'Goed leven' zit letterlijk in alles: infrastructuur, mobilitiet, vrije tijd, gezondheidsbeleid, participatie, omgeving.... . Het zal aan ons zijn (in het beste geval) een evenwichtig bestuursakkoord te maken in het algemeen van de burger, waar de juiste budgetten tegenover de juiste acties staan. Als cd&v willen we de komende legislatuur enkele grote, relevante projecten realiseren, maar voor de rest: kleine projecten maken grote verschillen. Dat kan gaan van de aanleg van een tuinstraat, tot interessante subsidiereglementen voor jeugdverenigingen. Luisteren naar de noden en hieraan tegemoet komen. Hoe groot of klein ook. Er zijn best wel wat zaken waar veel mensen van wakker liggen in onze gemeente: erfgoed, wat met zwerfvuil, wat met hardrijders, ... te veel om op te noemen. Al deze zaken dragen bij tot (on)tevredenheid. Fundamenteel: onze gemeenschap. Het verenigingsleven is de lijm van ons sociaal weefsel. Dit moeten we maximaal ondersteunen!
Door anders om te gaan met mobiliteit en ruimte, willen we ruimte vrijmaken voor groene oases waar plek is voor onmoeting, ontspanning en (buurt)sport. We willen ook de mensen ondersteunen die het financieel moeilijk hebben, zodat we niemand achter laten, door de dienstverlening en aanspreekpunten vanuit de gemeente te vereenvoudigen, waardoor drempels worden weggehaald. Onze gemeente moet een humaan en solidair beleid hebben, ook met mensen op de vlucht. We willen daarom dat de gemeente kleinschalige opvang voorziet voor gezinnen op de vlucht. Het kleinschalig aspect zorgt voor draagvlak, en geeft kansen voor inclusie in de buurt en ontmoeting met de buren. We willen ook inzetten op het bestrijden van discriminatie, door onder meer de openbare ruimte, onze verenigingen, de scholen… te ondersteunen in trajecten en projecten rond inclusie en diversiteit. Cultuur ontspant en verbindt de gemeenschap, en dus willen we ook voldoende steun en middelen voor het lokale cultuurbeleid.
Een warme samenleving waarin iedereen zich thuisvoelt is een werk van alle dagen. Een belangrijk element dat ons allemaal verbindt is het Nederlands! Een goede kennis van het Nederlands is noodzakelijk om je snel te integreren in onze lokale maatschappij, deel te nemen aan ons verenigingsleven, om je hier thuis te voelen. We promoten en helpen om Nederlands te leren, al van jonge leeftijd.
Samenleven betekent ook dat iedereen moet kunnen deelnemen aan onze samenleving. N-VA werkt actief verder aan toegankelijkheid, zowel letterlijk (bv. mensen met een beperking) als figuurlijk (bv. mensen die moeite hebben met de digitale wereld).
En samenleven betekent ook jezelf kunnen zijn, altijd en overal. Daarom dat we in 2021 een expertengroep regenboogbeleid oprichtten die het gemeentebestuur adviseert over LGBTQIA+. Op initiatief van de experten deden we al verschillende acties om burgers te sensibiliseren over en te betrekken bij het thema van gelijke rechten. Dat versterken we verder.
Leven en laten leven, in de goeie zin van het woord. Als mensen elkaar leren kennen en elkaar respecteren, dan is het een pak gemakkelijker om met elkaar samen te leven.
Door verbindende communicatie vanuit de gemeente bevorderen we de dialoog tussen inwoners, wat bijdraagt aan een harmonieuze gemeenschap.
We stimuleren buurtcomités actief om (kleine) evenementen in wijken te organiseren en ondersteunen buurtfeesten door een aanhangwagen met allerlei feestmateriaal gratis ter beschikking te stellen.
Het Vlaams Belang is ervan overtuigd dat een leuke, veilige buurt, een buurt is met een grote, sociale cohesie. Zodoende willen wij inzetten op een groene omgeving met voldoende ontmoetingsplaatsen voor de buurt. Wij stellen voor dat er in elke kern een grote, houden picknicktafel wordt geplaatst waar buren elkaar kunnen ontmoeten voor o.a. een BBQ of een buurtfeest.
We willen al onze leuke plekken natuurlijk proper houden. Een strenge bestraffing van sluikstorten met inzet van slimme camera’s op gevoelige locaties is dus soms noodzakelijk.
We zorgen ook voor voldoende festiviteiten en evenementen zodat we geen saaie gemeente worden.