PRO Kortenberg

Kortenberg

Ontdek meer

https://www.facebook.com/p/PRO-Kortenberg-100068941994810/
https://ikbenpro.be/Kortenberg

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

PRO Kortenberg vindt leefbaarheid heel belangrijk. (Jeugd)verenigingen spelen hier een cruciale rol omdat ze de samenhorigheidsgevoel bevorderen. Om verenigingen alle kansen te geven is het belangrijk hen gezellige ontmoetingsplaatsen te creëren en hen inspraak te geven in het beleid.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

Er zijn al tal van fijne plekken voor kinderen en jongeren. Het onderhoud hiervan is bij ons zeker een prioriteit. Hierbij willen we de deelgemeenten niet vergeten. Heel wat infrastructuur bevindt zich in de hoofdgemeente Kortenberg en niet in de deelgemeenten. Meer uitgebreide buitenspeel accommodatie voor jongeren vanaf 12 jaar zou moeten voorzien worden, we denken dan concreet aan bv. basket/voetbalveldje/pingpong tafel in elke gemeente. Zeker als je merkt dat het aanschuiven is in Kortenberg.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

We hebben de jeugdraad en de kindergemeenteraad die ons steeds bevoorraden met leuke ideeën. Het is de kunst om deze raden serieus te nemen.
Een bevragingsronde op de gemeentelijke basisscholen kan extra gewicht geven bij het nemen van een beslissing.

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

Verkeer licht ons nauw aan het hart. In schoolomgevingen kan het voor ons niet veilig genoeg worden. Waar aangewezen hebben fietsstraten voor ons een streepje voor. We moeten de ouders/ grootouders aanmoedigen om de auto wat verder van de school te parkeren. Zo ontstaan er minder conflictsituaties nabij de schoolpoort.

Ook vinden we het belangrijk dat jongeren te voet of met de fiets naar activiteiten in de deelgemeenten kunnen gaan.

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

De jeugddienst levert schitterend werk. We hebben goede speelpleinwerking, maar jongeren hebben ook nood aan meer fuiven in hun eigen gemeente.

De gemeente moet ook deze activiteiten faciliteren we denken concreet aan sabam jaarcontracten voor alle gemeentelijke zalen, de mogelijkheid tot uitlenen herbruikbare bekers, …

We zijn ook voorstander van zomerscholen georganiseerd door de gemeente.

Ook een creatiever aanbod: zwemvijver, graffitimuur, waterpartijen in speeltuinen, natuurlijke pump track, openluchtfitness toestellen (fit-o-meter van vroeger, vraag maar aan je ouders 😉)

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

Jongeren die bewegen en spelen zijn vaak mentaal weerbaarder. Het is onze grootste wens dat er zo veel mogelijk jongeren zich aansluiten bij een jeugdbeweging/sportvereniging. Het onderhoud van de speelpleinen en deze eventueel uit te breiden met een voetbal/ basketpleintje/ … in elke deelgemeente zorgt voor meer bewegingsmogelijkheden.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

De gemeente Kortenberg ondertekende het burgemeestersconvenant (doelstelling om klimaatneutraliteit te bereiken). Hier is echter nog veel werk aan de winkel, het is nochtans een handige tool en stappenplan. Verder denken we nog aan extra ruimte voor belevingsbossen voor jong en oud. Ondersteunen van duurzame initiatieven: repair-café, fietsbib, wereldwinkel, kapstok, kringwinkel, …

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

In Kortenberg is het goed leven. Maar alles kan zeker beter. Alles begint door met elkaar te praten. Als we elkaar begrijpen en verstaan ontstaan er minder conflicten en achterklap. Hierdoor is er wederzijds begrip en respect. Deze mentaliteit begint vaak in het dorpsleven. Ook hier geven we steun aan alle verenigingen die een maatschappelijke functie uitoefenen. ( Ouderenvereniging, jeugdhuis, sportclub, enz….). Geefkasten en burenbankjes zijn een toegankelijkere vorm van elkaar ontmoeten.

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

Sportinfrastructuur in elke gemeente, zodat elk kind en jongere te voet of met de fiets naar een (sport)vereniging kan gaan in elke deelgemeente.
De speeltuinen opwaarderen voor het jaar 2025 en dit met inspraak van de kindergemeenteraad en jeugdraad.
De lokalen van de jeugdbewegingen en verenigingen moeten structureel in orde zijn.

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

Pro Kortenberg zet vooral in op praten en overleggen. Vanuit de bevolking zouden de ideeën naar de politiek moeten gaan en niet omgekeerd.

Terug naar overzicht