooral versterken en verderzetten. Zo willen we de ondersteuning vanuit de Energiecentrale prioritair inzetten voor mensen met een laag inkomen zodat ook zij in een energiezuinige woning kunnen wonen. Hernieuwbare energie willen we voor iedereen toegankelijk maken via projecten zoals Buurzame Stroom, zodat iedereen kan profiteren van groene stroom. Ook als Stad dragen we ons steentje bij door maximaal zonnepanelen te installeren op stadsdaken en participatie van Gentenaars mogelijk te maken.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Cd&v wil verder werk maken van een open en solidaire stad waar samen met alle Gentenaars gebouwd wordt aan een samenleving waar iedereen de kans krijgt om zich te ontplooien. We geloven in de kracht van ontmoeting en dialoog, en zijn ervan overtuigd dat elkaar leren kennen essentieel is om vooroordelen tegenover ‘de ander’ weg te werken en elkaar te respecteren. Twee leidende principes voor ons zijn nabijheid en het belang van verbinding en vereniging. Via deze principes geloven wij dat we een stad ‘op mensenmaat’ kunnen creëren waar iedereen zich thuis voelt. Om dit te realiseren willen we geen grootse projecten opzetten, maar initiatieven van onderuit ondersteunen. Gent heeft heel veel vzw’s, verenigingen, buurtnetwerken, … die werken als een spil van onze Stad, het zijn de ogen en oren van wat leeft in onze samenleving. Door al deze partners te versterken en de samenwerking met het stadsbestuur en organisaties onderling te stimuleren, geloven we dat Gent een nog betere stad wordt.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
Eén van de prioriteiten van cd&v is ‘goed bestuur’. Dat betekent dat we als Stad beter moeten nadenken over wat een lokale overheid moet doen (en wat niet!), en op welke manier. Aan het begin van volgende legislatuur willen we laten onderzoeken hoe we de Stad beter kunnen organiseren en willen we Gentenaars bevragen. Op basis daarvan bepalen we dan de prioriteiten voor de volgende bestuursperiode. Bovendien vinden wij dat het financieel beleid strakker moet worden gevoerd. De schuldenberg moet worden afgebouwd om de volgende generaties niet in de problemen te steken. Er moet meer geld gaan naar het onderhoud van wat er is, in plaats van allerlei nieuwe projecten op poten te zetten. Decennia van gebrekkig onderhoud van gebouwen en wegen wreken zich nu. Dat betekent niet dat we niet willen investeren, of geen grote dromen hebben van wat we allemaal zouden kunnen bouwen of verbouwen. Cd&v wil echter geen luchtkastelen beloven aan de Gentenaars, als we die niet kunnen waarmaken.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
We zijn ervan overtuigd dat cd&v een noodzakelijke meerwaarde kan bieden voor het bestuur van onze stad. Wij zijn altijd al bouwmeesters geweest. Politici die niet polariseren, maar werk maken van beleid dat uit gaat van redelijkheid en gezond verstand. Wij geloven dat Gent meer van dat beleid kan gebruiken. Cd&v gaat voor een andere manier van besturen. Geen gebrek aan ambitie, maar een gezonde terughoudendheid om Gent en de Gentenaars te belasten met initiatieven die volgens ons niet tot de kerntaken van een lokale overheid behoren. We willen pionieren, maar zonder de essentie uit het oog te verliezen. De voorbije jaren hebben we onze stempel gedrukt in het stadsbestuur, maar door ons beperkt politiek gewicht hebben we niet altijd de koers kunnen bepalen. Daarom willen we groeien. Hoe meer Gentenaars bij de verkiezingen voor cd&v stemmen, hoe meer we deze ambities en dit ideologisch project kunnen waarmaken.