Er staat geen leeftijd op inspraak. Ook jongeren onder 18 jaar kunnen hun steentje bijdragen aan het (lokale) beleid. Door kinderen en jongeren op een oprechte manier te betrekken bij lokale projecten leer je hen een waardevol iets: we bouwen samen aan waar we van houden. Geef kinderen en jongeren het vertrouwen om zelf hun toekomst mee vorm te geven.
We zorgen voor een goed uitgedacht inspraakproces. We maken voldoende middelen en personeel vrij zodat kinderen en jongeren zien dat hun stem belangrijk is.
We laten het initiatief vooral over aan de jongeren zelf. Een jeugdvereniging wil een festival organiseren, of kinderen in de wijk willen een eigen voetbalveld opzetten.
De jeugdraad blijft een belangrijk overlegplatform die we willen versterken, maximaal betrekken en waarderen. De jeugdraad versterken we door hen vanuit de gemeentelijke administratie maximaal te ondersteunen, ruim te informeren en voldoende kennis bij te brengen over hete hangijzers die om een beslissing vragen.
We hebben de jeugdraad en de kindergemeenteraad die ons steeds bevoorraden met leuke ideeën. Het is de kunst om deze raden serieus te nemen.
Een bevragingsronde op de gemeentelijke basisscholen kan extra gewicht geven bij het nemen van een beslissing.
De jeugd weet wat ze wil en voelt zich goed
En daarom luisteren we naar hun mening in de kindergemeenteraad en de jeugdraad. We halen het label ‘kindvriendelijke gemeente’ als sluitstuk van een kindvriendelijk beleid. We hebben oog voor het (psychisch) welzijn van alle kinderen.
Door het aanwerven van een jeughuismedewerker willen we de werking van de jeugdhuizen verbreden en tegelijk een kans creëren voor meer participatie van de jongeren in de jeugdhuizen en een uitwisseling met de buurt, verenigingen, ...
Toegevoegd op 15/09/2024
N-VA
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij
UnieK
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij