Vlaams Belang
GentOntdek meer
Facebook afdeling: https://www.facebook.com/VlaamsBelangGent
Instagram afdeling: https://www.instagram.com/vlaamsbelanggent/
Facebook jongerenafdeling: https://www.facebook.com/VBJGent
Instagram jongerenafdeling: https://www.instagram.com/vbjgent/
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Veiligheid
- Mobiliteit
- Sport
Uiteraard staan migratie en integratie, koopkracht en het communautaire bovenaan het prioriteitenlijstje van het Vlaams Belang. Specifiek voor de jeugd in Gent willen we dan weer vooral focussen op veiligheid, mobiliteit en sport. Jammer genoeg voelen veel jonge mensen zich niet meer veilig in bepaalde buurten en gebeuren er nog al te vaak geweldsincidenten en aanrandingen. Wij willen dat al die feiten consequent bestraft worden zodat iedereen zich weer veilig kan voelen in onze mooie stad. Ook mobiliteit is voor scholieren en jongeren van cruciaal belang. De kwaliteit, netheid en veiligheid van ons openbaar vervoer, waar zovele jonge mensen dagelijks gebruik van maken, kan stukken beter. En ten slotte zijn we ervan overtuigd dat het faciliteren en aanmoedigen van sportactiviteiten een positieve weerslag kan hebben op de mentale en fysieke gezondheid van onze jongeren. Ook daar is nog werk aan de winkel. Tijd voor ander en beter!
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
We willen in de eerste plaats de veiligheid garanderen in parken, op probleempleinen, aan scholen en in uitgaansbuurten. Alle plekken waar veel kinderen en jongeren komen zouden extra in het oog gehouden moeten worden met regelmatige politiepatrouilles en waar nodig camerasystemen. Veiligheid is dé basisvoorwaarde om voor een fijne omgeving te zorgen.
Uiteraard willen we ook extra inzetten op het onderhoud en de netheid van die plekken. Jammer genoeg zien we op verschillende plaatsen nog steeds een aanhoudende sluikstortproblematiek. Sluikstorten zou consequent bestraft moeten worden.
In zoveel mogelijk wijken en deelgemeenten zorgen we voor speeltuinen en publieke sportinfrastructuur zoals Finse pistes en calisthenics-parken, skateparken, ...
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
De Lokale Jeugdraad kan een belangrijke rol spelen in het vertegenwoordigen van kinderen en jongeren. Daarom moeten we werken aan de zichtbaarheid van de Jeugdraad en moet die Jeugdraad zo representatief en breed mogelijk samengesteld worden. Gemeenten zouden consequent in overleg moeten gaan met de Jeugdraad bij alle beleidsdaden die betrekking hebben op kinderen en jongeren.
We pleiten er ook voor regelmatig jongeren/jongerendoelgroepen in Gent rechtstreeks te bevragen over het beleid, over nieuwe initiatieven en over de moeilijkheden waarmee ze al dan niet geconfronteerd worden. Zo kan er een beleid gevoerd worden op maat van de Gentse jeugd.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
We willen inzetten op de stiptheid, netheid, het aanbod en de veiligheid op het openbaar vervoer waar zovele jongeren elke dag gebruik van maken. Er zou een volwaardig nachtnet moeten komen zodat jongeren steeds veilig thuisraken.
Fietspaden moeten bovendien steeds zo veilig mogelijk en gescheiden van de weg ingericht worden.
We willen bovendien de Lage Emissiezone afschaffen zodat álle ouders hun kinderen veilig naar school kunnen brengen.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
We willen sportinitiatieven specifiek voor jongeren promoten en toegankelijk maken. Publieke schoolinfrastructuur zou maximaal ter beschikking gesteld moeten worden van hobbyclubs en sportclubs en -initiatieven gericht op jongeren. We willen ook sport-na-school uitbreiden en extra promoten, en op gezette tijden bijkomende begeleiders voorzien op sport-na-schoollocaties.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Zoals hoger aangehaald willen we sterk inzetten op sportactiviteiten met onder andere voldoende en toegankelijke sportinfrastructuur. Op de stedelijke scholen willen we smartphonegebruik tijdens de lesuren niet meer toestaan, bijvoorbeeld met smartphone-kluisjes of concepten zoals Yondr. Op de stedelijk scholen willen we ook gratis (lokaal geteeld) fruit aanbieden tijdens pauzes op school.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
Bij alles wat de stad/gemeente organiseert moet er maximaal gebruik gemaakt worden van lokale producten en diensten. Dat zorgt niet enkel voor een kortere keten met minder vervuiling tot gevolg, maar ondersteunt ook onze lokale economie.
Er moeten meer publieke asbakken komen en de Gemeenschapswacht en politie dienen mensen die hun peuk op straat gooien consequent aan te spreken.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Meer blauw op straat en strengere, effectieve straffen moeten zorgen voor een veiligere stad, waar iedereen zonder zorgen in elke buurt over straat kan lopen ongeacht zijn of haar voorkomen of seksuele voorkeur.
We moeten stoppen met de positieve discriminatie in onder andere het aanwervingsbeleid van de stad. Enkel je capaciteiten zouden van tel mogen zijn voor de job die je krijgt.
De vele miljoenen aan subsidies die naar etnische verenigingen en activistische vzw's gaan, zouden geschrapt moeten worden. We zetten dan beter extra middelen in om bijvoorbeeld wijkevenementen te faciliteren door het gratis/goedkoop aanbieden van locaties, tenten, muziekinstallatie, etc. op een toegankelijke manier.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
We willen inzetten op veiligere fietsinfrastructuur. Bovendien willen we investeren in onderwijsinfrastructuur met bijzondere aandacht voor sportinfrastructuur en werktuigen nodig in het beroeps- en technisch onderwijs. Ook de vergroening van speelplaatsen verdient ondersteuning vanuit de stad.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Zoals wel uit onze antwoorden blijkt, willen we inzetten op de uitbouw van de infrastructuur voor laagdrempelige vormen van sport die voor iedereen gratis toegankelijk zijn, zoals Finse pistes en calisthenics-parken. In de laatste jaren van het middelbaar onderwijs moeten de lessen LO jongeren onder meer aanleren hoe ze zelfstandig fysiek fit blijven. In het algemeen willen we dus meer inzetten op fysieke gezondheid en sport in het jeugdbeleid.