Vernieuwing
GrimbergenOntdek meer
Website: www.vernieuwing.org
twitter.com/vernieuwing1850
facebook.com/vernieuwing1850
instagram.com/vernieuwinggrimbergen
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Veiligheid (zowel fysiek als op vlak van verkeer)
- ‘Grimbergse’ karakter van onze gemeente vrijwaren
- Betaalbaar wonen voor onze jongeren
Een veilige gemeente is onze eerste prioriteit, want veiligheid is de basisvoorwaarde voor een hechte “samen-leving”. Dit betreft zowel de algemene veiligheid (aanpak overlast op pleinen en infrastructuur, strenge aanpak drugoverlast, domiciliefraude en illegaal verblijf ...) als de verkeersveiligheid (met aandacht voor voetgangers en fietsers).
Met de vrijwaring van ons ‘Grimbergse’ karakter bedoelen we dat we onze gemeente niet beschouwen als een verlengstuk van de grootstad. Onze vier deelgemeenten verschillen sterk (van landelijk tot eerder stedelijk), maar hebben elk hun eigen karakter. Dat willen we graag bewaren, zodat we ons ‘thuis’ kunnen blijven voelen in de omgeving waar we opgroeiden. Daarom is het belangrijk dat nieuwkomers meteen bij hun aankomst en van jongsaf onze taal leren, zodat ze snel integreren in onze samenleving. Ze hebben er zelf alle belang bij.
Betaalbaar wonen voor onze jonge mensen is een permanente zorg omwille van de grote inwijkingsdruk vanuit Brussel
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
Deze zomer wordt een speeltuin gerealiseerd aan de tribune van het Prinsenbos. In Strombeek-Bever wordt de omvorming voorbereid van de gemeentelijke loods naar lokalen voor de jeugdbeweging en jeugdhuis De Duif, waardoor extra speelruimte ontstaat. In Borrekensveld en in het Oyenbrugpark komen er natuurspeeltuinen. In de Charleroyhoeve wordt het hoofdgebouw gerenoveerd, zodat er ruimte komt voor de jeugdbeweging. Daarnaast zijn er plannen uitgetekend (en subsidies toegekend) voor een polyvalent jeugdpaviljoen achteraan, met slaap- en speelgelegenheid.
Naast het nieuwe skate-park kwam er een sportkooi op de Piereman. Ook aan de kerk van de Verbrande Brug kwam zo’n kooi. De hockey krijgt een extra kunstgrasveld op het Populierendal. Na de voetbalsites van Ter Wilgen en Beigem bekomt ook de sportsite van Humbeek een kunstgrasveld, met een nieuwe kantine. In Beigem komt ruimte vrij voor extra speeltuigen.
Wij willen graag werk maken van de correcte uitvoering van deze projecten.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
We willen in de eerste plaats onze jeugdraad wat beter promoten en bekend maken, zodat jongeren gemakkelijker geprikkeld worden om hieraan mee vorm te geven. Hierbij richten we ons zowel tot de jongeren die reeds in het verenigingsleven zitten als tot andere jongeren die zich voor het jeugdwerk willen inzetten.
Daarnaast willen we zeker ook de scholieren en studenten betrekken bij het jeugdbeleid via de uitbreiding van het gemeentelijk inspraakplatform. Dit kan voor specifieke vragen ook al worden opengesteld naar kinderen van de laatste graad van het basisonderwijs. Via een digitale ideeënbus moeten jongeren steeds de mogelijkheid hebben om eigen suggesties te doen, die vervolgens ter kennis worden gebracht van de jeugdraad. De gemeenteraadsleden dienen op regelmatige wijze op de hoogte gebracht van de beslissingen van de jeugdraad. Minstens één keer per jaar willen we op de raadszitting een debat voeren op basis van deze beslissingen en van de beleidsnota van de bevoegde schepen.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Er werd de voorbije twee jaar intensief gewerkt aan een mobiliteitsplan, dat momenteel nog in uitrol is. Hiermee willen we Grimbergen leefbaarder maken en tegelijk het sluipverkeer, dat onze gemeente louter ziet als doorgangsplek, inperken.
Dit plan vertoont mankementen en daarom is er een bijsturing lopende. Voor ons is het daarbij belangrijk dat concentratie van verkeer in kleinere straten moet voorkomen worden en dat onze pleinen en handelszones voor iedereen goed bereikbaar blijven. Fietsers en voetgangers moeten zich welkom voelen in onze centra en bijgevolg is de invoering van enkele fietszones een goede zaak. Toch vinden we niet dat alle ‘zones 30’ automatisch ook fietszones moeten zijn. We ijveren voor de snelle uitrol van het Kopenhagenplan inzake de aanleg van nieuwe fietspaden. Nadien moet er blijvend aandacht zijn voor de aanleg en de renovatie van fietspaden op alle verbindingswegen (b.v. de Meerstraat). Ook een aantal veldwegen willen we fietsvriendelijker maken.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
Grimbergen heeft dank zij een goed uitgebouwde jeugddienst een uitgebreid jeugdbeleid, met zeer degelijke vakantiespeelpleinen, Swap-activiteiten, speelstraten, bijzondere evenementen en een uitgebreide jeugdwerking van het Cultuurcentrum. Daarnaast zijn er de vele, goed draaiende jeugdverenigingen en de vaak stevig bevolkte jeugdafdelingen van de sport- en dansverenigingen. We willen in de eerste plaats deze verenigingen en hun vele activiteiten beter bekend maken en promoten bij de Grimbergse jongeren. Dit kan onder meer via een jeugdkalender en een digitale nieuwsbrief, waarvoor elke Grimbergse jongere zich kan inschrijven.
Hiervoor is een betere samenwerking en afstemming tussen onze jeugddienst, deze van het CC, de sportdienst, de jeugdraad en de talrijke verenigingen noodzakelijk. Tegelijk willen we inzetten op een verbetering van onze infrastructuur, zodat onze gebouwen opnieuw in een optimale conditie worden gebracht en gehouden.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Niet alleen volwassenen, maar ook jongeren en kinderen zitten soms slecht in hun vel. Een luisterend oor kan wonderen doen. We vinden het belangrijk dat daar in de scholen, op de Speelpleinen en in de verenigingen aandacht voor is, zodat er tijdig kan worden doorverwezen naar professionele hulp. De Grimbergse scholen staan hiervoor open en ook bij de monitorenopleiding is daar aandacht voor.
Het gemeentebestuur ging in op het initiatief van de Vlaamse overheid om een ook in Grimbergen een ‘Overkophuis’ in te richten, waar jongeren met sociale of psychologische moeilijkheden terecht kunnen. Deze ruimte wordt voorzien in de Charleroyhoeve. Daarnaast werd beslist om in elke school een zogeheten ‘zijnsplek’ (je mag tips geven voor een betere benaming) in te richten, waar kinderen troost kunnen zoeken of in gesprek kunnen gaan.
Voorts willen we al onze jongeren aanmoedigen om in beweging te blijven of te komen, via de aansluiting bij een jeugdbeweging of een sportvereniging.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
De gemeente heeft met behulp van een studiebureau en inspraak van de bevolking een stevig en realistisch klimaatplan uitgewerkt, dat nauwgezet wordt opgevolgd. Bedoeling is daarbij zowel de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen (buffering van water, aanleg van grachten, ontharding van asfaltvlaktes, …) als deze waar mogelijk te beperken: vermindering van C02-uitstoot, aanmoedigen van isolatie en gebruik van hernieuwbare energie, aanmoediging van elektrisch rijden (voorzien van oplaadpunten) en fietsgebruik (voorzien van nieuwe stallingen), … De gemeente geeft zelf het voorbeeld door het eigen patrimonium beter te isoleren, zonnepanelen te leggen en elektrische voertuigen aan te kopen. Het is de bedoeling dat we de bevolking mee hebben in dit verhaal, door positieve sensibilisering en niet door pestmaatregelen of overdreven eisen (b.v. bij bouwvergunningen). Wie vooruitgang wil boeken in het klimaatbeleid, moet het draagvlak bij de bevolking vergroten en niet ondermijnen.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Grimbergen wordt geconfronteerd met een grote instroom van anderstaligen. Vele van deze mensen zien het belang in van een goede integratie, volgen de cursussen Nederlands en sturen hun kinderen naar een Grimbergse school. Samen met de scholen werken we aan een taalbeleid dat de toekomstkansen van deze kinderen versterkt, bijvoorbeeld via extra taalondersteuning in of buiten de school. In de toekomst willen we samen met de Vlaamse overheid meer taalbadklassen organiseren voor kinderen die niet mee kunnen.
Samen met Groep Intro en vrijwilligers organiseren we zowel voor kinderen als volwassenen oefenmomenten om de kennis van het Nederlands te versterken. Ook werken we met de mensen van Groep Intro in Strombeek aan zinvolle vrije tijdsbesteding voor jongeren met diverse achtergronden en aan sociale samenhang in de wijk Borrekensveld. Wij willen dit beleid verder in positieve richting uitbouwen en reiken graag de hand aan al wie onze gemeente, onze taal en onze inwoners respecteert.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
Zie vraag 3:
-de gemeentelijke loods van Strombeek (Piereman) wordt omgebouwd naar lokalen voor de jeugdbeweging en jeugdhuis De Duif
-het hoofdgebouw van de Charleroyhoeve wordt gerenoveerd, zodat er ruimte komt voor o.a. de jeugdbeweging
-de ruïnes op dezelfde site zullen worden vervangen door een polyvalente ruimte voor de jeugd, met slaap- en speelgelegenheid
-in het CC van Strombeek komt er, na de verhuis van de bib, plaats voor een polyvalente zaal, waar zowel de academie als de jeugdverenigingen gebruik van kunnen maken
-er komt voor onze jeugdploegen van Beigem en Humbeek een nieuwe kantine aan de Nachtegaallaan in Humbeek. De vergunning werd reeds afgeleverd.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Net als tientallen andere gemeenten in Vlaanderen willen we graag dat Grimbergen de komende jaren werk maakt om het label “Jeugd- en kindvriendelijke gemeente” te behalen. Op deze wijze zouden we door Vlaanderen erkend en ondersteund worden om ons jeugdbeleid professioneler uit te bouwen. Zo kunnen we in de toekomst nog beter inspelen op de behoeften en talenten van kinderen en jongeren.
We willen ook meer jonge mensen aanmoedigen om verantwoordelijkheid op te nemen in de jeugdraad.
Daarnaast willen we dat de schepen van jeugd bij het begin van de bestuursperiode en in overleg met de jeugdraad een beleidsbrief opstelt. Jaarlijks kan dan worden afgetoetst, zowel in de Jeugdraad als in de gemeenteraad, op welke wijze er vooruitgang wordt geboekt.