cd&v Max
GrimbergenOntdek meer
https://www.facebook.com/search/top?q=cd%26v%20max%20grimbergen
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Verenigingen
- Zorg
- Communicatie
Met cd&v MAX zetten we resoluut in op drie thema's: Grimbergen verenigt, Grimbergen koestert en Grimbergen innoveert. Helemaal bovenaan onze prioriteiten prijken de verschillende (jeugd)verenigingen van onze gemeente. Zij vormen het sociaal netwerk in Grimbergen en we zullen en willen hen maximaal ondersteunen. Daarnaast willen vooral dat iedereen zich thuis kan voelen in Grimbergen en dat we elkaar beter leren kennen. We wonen allemaal samen op een relatief kleine oppervlakte, we kunnen er dus maar beter een mooie en leuke tijd samen van maken.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
cd&v MAX heeft sinds 2,5 jaar 3 schepenen in de meerderheid: de schepen van financiën, de schepen van gebouwen en de schepen van jeugd. Met deze combinatie hebben we grote stappen vooruit gezet voor de jongste doelgroep in onze samenleving. We starten in september aan de renovatie van één deel van de Charleroyhoeve en we werken aan plannen voor een nieuwbouwvleugel op deze site. We hebben voor beide projecten subsidies binnengehaald. Daarnaast werken we ook aan een plan voor een hele nieuwe jeugdsite in Strombeek-Bever, vlakbij de Piereman. Strombeek heeft écht nood aan een plek waar kinderen en jongeren zich veilig en thuis kunnen voelen. Deze projecten zullen de jeugdinfrastructuur in Grimbergen een enorme boost geven. Daarnaast starten we in het najaar een Overkophuis en bouwen we een grote uitdagende speeltuin in het Prinsenbos. Elk kind moet kunnen spelen, elke jongere moet jong kunnen zijn... in Grimbergen!
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
De jeugdraad in Grimbergen bestaat al vele jaren. Vele van de huidige lokale cd&v MAX-politici hebben zelf ook ooit in de jeugdraad gezeten. We willen deze blijven behouden en versterken. In de jeugdraad moet nog meer afgetoetst worden, moeten activiteiten en evenementen gecreëerd worden en moet vooral gezorgd worden voor een omgeving waarin jongeren elkaar kunnen leren kennen en op die manier hun gedacht kunnen zeggen.
We willen ook op plekken waar vele jongeren samenkomen, bijvoorbeeld de jeugdhuizen, inspraakmomenten organiseren rond projecten en thema's. Voor jongere kinderen zijn de scholen en verenigingen onze partners. We zullen hen rechtstreeks en via de ouders aanspreken voor participatiemomenten en inspraak. Dat doen we nu ook al, bijvoorbeeld door een aparte vragenlijst rond mobiliteit en sportinfrastructuur te voorzien. Een kindergemeenteraad bestaat niet meer in Grimbergen, maar via steekproef zouden we kinderen uit de laatste graad basisonderwijs meer kunnen betrekken.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Elke vorm van vervoer heeft bestaansrecht. Dat wil zeggen dat er auto's moeten kunnen rijden door onze gemeente, maar ook dat we volop aandacht moeten hebben voor veilige fiets- en wandelverbindingen. Deze werden de afgelopen jaren onderbelicht, daar kunnen we dus nog grote stappen vooruit zetten en daar maken we nu ook concrete plannen voor. Het belangrijkste is dat kinderen en jongeren veilig naar hun hobby kunnen geraken, naar school, naar vrienden. We wonen vlakbij de hoofdstad, maar we hebben ook heel wat zogenoemde ''trage wegen": routes waarlangs geen auto's kunnen rijden. We willen deze trage wegen beter berijdbaar maken en ook beter gekend.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
Vrije tijd is enorm belangrijk. In Grimbergen organiseren we traditioneel heel wat activiteiten: Bos op stelten, Lumineus, Buitenspeeldag, de Zomerafsluiter... maar evengoed de SWAP-activiteiten en natuurlijk het grote speelplein. Met deze activiteiten bereiken we heel wat kinderen en jongeren, maar we willen ook meer te weten komen wat kinderen en jongeren zelf nog missen. Zo kunnen we nog meer inzetten op mogelijke nieuwe evenementen en activiteiten. Ons rijk verenigingsleven (zowel jeugd, sport als cultuur) verzetten hier heel sterk werk en verdienen onze absolute ondersteuning.
Ook de leefomgeving moet beter: fijne, groene, rustige plekken waar kinderen en jongeren zich goed voelen: daar moeten we nog meer voor zorgen. We willen ook in elke deelgemeente ruimte voor kinderen en jongeren om te sporten en te bewegen. Iedereen moet zo'n plek makkelijk met de fiets of te voet kunnen bereiken.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Welzijn en zeker jongerenwelzijn zijn een prioriteit. Specifiek voor jongeren hebben we zelf dit jaar sterk gelobbyd om een "OverKophuis" in Grimbergen te kunnen opstarten, en mét succes! Als alles goed gaat zal dit vanaf november openen. Het moet een plek zijn waar jongeren terecht kunnen voor een babbel of gewoon... om even te ontspannen met een tafelvoetbaltafel, een dartsbord... Het zal een plek zijn waar jongeren zich thuis voelen en waar hulp geboden kan worden op welke vraag dan ook. Mentaal welzijn bij jongeren in onze gemeente moet hiermee een boost krijgen. In het algemeen willen we dat er voldoende plekken zijn waar jongeren zich thuis voelen, dat kan een jeugdhuis zijn, maar evengoed een plek om te sporten en te bewegen. Dat op een veilige, kwalitatieve manier én dicht bij huis op wandel- of fietsafstand. En élke deelgemeente moeten er toegankelijke beweeg -en sportplekken zijn.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
We moeten als overheid absoluut het goede voorbeeld geven om op een duurzame en klimaatvriendelijke manier om te gaan met de gemeente die we gekregen hebben en hebben absoluut de ambitie om deze beter door te geven aan de volgende generatie.
We ondertekenden een ambitieus LEKP 2.0 (Lokaal Energie- en Klimaatplan), en werken hier op alle verschillende beleidsdomeinen hard aan, van wegenisontwerpen tot de temperatuur in onze gebouwen.
Binnen onze organisatie werd er de afgelopen 6 jaar heel zwaar gedigitaliseerd, waardoor het papierverbruik drastisch afnam. Onze medewerkers worden gestimuleerd om met de fiets te komen werken. We vergroenen ons wagenpark en stellen het aantal gebruikte wagens in vraag. We plaatsen de komende maanden en jaren zonnepanelen op heel wat gemeentelijke gebouwen. Bij grote werken aan gemeentelijke gebouwen maken we gebruik van energiezuinige technieken.
Verder willen we het aansnijden van open ruimte voor meer bebouwing zoveel mogelijk afremmen.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Door te investeren in goede en kwalitatieve infrastructuur, zijn we ervan overtuigd dat jeugdverenigingen goed kunnen blijven verderwerken en zich kunnen ontwikkelen. Daarnaast hebben we sinds meer dan 6 jaar al verschillende buurtwerkingen: in de Borcht en in Strombeek-Bever. Deze buurtwerkingen hebben vooral als doel om kinderen en jongeren samen te brengen en hen een zinvolle tijdsbesteding te geven. Op die manier laten we niemand los en proberen we elk kind en elke jongere "aan boord" te houden. We zijn van mening dat élke inwoner, dus ook élk kind en élke jongere van tel is. We willen geen groepjes creëren, integendeel, we willen net zoveel mogelijk Grimbergse jongeren met elkaar in contact laten komen.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
We zetten volop in op een volwaardige jeugdsite in Grimbergen centrum (Charleroyhoeve) en in Strombeek-Bever (Piereman). In Humbeek voorzien we bij de uitbouw van de sportsite ruimte voor jongeren om elkaar te ontmoeten en te spelen.
In de Borcht dringt een vernieuwing rond de kern (sporthal, feestzaal en school) zich ook op, bij de opmaak van deze plannen willen we de kind- en jongerenreflex vanaf dag 1 inbouwen, zodat hier ook voldoende ruimte wordt vrijgehouden voor kinderen en jongeren om te spelen en elkaar te ontmoeten.
In Beigem werd er rond de sportsite rekening gehouden met ontmoetingsruimte, maar ook bij de bouw van de nieuwe school daar zal diezelfde kind- en jongerenreflex worden meegenomen.
Verder moeten de wat oudere jongeren ook ruimte hebben om te kunnen fuiven, dit is sinds het verdwijnen van het Fenikshof niet meer mogelijk in Grimbergen centrum, dit moet samen met de jongeren bekeken worden.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Het jeugdbeleidsplan was vroeger een plan waarin elke gemeente of stad vastlegde wat ze zou doen voor kinderen en jongeren. Sinds een aantal jaren is zo'n jeugdbeleidsplan niet langer verplicht. Immers: er werd op de duur meer tijd geïnvesteerd in het opmaken van zo'n plan dan in de uitvoering. Voor ons is het duidelijk: 30% van de Grimbergenaren is onder de 24 jaar. We kunnen en willen niet anders dan hen als een echte volwaardige groep zien. We springen daarom verder en willen volgende legislatuur de opstart maken naar een zogeheten "kind en jeugdvriendelijke gemeente". Het label "kind- en jeugdvriendelijke gemeente" binnenhalen is een traject van anderhalf jaar, waarbij je als gemeente aantoont dat er geen afzonderlijk jeugdbeleid is, maar een algemeen beleid en algemene werking waarbij ALTIJD een kind en/of jongerenreflex gemaakt wordt, in élke beslissing. Zo moet het zijn, en daar gaan we samen met jullie voor!