Groen
KortenbergOntdek meer
https://www.groenkortenberg.be
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Een warm klimaatbeleid waar iedereen mee is
- Welzijn is een kerntaak van het lokaal bestuur
- Een verenigingsleven met aandacht voor iedereen
Lokaal kan je veel doen om mensen in armoede te helpen: wonen, onderwijs, gezondheid en digitale inclusie zijn belangrijke hefbomen. Sterk sociaal beleid vraagt ook een sterke lokale overheid die alle spelers efficiënt laat samenwerken en die vertrekt van vertrouwen in mensen. Een overheid die naar mensen toegaat, buurtgericht werkt en toegankelijk is.
Iedereen heeft recht op goede toegankelijke zorg. We gaan voor een nabij en buurtgericht welzijnsbeleid dat inzet op preventie en sterke eerstelijnszorg. Voor investering in kinderopvang, met bijzondere focus op kwetsbare mensen . Voor laagdrempelige hulpverlening voor wie het moeilijk heeft.
We maken energiebesparende ingrepen en hernieuwbare energie toegankelijk voor iedereen. We geven ruimte aan natuur en water en maken buurten zo mooier, gezonder en weerbaarder tegen de gevolgen van de klimaatverandering.
Tot slot wil Groen Kortenberg inzetten op een rijk verenigingsleven waar er aandacht is voor alle kinderen en jongeren.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
We worden een kindvriendelijke gemeente, waar kinderen volwaardig deelnemen aan de samenleving. Hun belangen worden steeds meegenomen in het beleidsproces in alle bevoegdheidsdomeinen.
We maken van buitenspelen een recht. Spelen bevordert het mentaal welzijn en is een hefboom van sociale cohesie. Voor elk kind moet er voldoende en veilige speelruimte in de eigen buurt zijn. Voor tieners richten we hangplekken in vanuit een positief beeld van jongeren en besteden tegelijk aandacht aan sociale controle en veiligheid. We doen dat steeds met inspraak van kinderen en jongeren .
Zeer concreet willen we in Kortenberg:
- een speelbos en een blotevoetenpad aanleggen
- onderzoeken of er in de abdijsite plaats is voor een kleinschalige zwemvijfer.
- maken we een speelweefselplan om routes die kinderen vaak gebruiken veiliger en plezieriger te maken. Een speelweefselplan is een netwerk van autoluwe of autovrije fiets- en looproutes in een bepaalde buurt of wijk, aangevuld met speelimpulsen.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
Er staat geen leeftijd op inspraak. Ook jongeren onder 18 jaar kunnen hun steentje bijdragen aan het (lokale) beleid. Door kinderen en jongeren op een oprechte manier te betrekken bij lokale projecten leer je hen een waardevol iets: we bouwen samen aan waar we van houden. Geef kinderen en jongeren het vertrouwen om zelf hun toekomst mee vorm te geven.
We zorgen voor een goed uitgedacht inspraakproces. We maken voldoende middelen en personeel vrij zodat kinderen en jongeren zien dat hun stem belangrijk is.
We laten het initiatief vooral over aan de jongeren zelf. Een jeugdvereniging wil een festival organiseren, of kinderen in de wijk willen een eigen voetbalveld opzetten.
De jeugdraad blijft een belangrijk overlegplatform die we willen versterken, maximaal betrekken en waarderen. De jeugdraad versterken we door hen vanuit de gemeentelijke administratie maximaal te ondersteunen, ruim te informeren en voldoende kennis bij te brengen over hete hangijzers die om een beslissing vragen.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Mobiliteit gaat over het verbinden van mensen. Mobiliteitsexpert Kris Peeters pleit ervoor om verkeerskunde te zien als de kunst van het ontmoeten in plaats van het ontwijken. Zorgen voor een aantrekkelijke omgeving met voorzieningen op wandel- en fietsafstand. Om dit te realiseren maken we een speelweefselplan om routes die kinderen vaak gebruiken veiliger en plezieriger te maken. Een speelweefselplan is een netwerk van autoluwe of autovrije fiets- en looproutes in een bepaalde buurt of wijk, aangevuld met speelimpulsen.
Kortenberg heeft hierin nog grote stappen te zetten. Denk aan de uitbreiding van zones 30, voetgangerszones en fietsstraten, de rol van de elektrische fiets als gamechanger, het groeiende succes van deelmobiliteit,... Tegelijk maakte corona duidelijk hoe erg we snakken naar ruimte om te wandelen en te fietsen, en zorgen innovatie als deelsteps en elektrische wagens voor heel wat uitdagingen die we samen met de inwoners willen aangaan.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
Jongeren hebben nood aan vrijhavens, waar ze zichzelf kunnen zijn en ten volle kunnen experimenteren. We laten jongeren plek om "jong zijn" te beleven, in alle diversiteit. We gaan samen met hen op zoek naar manieren om plekken van jeugdcultuur te maken. Van dansgroepen, theater, media tot streetart, jeugdcultuur verdient ruimte.
We werken samen met het lokale jeugdhuis om chillplekken in te richten waar jongeren graag willen rondhangen. We zorgen ervoor dat de jongeren zelf aangeven dat die plek geschikt is en laten hen mee beslissen in de invulling.
Tot slot willen we jongeren ondersteunen en empoweren om (jeugd)evenementen en fuiven te organiseren.
We willen hen maximaal begeleiden en stimuleren om hun ideeën uit te werken en te realiseren. Door hun ondernemerschap en innovatieve ideeën te ondersteunen verrijken we het aanbod voor jongeren. We hertekenen het evenementenbeleid en leggen de verantwoordelijkheid rond bijvoorbeeld veiligheidsaspecten niet enkel bij organisatoren.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Groen Kortenberg wil dat mentaal welzijn van alle kinderen en jongeren een hoofdzaak wordt. 1 op 5 kinderen en jongeren ervaren psychosociale problemen.
Groen vindt het belangrijk dat er ook op lokaal niveau aandacht is voor de mentale gezondheid van haar inwoners. Dit kunnen we door in te zetten op preventie onder andere door een sterk netwerk binnen de gemeente uit te bouwen, door de vrijetijdsmedewerkers en verenigingen attent te maken op deze problematiek. Zo kunnen we het onderwerp bespreekbaar maken en investeren we in de toekomst en weerbaarheid van kinderen en jongeren.
Daarnaast investeren we in professionele ondersteuning waarbij kinderen en jongeren op een laagdrempelige manier psychische hulp kunnen krijgen, bijvoorbeeld door te investeren in ontmoetingsplaatsen waar ook hulpverlening aangeboden kan worden.
We promoten bestaande telefonische hulp en digitale ondersteuning (be, noknok.be, awel.be, tele-onthaal 106, zelfmoordlijn 1813...).
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
Een klimaatbeleid kan enkel slagen als elk bestuursniveau zijn verantwoordelijkheid opneemt. Het lokaal niveau kan hierin een voortrekkersrol innemen en een lokaal klimaatbeleid uitrollen. Een klimaatgemeente is een aangename plek om in te leven, zorgt voor meer wooncomfort en lagere energiefacturen voor haar inwoners, creëert nieuwe opportuniteiten voor bedrijven en ondernemers, zorgt voor meer lokale jobs en meer zeggenschap over onze energie.
De klimaatverandering beperken is een prioritaire doelstelling. Een cruciale hefboom om de klimaatdoelstellingen te behalen, is een snelle vergroening van het energiebeleid. Daarnaast moet Kortenberg zich aanpassen aan de klimaatverandering. Denk bijvoorbeeld aan het omgaan met extreme droogte en stormen. Om tot een geslaagd klimaatbeleid te komen wil Groen Kortenberg inzetten op een gedragen ambitieus, realiseerbaar, wervend en enthousiasmerend lokaal klimaatplan dat als rode draad doorheen het lokale gehele beleid loopt. .
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
De wereld en de buurt worden zichtbaar diverser. Samenleven in diversiteit staat hoog op de politieke agenda. Niet altijd op een manier die recht doet aan pogingen van velen om te verbinden. Laten we samenleven positief stimuleren en tegelijk samenlevingsproblemen daadkrachtig en gericht aanpakken.
'Samen' is het sleutelwoord. Problemen los je samen op. Uitdagingen ga je samen aan. Dat kan je maar goed doen als je elkaar begrijpt en met elkaars diversiteit rekening houdt. De gemeente samen maken betekent dat iedereen recht heeft op deelname en gebruik. Kortenberg wordt gemaakt door de mensen die er wonen, de verenigingen die er actief zijn en door het lokaal beleid. We bundelen de krachten van overheden en het middenveld en zetten coalities op. De lokale overheid kan netwerken tussen verschillende spelers mee vorm geven en verduurzamen.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
Groen wil investeren in infrastructuur. In eerste instantie denken we hierbij aan vrijetijdsinfrastructuur zoals de verbouwing van de sporthal van Erps-Kwerps, het aanleggen van kunstgrasvelden voor sportverenigingen en het inrichten van openbare ruimten.
Verder ontwikkeling van de Abdij en Colomba-site. Er zijn nog heel wat mogelijkheden om de site verder te ontwikkelen. Concreet denken we om te onderzoeken of er op deze site ruimte is voor kleinschalige zwemvijver, een blotevoetenpad, een avontuurlijk speelbos, alelier- en repetitiemogelijkheden om je creatief te uiten.
Daarnaast moet er blijvende aandacht zijn om in alle gemeentelijke infrastructuur te blijven investeren om de gebouwen in optimale conditie te laten renderen, waardoor we naast het comfort voor de gebruikers ook investeren in het verduurzamen van de gebouwen.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
We werken aan betaalbare woningen voor jongvolwassenen door meer sociale huisvesting, door steun voor innovatieve woonvormen en door de financiële drempels voor renovatie van slecht geïsoleerde woningen op te vangen. Tegelijk koesteren we onze open ruimte en groen. We bewaren wat er is maximaal en breiden uit in de mate van het mogelijke.
Jeugdwerk is meer dan vrije tijd: het kan maatschappelijke uitdagingen aanwijzen en aanpakken. We investeren daarom in sterk jeugdwelzijnswerk en kijken positief naar jeugdcultuur.
Door de samenredzaamheid van buurten te verhogen binden we de strijd aan tegen de angst en onzekerheid die vaak achter samenlevingsproblemen schuilt. Een goed lokaal integratiebeleid maak je samen met je inwoners. Het stimuleren van het Nederlands gaat hand in hand met een sterk antidiscriminatiebeleid. We werken aan een gelijkekansenbeleid door de toegankelijkheid van de dienstverlening voor diverse doelgroepen te verhogen.