Groen
GentOntdek meer
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Klimaatneutraliteit, natuur, hernieuwbare energie
- Sociaal en betaalbaar wonen
- Bestrijden van armoede en discriminatie
Gent, dat is een wijze plek met ruimte voor iedereen, in het bijzonder voor jongeren. Wij maken samen de stad, met de Gentenaar, met jongeren. Samen creëren we een gezonde, klimaatneutrale stad, met groene natuur in het straatbeeld, waar iedereen gezonde lucht kan ademen en met openbaar zwemwater, gratis en voor iedereen. Propere lucht krijgen we door naar 100% hernieuwbare energie te gaan. Zo zijn we minder afhankelijk van vervuilende bedrijven. Vervuilende bedrijven stellen we ook verantwoordelijk. In Gent heeft iedereen recht op wat de stad te bieden heeft. We pakken discriminatie en ongelijkheid aan op alle beleidsdomeinen: van het onderwijs tot hoe we de stad in het openbaar inrichten. Maar ook armoede. Gent moet bovendien een veilige stad zijn, ook ‘s nachts en in het uitgaansleven. In Gent zijn huizen betaalbaar. We zorgen voor meer sociale woningen, en meer en beter gerenoveerde woningen die zo ook minder energie verbruiken.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
Een belangrijke maatregel is meer ruimte voorzien voor jongeren: parken, pleinen, zwemwater, ruimte om te sporten, muziek te maken of simpelweg samen te zijn. We willen chill-ruimtes die jongeren zélf kunnen inrichten. De recente opening van de Vierde Zaal in Gentbrugge is een mooi voorbeeld. Hier kunnen jongeren zelf fuiven organiseren, op een voldoende afstand van een woonbuurt om ongestoord te kunnen feesten. Al deze openbare ruimtes moeten ook veilig zijn. Straten en pleinen zijn verkeersveilig en uitgaansplekken zijn safe spaces, zonder grensoverschrijdend gedrag.Ook mentaal welzijn staat bovenaan onze prioriteitenlijst. We zetten hierop in via het onderwijs, maar ook via extra investeringen in de prachtige jeugdwelzijnswerkers die Gent rijk is.Voor jonge kinderen zorgen we dat elk kind naar naschoolse opvang kan gaan en er een kinderwerking is in elke wijk. Een veilig nest voor jonge kinderen met diverse activiteiten: rusten, creatief zijn, sporten en ravotten.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
Spelen, ravotten en verbeelden: samen maken we de stad, ook met jongeren. Dankzij échte kinderen- en jongerenparticipatie bouwen we samen met kinderen en jongeren een stad waarin zij zichzelf volledig kunnen ontplooien. Daarom mogen we niet enkel binnen jeugdbeleid aan jongerenparticipatie denken. Groen vraagt jeugdvriendelijke inspanningen van allé stadsdiensten, bv. goedkope busabonnementen of extra veiligheidsmaatregelen langs drukke schoolroutes. We geven kinderen en jongeren inspraak binnen deze verschillende thema’s door participatie te organiseren via verschillende platformen: een jaarlijkse jongerengemeenteraad op locatie (zoals een jeugdhuis), jongerenpanels die advies geven over jeugd- en ander beleid én we versterken de rol van de Jeugdraad en betrekken hen bv. bij de budgetbespreking. Wij vertrekken van onderuit, geven jongeren zelf een stem. Kinderen en jongeren hebben een unieke visie. Die visie willen we horen.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Groen Gent bouwt verder aan veilige en zorgeloze mobiliteit voor iedereen, waarbij mensen hun bestemming bereiken zonder afhankelijk te zijn van de auto.We streven naar mobiliteit waarbij er zo min mogelijk CO² uitgestoten wordt: aantrekkelijke wandel- en fietsinfrastructuur, betaalbaar en toegankelijk openbaar vervoer. En bovenal zonder compromissen op vlak van verkeersveiligheid.
Concreet? We investeren in voetgangersnetwerken. Op drukke assen zijn de voetpaden minstens twee meter breed en obstakelvrij. We maken vlotte fietsverbindingen door veilige oversteekplaatsen, aantrekkelijke fietspaden en autoluwe fietsstraten. Er is daarbij extra focus op de wijken en de weg naar school, we willen niet dat kinderen en jongeren vrachtwagens tegenkomen op weg naar school. Het openbaar vervoer blijft gratis voor kinderen t.e.m. 14 jaar. Jongeren tussen 15 en 25 jaar kunnen aan een extra voordelig tarief een jaarabonnement kopen voor De Lijn.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
We creëren ruimte in de stad om te sporten, muziek te maken, evenementen te organiseren of gewoon samen te zijn. Ruimte krijgen wil ook zeggen, de vrijheid om te doen met die ruimte wat jongeren willen. Op deze plekken kunnen jongeren elkaar ontmoeten, maar ook hulpverleners of jeugdwerkers. Verder zullen de stadsondersteuners, die de brug slaan tussen Stad en jeugdbewegingen, ook drempels bij jeugdbewegingen en speelpleinwerkingen verder wegwerken. Zo krijgen we inclusieve jeugdbewegingen en speelpleinen met meer diverse leden. We willen ook opnieuw investeren in meisjeswerkingen, maar willen vooral meisjes meer plaats geven in de publieke ruimte. Daarvoor vragen we ook hun input, want wie beter om dat te bepalen dan zijzelf. Na de schooluren zorgen we voor een fijne opvang en leuke activiteiten op school. Ook tijdens de vakantieperiode willen we een breed aanbod aan activiteiten voor lagereschoolkinderen. Die momenten na de schooluren zijn een meerwaarde voor kind en ouder.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
De school is een belangrijke plaats om in te zetten op mentaal welzijn: we zetten in op schooltrajecten rond geestelijke en fysieke gezondheid, voorzien alle Gentse scholen van “Kinderen Eerst”-contactpunt om zo de weg te vinden naar de juiste hulpverlening en versterken TOPunt, een bestaande organisatie die inzet op welzijn en gezondheid.Ook armoede en een gebrek aan eerlijke kansen hebben impact op mentaal welzijn. We zetten hierop in via een krachtig (meer)talenbeleid op school, warme gezonde maaltijden, studieondersteuning, aanpakken digitale uitsluiting etc.Ook jeugdwerkers zijn een belangrijke eerstelijnshulp maar zij mogen hier niet alleen in staan. Kinderen en jongeren moeten bij de juiste instanties en organisaties terechtkunnen, zoals bijvoorbeeld een aparte afdeling in de nachtopvang voor jongeren. Tenslotte geven we zowel de kinderen/jongeren als de ouders een vertrouwenspersoon. Dat kan in de vorm van een Opgroeicoach, iemand die er is tijdens elke stap van het opgroei
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
Een groene, bruisende stad met gezonde lucht en schoon, open water, energiezuinige woningen, rustige straten en veilige speelplekken. Dat is de stad die onze klimaatplannen bieden.Gentse huizen zetten we op orde. Dat doen we via collectieve renovatie van sociale woningen en appartementen. Voor huiseigenaars, verhuurders en bedrijven voorzien we meer begeleiding en financiering voor renovatie en om zonnepanelen en warmtepompen te installeren. De voorbije jaren maakten we onze stad groener, meer bomen en struiken op straat en historische waterlopen die we terug openlegden. Dat willen we verderzetten. Tipje van de sluier? Wij willen de Franse Vaart openzetten als open zwemplek! Ook bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid opnemen, bv. bodemvervuiling, milieuregels, ontharding etc. Tenslotte, zetten we in op duurzaam voedselbeleid: meer lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel, minder voedselverspilling, betere toegang tot gezond voedsel, en onze eigen gronden inzetten voor lokale boeren
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Naast de strijd tegen armoede draagt ook een groene, veilige en gezonde omgeving bij aan welzijn. Groene parken en pleinen, open zwemwater en op jongeren-gerichte ruimtes zorgen voor fysieke en mentale zuurstof die jongeren nodig hebben. We willen dat iedereen kan genieten van cultuur, feesten, sport en ontspanning. Ook niet-traditionele, artistieke bottom-up projecten krijgen alle kansen. Het uitgaansleven is inclusief en we pakken grensoverschrijdend gedrag aan.Daarnaast ondersteunen we de vele verenigingen en organisaties in Gent, die vaak gratis gebruik mogen maken van onze gebouwen. Zij helpen mee om Gent sociaal en inclusief te maken.In Gent blijft niemand achter. Dakloosheid bestrijden we met het ROOF-actieplan, zodat er in 2040 niemand meer zonder thuis is. Racisme en discriminatie hebben geen plaats in onze stad; daarom voerden we bijvoorbeeld praktijktesten uit.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
Onder het aanvuren van onze Groene schepen van jeugd Hafsa El-Bazioui investeerden we al stevig in jeugdinfrastructuur. Dat willen we verderzetten, want de noden zijn heel hoog. Met Groen Gent willen we gebouwen en plekken voor jongeren die veilig en duurzaam zijn. Daar mag absoluut wel wat geld in geïnvesteerd worden, want de jongeren zijn onze toekomst. Daarnaast willen we, in samenwerking met Vrijwilligerspunt Gent, een vrijwilligerspunt voor jongeren oprichten. Zodat zij er kunnen zijn voor elkaar. Naast het verder ondersteunen van het jeugdwerk willen we ook nieuwe organisaties kansen bieden en groeikansen geven. De talloze initiatieven die ontstonden tijdens Gent Europese Jongerenhoofdstad, geven ons hoop dat we in de toekomst nog meer verankerde jongerenorganisaties hebben in onze stad
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Op onze lijst staan veel jongeren. En dat is bewust zo! We vinden het belangrijk dat jongeren leeftijdsgenoten hebben die hun belangen verdedigen in de gemeenteraad en in het stadhuis. Met Groen Gent ben je zeker van een progressief jeugdbeleid dat voldoende durft te investeren in de toekomst van jongeren. We hebben een ambitieus en inclusief jeugdbeleid, één waarvoor we durven strijden. Wij zijn ook de enigste partij die klimaat en milieu blijft op de agenda zetten, niet enkel wanneer een hot topic is. De klimaatcrisis raakt ons allemaal, maar vooral jongeren zullen de rekening betalen. Samen kunnen wij een klimaatneutrale, leefbare stad maken. Laat deze kans niet liggen, maak zelf mee jouw toekomst. Laat je stem horen op 13 oktober!