VOOR GENT

Gent

Ontdek meer

www.voorgent.be
www.facebook.com/voorgent
www.instagram.com/voorgent

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

1. Meer betaalbaar wonen
Veel jongeren hebben het moeilijk om een betaalbare woning te vinden in onze stad. Om wonen betaalbaarder te maken sluiten we een ‘Gents Woonpact’ af met iedereen die wil investeren in onze stad. Wat houdt dat in? We vragen dat in ELK project minstens 20 procent sociale en betaalbare woningen komen. Daar zetten we tegenover dat we sneller vergunnen door heldere en duidelijke stedenbouwkundige regels. Om meer woonaanbod te creëren maken we ook mogelijk om hóger te bouwen. Zo blijft er ook meer ruimte over voor groenzones, voor speelruimte, voor ontmoeting.
2. Mentaal Welzijn
Mentaal welzijn is heel belangrijk, in het bijzonder voor jongeren die het vaak ook moeilijk hebben. Daarom gaan we voor een nieuw zorgcentrum voor mentaal welzijn waar jongeren terecht kunnen.
3. Gratis openbaar vervoer tot 18 jaar
Voor jongeren betekent de bus of de tram hun vrijheid. Momenteel rijden jongeren tot 14 jaar gratis met het openbaar vervoer in Gent. We trekken dit op tot 18

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

Gent is een stad waar we ruimte maken voor jongeren. Denk maar aan onze vele leuke parken, of onze Blaarmeersen! De voorbije jaren hebben we meer dan 50 hectare wijkparken bijgemaakt. We leggen de lat nog hoger. We gaan opnieuw voor 150.000 extra bomen en 10 nieuwe of vernieuwde wijkparken.

Kinderen en jongeren moeten zich maximaal thuis voelen in onze stad. Een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten, kunnen spelen, creatief kunnen zijn. Daarom gaan we heel vraaggericht kijken: wat zijn de noden en hoe kunnen we daarop inspelen? We staan jeugdverenigingen bij - financieel, maar ook met expertise- om hun gebouwen duurzamer en toegankelijker te maken.

VOOR GENT wil initiatief van onderuit stimuleren door minder regels en eenvoudiger administratie, met één helder reglement voor jongeren en jeugdorganisaties. Zo krijg je meer ruimte voor experiment. Tijdelijk ongebruikte plekken zien we als vrijhavens: we geven jongeren sleutels om deze ongebruikte plekken of gebouwen over te nemen.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

Kinderen en jongeren maken volwaardig deel uit van onze stad, hun stem moet dus meer dan gehoord worden. VOOR GENT wil naar hen luisteren, hen ondersteunen en mede-eigenaarschap geven van de publieke ruimte in onze stad. De Jeugdraad is voor ons een belangrijke, volwaardige partner in het uitwerken van beleid.

‘We hear you’ is een belangrijk motto. Daarom lanceren we ‘Stem op maat. Samen met jongeren zoeken we naar nieuwe manieren om hun stem nog beter te horen en het Gent van morgen mee vorm te geven. En dat begint van kleinsaf aan. Daarom richten we een kindercollege op. Lagereschoolkinderen begeleiden we om hun stem te laten horen over thema’s die zij belangrijk vinden.

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

Je vrij en veilig kunnen verplaatsen in onze stad is een basisrecht. Verkeersveiligheid staat dan ook hoog op de agenda van VOOR GENT.

We willen ondermeer een fietszone invoeren in de binnenstad zodat het er veiliger is om te fietsen. We voorzien ook meer overdekte fietsenstallingen om je fiets veilig achter te laten. We zetten de voetganger centraal in het beleid: iedereen is immers voetganger. En wat is leuker dan op je gemak door onze mooi stad te wandelen?

Specifiek voor jongeren willen we openbaar vervoer gratis maken tot 18 jaar. Nu is dat maar tot 14 jaar.

We zetten ook in op elektrische deelwagens, met een sociaal tarief. Zodat iedereen een wagen kan gebruiken zonder er één te hoeven aankopen.

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

Door extra in te zetten op goede en duurzame jeugdinfrastructuur. Maar ook door jeugdwerkorganisaties, sociaal-culturele organisaties en sportverenigingen goed te ondersteunen zodat ze een divers en betaalbaar vrijetijdsaanbod kunnen aanbieden.

We hebben daarbij extra aandacht voor experimenteel jeugdwerk en projecten die kinderen en jongeren in kwetsbare situaties betrekken. We nemen ook drempels weg voor jongeren om zelf initiatief te nemen door minder regels en eenvoudige administratie.

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

‘Je goed in je vel voelen’ is een uitdaging voor iedereen, ook voor kinderen en jongeren. Daarom willen we al op school starten met acties rond mentale gezondheid. VOOR GENT gaat ook voor een nieuw zorgcentrum voor mentaal welzijn waar jongeren terecht kunnen. We pleiten ook voor gratis psychologen voor jongeren die daar nood aan hebben.

Tegelijk moet Gent een ‘beweegvriendelijke’ stad zijn, met veilige fietsinfrastructuur en degelijke voetpaden, nieuwe plekken voor zogenaamde ‘urban sports’, een nieuw zwembad aan de Blaarmeersen, meer plekken met open zwemwater en een betaalbaar aanbod aan sportlessen, ook voor jongeren met een beperking.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

Over klimaat kan je niet ambitieus genoeg zijn. We moeten er nu voor zorgen dat onze planeet leefbaar blijft voor iedereen. Daarom wil VOOR GENT er alles aan doen om van Gent een klimaatneutrale stad te maken. We verminderen de uitstoot van broeikasgassen (onder andere door North Sea Port klimaatneutraal te maken) en zorgen voor een rechtvaardige klimaattransitie.

We richten we ons op grootschalige en collectieve investeringen onder meer in hernieuwbare energie en wijkrenovaties. We zetten een turbo op de werking van de Energiecentrale en maken er ook een ‘Renovatiecentrale’ waarbij renovatiecoaches van deur tot deur gaan. Het Edward Anseeleplein, het Kettingplein, het dorpsplein van Sint-Denijs-Westrem en het Casinoplein worden onthard.

En: we planten nóg eens 150.000 extra bomen in onze stad. Samen met Natuurpunt en andere partners zetten we een Gents groen ‘Versnellingsfonds’ op, zodat bedrijven kunnen investeren in de aankoop en vergroening van percelen.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

‘Iedereen anders, allemaal Gentenaars’ is de fundamentele overtuiging die VOOR GENT dagelijks in de praktijk brengt. Wat je socio-economische achtergrond, seksuele voorkeur, genderidentiteit, leeftijd, geslacht, herkomst, beperking, levensbeschouwing of moedertaal ook is: er is altijd méér dat ons verbindt dan dat ons verdeelt.

We maken van Gent de meest inclusieve stad die fysiek toegankelijk is voor iedereen: alle gebouwen van de Stad Gent toegankelijk tegen 2040, toegankelijke bus- en tramhaltes, hellende vlakken bij horeca, ...

Tegelijk blijven we praktijktesten uitvoeren op de huisvestingsmarkt en arbeidsmarkt. Discriminatie en racisme binnen sportclubs (1 op 3 jeugdsporters wordt daarmee geconfronteerd in de kleedkamer en/of tijdens wedstrijden) pakken we aan door ‘aanspreekpersonen integriteit’ sterker te maken.

Elke maatregel die we willen nemen wordt sowieso vooraf besproken met mensen uit de doelgroep(en).

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

We gaan de Blaarmeersen vernieuwen en kijken of er een zwembad kan komen in de buurt van de Watersportbaan. Ook Driebeek Gentbrugge vernieuwen we met onder andere een overdekte zone voor ‘urban sports’ onder het viaduct. Aan de Warmoezeniersweg komt een nieuwe site voor diverse sporten (schaatsen, padel, voetbal, …).

In Sint-Denijs-Westrem bouwen we een buurtsporthal; Sporthal Tolhuis vormen we om tot een echte buurtsporthal. We zorgen voor meer plekken voor urban sports en nieuwe zwemplekken in open water. We ondersteunen jeugdorganisaties die hun gebouw(en) willen renoveren of verbouwen.

VOOR GENT wil ook meer studentenhuisvesting, zowel kleine initiatieven als grote projecten. We maken ruimte voor een groot studentendorp in de stadsrand met eigen winkels en horeca en een vlotte verbinding met de onderwijscampussen en het stadscentrum. We hebben daarbij aandacht voor voldoende betaalbare basiskamers en aangepaste kamers voor studenten met een beperking.

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

In Gent moet iedereen ongegeneerd zichzelf kunnen zijn, van wie je ook houdt, waarin je ook gelooft, hoe je je ook voelt. Daar gaan wij mee over waken.

Gent is een wijze, bruisende stad met een rijk uitgaansleven, maar iedereen moet ook veilig kunnen uitgaan. We pakken grensoverschrijdend gedrag kordaat aan en zorgen voor toegankelijk, gratis en aangenaam openbaar sanitair (ook) in buurten met veel jongeren/studenten.

Om het organisatoren van feesten en evenementen nog gemakkelijker te maken, richten we een ‘Evenementenloket’ waar iedereen op één plek terechtkan voor advies, vergunningen, subsidie en de (zoveel mogelijk gratis) ontlening van materiaal.

Terug naar overzicht