Sint-Katelijne-Waver

Kies voor welke partijen je de argumenten wilt weergeven

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

CD&V
Hitteplan maken: bomen aanplanten om hitteplekken te verkoelen, waar mogelijk. Inzetten op groene energie, waar kan ook met burgerparticipatie. Doel: in elke kern zo 1 project. Maximaal ontharding stimuleren en zelf goed voorbeeld geven: groene oase aan het gemeentehuis. Klimaatrobuustheid meenemen in nieuwe plannen zoals dorpskervernieuwing centrum. Investeren in verdere uitrol laadpalen, verledding van openbare verlichting. Nog veel quick wins in de landbouw, bv drijvende zonnepanelen op waterbekkens,... . Alle beetjes helpen.
Toegevoegd op 15/08/2024
Groen
Groen wilt dat onze gemeente mee de ambitie heeft om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. We willen een investeringsplan in natuur, vergroening en bomen. Bomen zijn onze sterkste bondgenoot in de strijd tegen de klimaatcrisis, en verkoelen de omgeving. Hierin investeren is dus een logische keuze. Daarnaast willen we wijken energiepositief maken, door het energieverbruik naar beneden te halen (renoveren en isolatie) en de overgebleven energievraag met hernieuwbare energie op te wekken in de wijk zelf (zonnepanelen). Ook willen we de verenigingen en bedrijven in onze gemeente ondersteunen in het energie-efficiënt maken van hun gebouwen, met bv subsidies en het delen van kennis. Ook voor windenergie willen we dat de gemeente onderzoekt waar er ruimte voor is, zo ver mogelijk weg van woningen en natuur. We willen ook dat de lokale economie verduurzaamt met meer hergebruik, minder afval en lokale productie als uitgaanspunten.
Onze land-en tuinbouwsector, is hierin een bondgenoot.
Toegevoegd op 15/08/2024
N-VA
Voor N-VA is het belangrijk dat we klimaat aanpakken op een haalbare én betaalbare manier. Het heeft geen zin om allerlei hoge doelstellingen te stellen die dan niet gehaald worden. Klimaatoplossingen kosten veel geld, denk maar aan zonnepanelen, isolatie en elektrische wagens. Niet iedereen kan dat zomaar bekostigen. Daarom moeten we onze inwoners zo goed informeren over waar ze terechtkunnen voor ondersteuning wanneer ze bv. hun huis willen renoveren en maken we het mogelijk dat bedrijven en burgers hernieuwbare energie uitwisselen.

Daarnaast zetten we al in op publieke laadpunten, deelmobiliteit en de aanleg van nieuwe en betere fietspaden.

De gevolgen van klimaatverandering zijn spijtig genoeg al merkbaar. Denk maar aan de hete zomers en de overvloedige regen van de afgelopen maanden. Ook daar wapenen we ons tegen door minder verharding toe te laten, meer bomen te planten die zorgen voor natuurlijke verkoeling. We geven ruimte aan water in gebieden die mogen overstromen.

Toegevoegd op 14/08/2024
Samen Anders
We investeren als gemeente in groene energie en moedigen onze inwoners en onze v verenigingen aan om hieraan te participeren. De daken van de gemeentegebouwen en van jeugd- en sportlokalen zijn de ideale locatie voor het plaatsen van zonnepanelen.
Tegen het einde van de legislatuur moet de omschakeling van onze openbare verlichting naar LED voor het merendeel van de straten een feit zijn.
Het behoud van de natuur en het planten van extra groen is ook een belangrijke factor. Samen met alle actoren (natuurverenigingen, land- en tuinbouw en paardensector) maken we een verbindend verhaal, waarbij we open ruimte wetenschappelijk verantwoord openlaten of herbebossen.
In plaats van het vermanende vingertje willen we als gemeente mensen eerder stimuleren om te kiezen voor ontharding en voor wateropvang en infiltratie. We bieden de nodige ondersteuning bij renovatie en isolatie van huizen.
We maken werk van een betere netheid van onze straten en pleinen. We pakken sluikstorten streng aan.
Toegevoegd op 31/07/2024
Vlaams Belang
Het Vlaams Belang wil dat de waterlopen degelijk in kaart worden gebracht en dat er op regelmatige tijdstippen controles worden uitgevoerd op de staat van deze waterlopen. Bij problemen dienen deze zo vlug mogelijk te worden opgelost. Hierdoor vermijden we overstromingen en waterschade.

Land- en tuinbouw moeten positieve aandacht krijgen binnen de gemeente. In scholen kan men daar aan meewerken door schooluitstappen naar boerderijen te organiseren. Er mag meer groen bijkomen maar niet ten nadele van de landbouw of van noodzakelijke parkeerplaatsen.

Toegevoegd op 31/07/2024