Jeugd is een transversaal thema waarbij het standpunt van kinderen en jongeren meegenomen moet worden in alle beleidsdomeinen. Van wonen tot werken, van invulling van de openbare ruimte tot welzijn. Van groot belang is dat jongeren zelf voldoende mogelijkheden krijgen om hun stem te laten horen. De Jeugdraad speelt daarin een cruciale rol. Cd&v vindt dat we als stad zelf de reflex moeten maken om in alle beleidsdomeinen rekening te houden met kinderen en jongeren door tijdig advies te vragen aan de Jeugdraad en terug te koppelen wat we wel of niet hebben meegenomen uit elk advies.
Spelen, ravotten en verbeelden: samen maken we de stad, ook met jongeren. Dankzij échte kinderen- en jongerenparticipatie bouwen we samen met kinderen en jongeren een stad waarin zij zichzelf volledig kunnen ontplooien. Daarom mogen we niet enkel binnen jeugdbeleid aan jongerenparticipatie denken. Groen vraagt jeugdvriendelijke inspanningen van allé stadsdiensten, bv. goedkope busabonnementen of extra veiligheidsmaatregelen langs drukke schoolroutes. We geven kinderen en jongeren inspraak binnen deze verschillende thema’s door participatie te organiseren via verschillende platformen: een jaarlijkse jongerengemeenteraad op locatie (zoals een jeugdhuis), jongerenpanels die advies geven over jeugd- en ander beleid én we versterken de rol van de Jeugdraad en betrekken hen bv. bij de budgetbespreking. Wij vertrekken van onderuit, geven jongeren zelf een stem. Kinderen en jongeren hebben een unieke visie. Die visie willen we horen.
Door echt te luisteren naar jongeren. Daarom staan er bijvoorbeeld ook dertien jongeren op onze kandidatenlijst voor deze gemeenteraadsverkiezingen.
We werken goed samen met de Gentse jeugdraad rond thema’s die een impact hebben op kinderen en jongeren. De jeugdraad moet voldoende representatief zijn om de Gentse kinderen en jongeren te vertegenwoordigen. We houden rekening met geformuleerde adviezen.
De jeugddienst krijgt middelen voor projecten die peilen naar de ideeën van kinderen en jongeren, bijvoorbeeld in het kader van ‘Gent, culturele hoofdstad 2030’. Het is ook de taak van de jeugddienst om kinderen en jongeren goed te informeren over wat voor hen van belang is, zodat ze met kennis van zaken een mening kunnen vormen.
Bij participatietrajecten in wijken of deelgemeenten besteden we ook aandacht aan wat de visie van kinderen en jongeren is. Daarbij werken we samen met de lokale scholen en jeugdorganisaties (jeugdbewegingen, jeugdhuizen, sportclubs, enz.).
Drie coole ideeën:
Eén: jongerenorganisaties en het jeugdwerk meer middelen en steun geven om hun stem te laten horen.
Twee: Regelmatig via bevragingen de mening gaan vragen aan de jongeren zelf.
Drie: meer jongeren in de gemeenteraad. Daarom hebben we Mingtje Wang (23 jaar) en Rani Kerkaert (28 jaar) als jongerenkandidaten.
De Lokale Jeugdraad kan een belangrijke rol spelen in het vertegenwoordigen van kinderen en jongeren. Daarom moeten we werken aan de zichtbaarheid van de Jeugdraad en moet die Jeugdraad zo representatief en breed mogelijk samengesteld worden. Gemeenten zouden consequent in overleg moeten gaan met de Jeugdraad bij alle beleidsdaden die betrekking hebben op kinderen en jongeren.
We pleiten er ook voor regelmatig jongeren/jongerendoelgroepen in Gent rechtstreeks te bevragen over het beleid, over nieuwe initiatieven en over de moeilijkheden waarmee ze al dan niet geconfronteerd worden. Zo kan er een beleid gevoerd worden op maat van de Gentse jeugd.
Kinderen en jongeren maken volwaardig deel uit van onze stad, hun stem moet dus meer dan gehoord worden. VOOR GENT wil naar hen luisteren, hen ondersteunen en mede-eigenaarschap geven van de publieke ruimte in onze stad. De Jeugdraad is voor ons een belangrijke, volwaardige partner in het uitwerken van beleid.
‘We hear you’ is een belangrijk motto. Daarom lanceren we ‘Stem op maat. Samen met jongeren zoeken we naar nieuwe manieren om hun stem nog beter te horen en het Gent van morgen mee vorm te geven. En dat begint van kleinsaf aan. Daarom richten we een kindercollege op. Lagereschoolkinderen begeleiden we om hun stem te laten horen over thema’s die zij belangrijk vinden.
Door wat "active openbaarheid van bestuur" wordt genoemd. Het geregeld organiseren van samenkomsten met jongeren en kinderen om naar hun mening te luisteren. Zoals we ook meer inspraak willen organiseren voor de buurten om zelf te beslissen wat er moet gebeuren in hun omgeving.