Groen
OlenOntdek meer
https://www.groenolen.be/
https://www.facebook.com/GroenOlen
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- sociaal klimaatbeleid
- burgerparticipatie
- mentaal welzijn
Wij werken aan een samenleving waarbij duurzame principes toegankelijk zijn voor iedereen: een eerlijk klimaatbeleid waaraan duurzaamheid dus. We respecteren onze planetaire grenzen en gaan voluit voor een ecologisch alternatief, waarbij natuur, landbouw en industrie elkaar versterken.
Wij wakkeren burgerparticipatie aan, en laten inwoners nieuwe ideeën aanbrengen, uitwerken, en zo beslissingen co-creëren. Ook wensen we een permanent burgerplatform op te richten, dat als permanent advies- en creatie-orgaan werkt, samen met de politiek verantwoordelijken.
Mentaal welzijn is meer dan ooit belangrijk, in de eerste plaats voor onze kinderen en jongeren. Toegang tot deze hulpverlening moet vlotter verlopen, mentale problemen beter bespreekbaar gemaakt. In onze samenleving vandaag wordt de druk op het individuele presteren vaak erg hoog gelegd. Wij willen werken aan een maatschappij met meer verbinding én openheid, waar we preventief aan de slag gaan met een welzijnsbeleid.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
Bij elke beleidsbeslissing nemen we de beleving van kinderen en jongeren mee in onze standpuntbepaling. Veilige, verkeersarme openbare ruimtes, toegang tot fijne ruimtes, zoals bv. de bibliotheek, en beschikbaarheid van speelplekken in de buurt zijn voor ons daarbij cruciaal.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
Wij hebben reeds ervaring opgedaan met inspraak van burgers, op verschillende en uiteenlopende projecten. Kinderen en jongeren deden daar eerder beperkt aan mee. In de volgende bestuursperiode willen wij extra aandacht schenken aan inspraak van kinderen en jongeren, door hen actief te betrekken bij de participatieprocessen die de beleidsbeslissingen mee voorbereiden. We hopen op heel erg veel goede inzichten en ideeën.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Een mobiliteitsplan op maat van onze inwoners was onze prioriteit in de huidige periode. Mobiliteit is dan ook een thema dat elke inwoner van jong tot oud aanbelangt. Wij doorliepen een heel proces, met o.a: een online-burgerbevraging (met een aparte bevraging voor kinderen), verschillende inloopmomenten waarbij inwoners met experten in gesprek konden gaan, een burgerberaad met leden die geloot werden uit de ganse bevolking, verschillende infoavond een gelote groep van burgers, die zichzelf de naam "Mobidolen" gaven. Deze Mobidolen deden aanbevelingen voor een gemeentelijk mobiliteitsbeleid, op basis van een aantal principes.
Het mobiliteitsplan ligt in het najaar ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad, zodat hiermee in de volgende legislatuur actief mee aan de slag kan worden gegaan. Het is de bedoeling dat we dit als leiddraad gebruiken voor alle toekomstige beslissingen over mobiliteit.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
- organiseren van vrijetijdsactiviteiten aansluitend aan de schooluren en in de buurt
- uitbreiding van het aanbod van de kunstacademie (muziek- en tekenlessen)
- voldoende aangepaste activiteiten in de vakantieperiodes (speelpleinwerking + uitstappen, op maat van elke leeftijdsgroep, zomerschool, ...)
- een groene plek om vrij te kunnen spelen in iedere buurt. Ook kinderen zonder eigen tuin moeten buiten kunnen spelen.
- veilige straten en pleinen, zodat kinderen zich vlot met de fiets en te voet kunnen verplaatsen
- ....
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
- duidelijk communiceren waar kinderen en jongeren terecht kunnen als ze het moeilijk hebben (website en sociale kanalen van de gemeente en Neteland)
- samenwerken met de andere gemeentes in de buurt om zo het ondersteunende netwerk te vergroten
- zorgen voor voldoende activiteiten en veilige buitenruimtes waar kinderen en jongeren zich kunnen ontspannen en amuseren
- binnen de scholen zorgen voor een aanspreekpunt mbt mentaal welzijn
- tijdens onze zomerschool blijven we specifieke aandacht geven aan welzijn (dit jaar is het thema bv. 'goed in je vel')
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
Wij zetten verder in op het gemeentelijk Klimaatactieplan dat reeds werd goedgekeurd, door de principes op elk domein te proberen integreren en toe te passen.
Daarnaast versterken we de werking van de burgergroep "De Klimaatmakers". (zie ook https://www.olen.be/klimaatmakers). We hebben gemerkt dat ideeën, acties en activiteiten van en door burgers heel erg waardevol zijn. In de toekomst willen we er voor zorgen dat er ook kinderen en meer jongeren actief betrokken worden bij het vormen van ideeën, acties en beleid rond duurzaamheid en klimaat.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
- zorgen voor voldoende woningen met de juiste woon- en leefkwaliteit
- buitenomgeving voor ontspanning voor iedereen, jong en oud
- goede verbindingen openbaar vervoer
- veilige verbindingen voor voetgangers en fietsers
- de omgeving zo inrichten dat ze aangepast is aan het veranderende klimaat (voldoende schaduwruimtes door begroeiing, zorgen voor plaatsen waar water kan opgevangen worden en traag weer geinfiltreerd in de bodem, ...)
- een vrijetijdsaanbod op maat van elke Olenaar, ook in samenwerking met de omliggende gemeentes (voor bv. zwembad)
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
Ons jeugdhuis in OLV Olen is momenteel te krap. Wij zoeken naar een nieuwe locatie in de buurt.
De speelplaatsen van onze scholen werden reeds deels aangepast en onthard, we blijven dit verder ondersteunen.
De heraanleg van Olen Centrum is zo ingepland dat er een veilige fiets- en wandelroutes komen en ruimte op het plein zelf om te verblijven, 'hangen', of spelen.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Wij willen de stem van de kinderen en jongeren duidelijker kunnen horen, en betrekken hen via participatie bij elk nieuw project dat betrekking heeft op hen.
We weten uit ervaring dat zij het best geplaatst zijn om advies te geven over hun eigen beleving en leefwereld, en dit vaak bekijken met een vernieuwende blik. Wij hebben deze ideeën absoluut nodig om een dorp voor de toekomst te kunnen bouwen.