N-VA

Gent

Ontdek meer

https://gent.n-va.be/
https://www.facebook.com/NVAGent/
https://www.facebook.com/jongnva.gent/

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

Financiën zijn niet sexy, maar wel belangrijk. De huidige coalitie verdubbelde de schuldenberg tot 1 miljard euro: een hold-up op de toekomst. Om een failliet af te wenden werd de grondbelasting fors verhoogd (+19%). Dit maakt wonen nog duurder. Schrijnend ook: de premie voor kinderen met een beperking werd geschrapt.

Dat moet dus anders. We willen elke uitgave onder de loep nemen om te zien of die wel zinvol is (= ‘zero based budgeting’). De digitalisering biedt kansen om hetzelfde te doen met minder personeel. Niet alles moet gesubsidieerd worden. Denk aan de subsidie voor bonenbrood, dat is geen kerntaak. Zo maken we de stadskas gezond.

Onder het motto ‘mobiliteit voor iedereen’ moet verkeersveiligheid voorop staan, samen met leefbaar- en bereikbaarheid. Zorgen voor veiligheid is een absolute kerntaak van de overheid. In Gent moet iedereen zichzelf kunnen zijn en veilig kunnen genieten van al wat Gent te bieden heeft. Meer over die twee laatste thema’s kan je verderop lezen.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

Elke wijk moet zijn buurtpark(je) hebben. Meer hangplekken zijn nodig: op wandelafstand een speelzone waar kinderen en jongeren kunnen ravotten of ‘hangen’. Waar speeltoestellen staan, moet er altijd minstens 1 toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking.

In Oostakker investeren we in een 4de grote groenpool aan de stadsrand, het ‘Wonderwoud’. Groene verbindingsassen maken dat je vanuit het stadscentrum vlot en veilig in één van de vier groenpolen geraakt. In de stationsbuurt is het Citadelpark toe aan een grondige heraanleg: minder verharding en meer groen. We zoeken ook meer buitenzwem-plekken naast de Blaarmeersen. Over binnen-infrastructuur vertellen we verderop meer.

Fijne plekken zijn ook propere en veilige plekken. We treden extra hard op tegen drugs op plekken waar veel kinderen en jongeren komen. We voeren een lik-op-stukbeleid tegen sluikstort en zwerfvuil. Individuen of bendes die voor overlast en erger zorgen, moet de politie consequent en kordaat aanpakken.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

Door echt te luisteren naar jongeren. Daarom staan er bijvoorbeeld ook dertien jongeren op onze kandidatenlijst voor deze gemeenteraadsverkiezingen.

We werken goed samen met de Gentse jeugdraad rond thema’s die een impact hebben op kinderen en jongeren. De jeugdraad moet voldoende representatief zijn om de Gentse kinderen en jongeren te vertegenwoordigen. We houden rekening met geformuleerde adviezen.

De jeugddienst krijgt middelen voor projecten die peilen naar de ideeën van kinderen en jongeren, bijvoorbeeld in het kader van ‘Gent, culturele hoofdstad 2030’. Het is ook de taak van de jeugddienst om kinderen en jongeren goed te informeren over wat voor hen van belang is, zodat ze met kennis van zaken een mening kunnen vormen.

Bij participatietrajecten in wijken of deelgemeenten besteden we ook aandacht aan wat de visie van kinderen en jongeren is. Daarbij werken we samen met de lokale scholen en jeugdorganisaties (jeugdbewegingen, jeugdhuizen, sportclubs, enz.).

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

Investeren in verkeersveiligheid is cruciaal. We focussen op veilige schoolomgevingen en -routes, met o.a. betere fietsinfrastructuur. Onveilige punten pakken we aan zonder het probleem te verplaatsen naar een andere straat of wijk.

Mensen moeten zelf kunnen beslissen hoe ze zich verplaatsen, afhankelijk van hun persoonlijke situatie. We steunen het STOP-principe (prioriteit achtereenvolgens voor Stappen, Trappen, Openbaar vervoer en Privéwagen), maar passen voor een anti-autobeleid.

We investeren in slimme verkeerstechnologie, zoals slimme verkeerslichten en parkeersensoren. We stimuleren ook combi-mobiliteit – overstappen van de ene vervoerswijze op de andere– via een SlimnaarGent-app/website en goed uitgebouwde mobi-punten (vb. van tram naar deelfiets, van bus naar deelauto).

De verkeersregels gelden voor iedereen: voetgangers, fietsers, automobilisten, enz. Respect tussen weggebruikers is essentieel. We sensibiliseren mensen, maar zorgen ook voor een strikte handhaving.

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

Door het degelijk ondersteunen van wie activiteiten organiseert voor kinderen en jongeren: sportclubs, jeugdbewegingen, jeugdhuizen, enz. Speciale aandacht gaat naar werkingen voor én door jongeren. Zorgen voor goede lokalen en terreinen is de prioriteit. Dat kan via bouw- of huursubsidies en via het (gedeeld) gebruik van stadspanden.

Met de uitvoering van het nieuwe BOA-decreet zorgen we mee voor fijne vakantie-activiteiten in alle Gentse wijken en deelgemeenten. Met een zo inclusief mogelijk aanbod op maat voor kinderen en jongeren met een beperking.

Op grote evenementen zoals de Gentse Feesten moet er een programma zijn dat speciaal gericht is op kinderen en jongeren. Ook jongerenfestivals zoals Copacabana verdienen ondersteuning.

Kinderen moeten kind kunnen zijn. Jongeren moeten jong kunnen zijn. Een leuke tijd hebben betekent ook veilig kunnen genieten. Patsers die overlast veroorzaken komen de Blaarmeersen niet meer in. Jongeren moeten veilig kunnen uitgaan.

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

We investeren in plekken waar kinderen en jongeren die zich niet goed in hun vel voelen, kunnen aankloppen. Het Gentse OverKop-huis speelt hierin een cruciale rol. We promoten dit ook 100% zodat iedereen weet waar ie terecht kan.

Waar men niet meteen de weg vindt naar het ‘gewone’ vrijetijdsaanbod zorgen we voor professioneel jeugdwelzijnswerk. Maar het doel is om door te stromen naar bijv. de lokale scoutsgroep of basketclub. Samen is de boodschap, geen aparte circuits.

Bij de sociale begeleiding van gezinnen in moeilijkheden door het OCMW (en partners) moet de zorg om kinderen/jongeren voorop staan. Kinderrechten verdienen meer aandacht: kinderen mogen nooit de dupe zijn van de situatie van hun ouders.

De kind-reflex moet doordringen in onze stedelijke diensten. Acuut gevaar = onmiddellijk ingrijpen. De kleine Raul mag niet tevergeefs gestorven zijn. Het Gentse Veilig Huis dat er recent kwam dankzij minister Demir is alvast een meerwaarde om intra-familiaal geweld aan te pakken.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

We nemen deel aan het Vlaamse Lokaal Energie- en Klimaatpact. Dat houdt o.a. in dat we renovatiebegeleiding geven aan gezinnen, ontharding aanmoedigen, een hemelwaterplan opstellen/uitvoeren en circulaire initiatieven zoals repair café’s ondersteunen.

Bij het vergroenen van de stad gebruiken we de 3-30-300 regel (van o.a. Natuurpunt) als inspiratiebron: zicht op 3 bomen vanuit elke woning, 30% groen in de wijk, en op wandelafstand (300m) een toegankelijke groene plek.

De resterende open groene ruimte op het Gentse grondgebied moet zo veel mogelijk behouden blijven. Daarom ‘verdichten’ en ‘verhogen’ we op plekken waar nu al bebouwing bestaat: één heel groot huis wordt bijvoorbeeld twee huizen en we gaan ook wat meer de hoogte in. Met respect voor draagvlak in de wijk.

Als stad geven we het goede voorbeeld. We verLEDden de openbare verlichting, we maken onze eigen gebouwen energieneutraal, we installeren zonnepanelen, we stellen stadsvoertuigen ter beschikking als deelwagens, enz.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

Goed samenleven veronderstelt dat we elkaar verstaan. Via een Taalactieplan Nederlands zorgen we daarvoor: voor iedereen met een andere moedertaal extra kansen om de taal te leren en te oefenen. Het ideaal is dat het Nederlands in elk gezin (ook) thuis is.

Goed samenleven is elkaar ontmoeten. Verenigingen of projecten die zich richten op één etnisch-culturele groep en niet actief open staan voor alle Gentenaars krijgen daarom geen stedelijke ondersteuning. Initiatieven die mensen samenbrengen wél.

Goed samenleven is zich veilig voelen en mee zorg dragen voor de buurt. Daarom geven we meer middelen aan de politie: voor het versterken van de wijkpolitie – zowel fysiek als digitaal (digiflik) – en voor het opstarten van buurtinformatienetwerken. Mensen die hun afval dumpen betrappen we via slimme anti-sluikstortcamera’s.

Last but not least: we zijn fier op onze tradities en cultuur. Pippi Langkous blijft in de bibliotheek staan. Sinterklaas is zeer welkom. Betutteling hoeft niet.

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

Jeugdwerkingen moeten degelijke lokalen hebben. Dat bijvoorbeeld de chiro in Zwijnaarde geen zekerheid heeft op iets langere termijn kan niet. Als stad mee een concrete oplossing aanreiken, is een prioriteit.

Ook voorzien we middelen voor o.a. scholen die bereid zijn om lokalen en speelplaatsen te delen met jeugd- en andere organisaties in de buurt. Dankzij investeren in ruimte-delen moeten ook meer verenigingen terecht kunnen in de eigen stedelijke gebouwen.

Veel kinderen en jongeren sporten graag. In wijken en deelgemeenten waar er een duidelijk tekort is aan sportvelden of een buurtsporthal (zoals in Sint-Denijs-Westrem) zorgen we voor een inhaalbeweging. Ook hier staat gedeeld gebruik voorop.

Ook wijkbibliotheken zijn belangrijk: kinderen en jongeren moeten dichtbij huis terecht kunnen om boeken en andere media te ontlenen. Of om er mee te doen met de leesclub of aan een workshop robots programmeren. Om dat in elke vestiging mogelijk te maken voorzien we voldoende budget.

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

Naar school gaan is misschien niet bij alle kinderen en jongeren even populair, maar hoe dan ook neemt onderwijs een grote plaats in hun leven in. Kunnen genieten van goed onderwijs is cruciaal voor hun toekomst.

In de stadsscholen moet er een koerswijziging komen: 1) De nadruk moet veel meer liggen op kennisoverdracht en talentontwikkeling; 2) Nederlands moet de enige taal op school zijn, in ieders belang; 3) Geen religieuze of ideologische kentekens, om een comfortabel schoolklimaat te waarborgen.

We willen ook dat iedereen zijn schoolcarrière kan bekronen met een diploma. Want dat biedt de beste kansen op een mooie toekomst. Schooluitval moeten we zoveel mogelijk voorkomen. De ouders mee aan boord hebben, is hierbij een belangrijke sleutel.

Investeren in goed uitgeruste leslokalen, aangename groen-blauwe speelplaatsen en in voldoende plaatsen in de Gentse scholen is ook belangrijk. Zo kan iedereen gaan naar de school van zijn keuze.

Terug naar overzicht