Team Burgemeester
KortenbergOntdek meer
https://www.facebook.com/kortenbergTeamBurgemeester
https://www.instagram.com/teamburgemeesterkortenberg/
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Kinderkansarmode bestrijden en welzijn jongeren
- Goede infrastructuur voor jeugd
- Nog meer plek voor fietsers en voetgangers
1. Bestrijden van (kinder)kansarmoede en het ondersteunen van het mentaal welzijn verdienen onze aandacht. We streven naar een inclusieve gemeente want elke inwoner telt. We willen inzetten op het ondersteunen van preventieve maatregelen op vlak van gezondheid.
2. Onze jeugd is onze toekomst! Goede infrastructuur en begeleiding voor de jeugd, gaande van voldoende plek in de scholen,goed onderhouden jeugdhuizen, leuke speeltuintjes en speellandschappen tot betere ondersteuning van evenementen en uitbreiding van het vakantie aanbod.
3. Meer plek voor fietsers en voetgangers in onze gemeente door aanleg van nieuwe fietsinfrastructuur en goede voetpaden en het sluipverkeer ontmoedigen. Zo willen we bijvoorbeeld in Everberg de fietspaden in de Dalemstraat en de Ziptstraat langs beide kanten aanleggen i.p.v. langs 1 kant. Sluipverkeer willen we ontmoedigen door plaatselijk trajectcontroles in te voeren.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
We werken verder aan de vergroening van de speelplaatsen met uitdagende speelmogelijkheden.
We zorgen voor een brede werking voor de jeugdhuizen, waarbij ze intenser en functioneler gebruikt worden en mee een thuis vormen voor andere verenigingen en inwoners. Denk bijvoorbeeld aan een repetitieruimte voor (beginnende) groepjes.
We onderzoeken of er voldoende draagvlak en ondersteuning is vanuit de jeugdverenigingen om een jeugdhuis in Erps-Kwerps mogelijk te maken.
We zorgen ervoor dat iedereen kan deelnemen aan de speelpleinwerking of aan een sportweek. We gaan na hoe we een G-sportweek (voor kinderen met een beperking) kunnen inrichten in samenwerking met andere gemeenten.
We bouwen nieuwe infrastructuur voor sportverenigingen in de Noodbosweg, zodat jongeren en kinderen ook daar kunnen sporten.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
De jeugd weet wat ze wil en voelt zich goed
En daarom luisteren we naar hun mening in de kindergemeenteraad en de jeugdraad. We halen het label ‘kindvriendelijke gemeente’ als sluitstuk van een kindvriendelijk beleid. We hebben oog voor het (psychisch) welzijn van alle kinderen.
Door het aanwerven van een jeughuismedewerker willen we de werking van de jeugdhuizen verbreden en tegelijk een kans creëren voor meer participatie van de jongeren in de jeugdhuizen en een uitwisseling met de buurt, verenigingen, ...
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Sluipverkeer intergemeentelijk aanpakken.
Onze burgemeester overlegde met onze buurgemeenten om het sluipverkeer in te dammen. We kopen samen met de buren een systeem aan om de verkeersstroom in kaart te brengen en aan te pakken. Dit systeem simuleert ook welke invloed maatregelen hebben op verkeersstromen. Zo merk je wat er zou gebeuren als je een straat eenrichting maakt.
Snelheid controleren en beperken
Sommige chauffeurs vliegen door onze straten en wijken. Dat kan voor ons niet. Daarom willen we dynamische trajectcontroles inrichten, beperkt in tijd en ruimte. Zo verlaagt de snelheid wanneer kinderen naar school rijden of volwassenen naar kantoor.
Inzetten op ruimte voor fietsers en voetgangers
We brengen de staat van voet-en fietspaden in kaart, verbeteren ze en leggen er nieuwe aan waar nodig. We ontdubbelen fietspaden in o.a. de Dalemstraat en de Zipstraat. Fietssuggestiestroken geven fietsers een zichtbare plaats op de weg, als alternatief voor het fietspad.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
We dromen van een ‘cultuurloods’ waar lokaal (jong) talent zich kan ontplooien, bijvoorbeeld in samenwerking met het deeltijds kunstonderwijs.
Onlangs legden we een nieuw skatepark aan waar skaters zich kunnen uitleven.
We willen een aantal speellandschappen aanleggen, nog in 2024.
We richten een aantal chilplekken in waar jongeren en kinderen zichzelf kunnen zijn.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
We werken samen met de scholen aan preventie rond alcohol en drugs, psychisch welzijn en gezonde voeding. De ouderverenigingen kunnen daar ook een rol in spelen.
Het Huis van het Kind wordt een echte ontmoetingsplaats waar ouders terecht kunnen voor opvoedingsadvies. Kinderen en jongeren kunnen er dan weer terecht met leeftijdsgebonden problemen en vragen, bijvoorbeeld over psychisch welbevinden.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
Het goede voorbeeld geven
We nemen energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van extra isolatie of zonnepanelen. Bij de aankoop van voertuigen, kijken we ook naar de uitstoot van deze wagens. We beperken de gevolgen van de klimaatopwarming (hittestress) door het voorzien van extra groen als buffer. Dat nieuwe groen leggen we verstandig en onderhoudsvriendelijk aan. Elke ingrijpende beslissing toetsen we af aan ons klimaatplan.
Inwoners motiveren om mee te zorgen voor het klimaat.
Wanneer regenwater in de bodem kan sijpelen, belandt het niet in de riolering en is de kans op overstromingen kleiner. We motiveren onze inwoners om daar mee voor te gaan. Subsidies voor dak-, vloer- en muurisolatie helpen om de gestelde klimaatdoelen te behalen.
We zoeken een locatie voor een tweede bloemenweide, waar je gratis bloemen kan plukken. Inwoners die een buurtweg of ander groen willen onderhouden, stimuleren we. Samen tuinieren kan dan weer in volkstuintjes.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
We laten onze inwoners op een wereldfeest kennis maken met andere culturen, bijvoorbeeld met eten, muziek, …
Kinderen maken in de lagere school kennis met projecten uit ontwikkelingslanden. We willen inzetten op een duurzame manier, zodat deze projecten ook echt resultaat opleveren.
Kortenberg blijft fairtrade producten aankopen en stimuleert scholen, verenigingen en organisaties om hetzelfde te doen.
We koppelen de SDG's (duurzame ontwikkelingsdoelen) aan ons meerjarenplan en omgekeerd.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
Bestaande infrastructuur optimaal inzetten en renoveren
In Erps-Kwerps renoveren we de polyvalente zaal. Sport- en cultuurverenigingen kunnen hier terecht. Het overleg met de verenigingen is afgerond en de architect legt de laatste hand aan de plannen. In Kortenberg vergroten we met een paar beperkte ingrepen de capaciteit van Colomba. Zo kunnen daar ook grotere evenementen plaatsvinden.
Nieuwe infrastructuur voor onze verenigingen
In Meerbeek willen we het Atrium vervangen door een modern gebouw aan de site Van Netelbosch. Daar krijgen lokale sport-en cultuurverenigingen een plaats. In het nieuwe sportcomplex aan de Noodbosweg in Kortenberg krijgen o.a. balsportverenigingen maar ook tennis en padel de nodige ruimte. Zo verzekeren we het sportieve aanbod in onze gemeente en breiden we het nog uit.
Samen naar een visie rond voetbal
We bekijken met alle clubs welke noden er zijn en werken een evenwichtig plan uit op lange termijn. We onderzoeken waar we een extra kunstgrasveld kan.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Maak kunst zichtbaar
Dat doen we op een originele manier met streetart op elektriciteitskastjes en op gevels van huizen. We zetten hier verder op in. Werken van Kortenbergse kunstenaars krijgen een plek in gemeentelijke gebouwen. Samen met de kerkbesturen stellen we kerken nog meer open voor o.a culturele activiteiten.
Makkelijker aan de slag als vereniging
Een evenementencoach helpt om praktische ondersteuning te geven en knelpunten op te lossen. Straffe software zorgt voor minder administratieve last bij het organiseren van (wederkerende) evenementen zoals fuiven. Dankzij een samenaankoop koop of huur je als vereniging goedkoper materiaal .
Met een ‘doendersbudget’ kunnen groepen inwoners, wijken of buurtcomités een voorstel doen om hun buurt beter te maken. Een speeltuintje, een buurtbank, of andere voorstellen kunnen zo snel gerealiseerd worden. Ook onze kindergemeenteraad kan hier voorstellen voor formuleren.