Eén van de prioriteiten van cd&v is ‘goed bestuur’. Dat betekent dat we als Stad beter moeten nadenken over wat een lokale overheid moet doen (en wat niet!), en op welke manier. Aan het begin van volgende legislatuur willen we laten onderzoeken hoe we de Stad beter kunnen organiseren en willen we Gentenaars bevragen. Op basis daarvan bepalen we dan de prioriteiten voor de volgende bestuursperiode. Bovendien vinden wij dat het financieel beleid strakker moet worden gevoerd. De schuldenberg moet worden afgebouwd om de volgende generaties niet in de problemen te steken. Er moet meer geld gaan naar het onderhoud van wat er is, in plaats van allerlei nieuwe projecten op poten te zetten. Decennia van gebrekkig onderhoud van gebouwen en wegen wreken zich nu. Dat betekent niet dat we niet willen investeren, of geen grote dromen hebben van wat we allemaal zouden kunnen bouwen of verbouwen. Cd&v wil echter geen luchtkastelen beloven aan de Gentenaars, als we die niet kunnen waarmaken.
Onder het aanvuren van onze Groene schepen van jeugd Hafsa El-Bazioui investeerden we al stevig in jeugdinfrastructuur. Dat willen we verderzetten, want de noden zijn heel hoog. Met Groen Gent willen we gebouwen en plekken voor jongeren die veilig en duurzaam zijn. Daar mag absoluut wel wat geld in geïnvesteerd worden, want de jongeren zijn onze toekomst. Daarnaast willen we, in samenwerking met Vrijwilligerspunt Gent, een vrijwilligerspunt voor jongeren oprichten. Zodat zij er kunnen zijn voor elkaar. Naast het verder ondersteunen van het jeugdwerk willen we ook nieuwe organisaties kansen bieden en groeikansen geven. De talloze initiatieven die ontstonden tijdens Gent Europese Jongerenhoofdstad, geven ons hoop dat we in de toekomst nog meer verankerde jongerenorganisaties hebben in onze stad
Zeer locale eenvoudige buurtinfrastructuur gemaakt met ouders en kinderen en jongeren naar het model van leefpleinen tijdens corona. Maar beheerd door burgers en buurten.
Jeugdwerkingen moeten degelijke lokalen hebben. Dat bijvoorbeeld de chiro in Zwijnaarde geen zekerheid heeft op iets langere termijn kan niet. Als stad mee een concrete oplossing aanreiken, is een prioriteit.
Ook voorzien we middelen voor o.a. scholen die bereid zijn om lokalen en speelplaatsen te delen met jeugd- en andere organisaties in de buurt. Dankzij investeren in ruimte-delen moeten ook meer verenigingen terecht kunnen in de eigen stedelijke gebouwen.
Veel kinderen en jongeren sporten graag. In wijken en deelgemeenten waar er een duidelijk tekort is aan sportvelden of een buurtsporthal (zoals in Sint-Denijs-Westrem) zorgen we voor een inhaalbeweging. Ook hier staat gedeeld gebruik voorop.
Ook wijkbibliotheken zijn belangrijk: kinderen en jongeren moeten dichtbij huis terecht kunnen om boeken en andere media te ontlenen. Of om er mee te doen met de leesclub of aan een workshop robots programmeren. Om dat in elke vestiging mogelijk te maken voorzien we voldoende budget.
We zorgen voor extra zwemwater. De Blaarmeersen zijn fantastisch maar ze botsen op de limieten van hun succes. We zorgen voor meer open speeltuinen waar we jongeren en kinderen zelf inspraak geven over de inrichting.
Daarnaast moet de stad denken aan de toekomst van jongeren. Dat het huidige stadsbestuur onbetaalbare luxe-appartementen bouwt op haar eigen gronden, is te zot voor woorden. In plaats daarvan willen wij 100% betaalbare en woningen voor de Gentenaars, gebouwd en verhuurd door de stad. Zo pakken we de wooncrisis aan en zorgen we dat iedereen in Gent kan blijven wonen.
We willen inzetten op veiligere fietsinfrastructuur. Bovendien willen we investeren in onderwijsinfrastructuur met bijzondere aandacht voor sportinfrastructuur en werktuigen nodig in het beroeps- en technisch onderwijs. Ook de vergroening van speelplaatsen verdient ondersteuning vanuit de stad.
We gaan de Blaarmeersen vernieuwen en kijken of er een zwembad kan komen in de buurt van de Watersportbaan. Ook Driebeek Gentbrugge vernieuwen we met onder andere een overdekte zone voor ‘urban sports’ onder het viaduct. Aan de Warmoezeniersweg komt een nieuwe site voor diverse sporten (schaatsen, padel, voetbal, …).
In Sint-Denijs-Westrem bouwen we een buurtsporthal; Sporthal Tolhuis vormen we om tot een echte buurtsporthal. We zorgen voor meer plekken voor urban sports en nieuwe zwemplekken in open water. We ondersteunen jeugdorganisaties die hun gebouw(en) willen renoveren of verbouwen.
VOOR GENT wil ook meer studentenhuisvesting, zowel kleine initiatieven als grote projecten. We maken ruimte voor een groot studentendorp in de stadsrand met eigen winkels en horeca en een vlotte verbinding met de onderwijscampussen en het stadscentrum. We hebben daarbij aandacht voor voldoende betaalbare basiskamers en aangepaste kamers voor studenten met een beperking.
Een Stad die meer inspraak geeft aan alle mensen. Ook aan de kinderen en de jongeren. Een Stad die hen actief betrekt bij het beleid.
Wat bouwen betreft willen we vooral inzetten op een nieuwe verkeersinfrastructuur zodat de kinderen en de jongeren zich veilig, comfortabel en snel door de stad kunnen bewegen. Dat gaat hen meer vrijheid geven om deel te nemen aan allerlei activiteiten, van sport tot cultuur.