CD&V

Sint-Katelijne-Waver

Ontdek meer

https://afdeling.cdenv.be/sint_katelijne_waverhttps://www.facebook.com/cdenvskw@cdvkatelijnewaver

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

1. We willen de eigenheid van onze gemeente, bewaren. We zijn geen stad en willen dat ook niet worden. We zijn grote fan van de charme van onze gemeente: onze land- en tuinbouwachtergrond, van Dorpveld en Last Post, de processie, de tentenfuiven tot het nieuwjaarszingen,... . We zijn geen voorstander van een fusie. 2. We zijn een echte onderwijsgemeente: 7 basisscholen, 3 secundaire scholen en een afdeling van hoger onderwijs. We willen hierin blijven investeren! Concreet: verkeerseducatie, informatie over de geschiedenis van onze gemeente (GROM), sportevenementen, kwaliteit van de koten... . Wie in SKW woont (en daarbuiten) kan van begin tot het einde van een schoolloopbaan bij ons terecht. 3. Open ruimte is een belangrijk thema. Hoe behouden we die in onze gemeente? Waar bouwen we wel, waar niet? Hoe voorzien we groene longen zodat iedereen terecht kan in de natuur? Wat met betaalbaar wonen? Concreet: singletoets, alternatief/coöperatief wonen, ...

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

Kindvriendelijkheid is een rode draad door elk beleid, ook bij het bouwen van gemeentelijke gebouwen (bv. 't Gewent), als het nadenken over hoe we hen kunnen betrekken qua beleid. We zetten verder in op fijne activiteiten voor elke leeftijdscategorie, speelbal, kinderopvang, vakantiewerking, ondersteuning jeugdverenigingen,... . 't Gewent zal hier binnenkort ook een nieuwe rol spelen. Maar niet alleen voor 'de fun' er zijn: ook als het gaat over studeerplekken bv. Gemeentelijke gebouwen worden maximaal verhuurd en opengesteld zodat het hobby-aanbod in onze gemeente verder kan groeien. Denk ook aan nieuwe projecten zoals in de site Elzestraat.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

Impact zoals skwebbelaars en andere adviesorganen is enorm belangrijk. Veel groepen maken ook memoranda: aangeven wat voor hen belangrijk is voor de verkiezingen. Waarom het niet omdraaien? Met het nieuwe bestuur samenzitten - en zo de stem van de jongeren laten doorschemeren in het nieuwe bestuursakkoord! Geen woorden, maar daden (en budgetten!)

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

De gemeente kan meer en betere infrastructurele maatregelen treffen, de politie kan meer en beter handhaven, maar het is ook vaak een kwestie van mentaliteit en hoffelijkheid van de weggebruikers, of het nu automobilisten, fietsers of voetgangers zijn. Onze gemachtigd opzichters zijn van goudwaarde en die moeten we blijven ondersteunen en waarderen. Concrete plannen: veilige en toegankelijke stationsomgeving, aanleg Berlaarbaan, evaluatie fietsstraten, bekijken schoolstraten, tunnel aan station, doortrekken fietsverbindingen R6, realisatie Regionaal mobiliteitsplan, blijven inzetten op de fietsbieb, gemeentelijk mobiliteitsplan (met participatie),... .

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

Het Huis van het Kind speelt een fundamente rol in dit verhaal. Vrijetijdsparticipatie is zo belangrijk. Zelf inzetten op ons aanbod qua activiteiten, zomerschool, workshops, evenementen,... . Maar ook verenigingen, vzw's en andere organisaties ondersteunen om een groot aanbod aan te bieden in onze gemeente. Subsidies kunnen hierbij zeker een duwtje in de rug geven.

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

Fysiek en mentaal welzijn zijn een hot item- en terecht. Impact van corona valt niet te ontkennen. Scholen zelf spelen een grote sleutelrol. Aanbod bekend maken bij jongeren: bv samenwerkingen met emergo ea. Inzetten op plaatsen van samenkomst bv de studeerplekken. Steun bij sensibliserende projecten rond bepaalde taboes (denk aan paars, menstruatiearmoede, maar kan breder). Eventueel ook lezingenreeksen in bibliotheek over bepaalde onderwerpen?

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

Hitteplan maken: bomen aanplanten om hitteplekken te verkoelen, waar mogelijk. Inzetten op groene energie, waar kan ook met burgerparticipatie. Doel: in elke kern zo 1 project. Maximaal ontharding stimuleren en zelf goed voorbeeld geven: groene oase aan het gemeentehuis. Klimaatrobuustheid meenemen in nieuwe plannen zoals dorpskervernieuwing centrum. Investeren in verdere uitrol laadpalen, verledding van openbare verlichting. Nog veel quick wins in de landbouw, bv drijvende zonnepanelen op waterbekkens,... . Alle beetjes helpen.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

'Goed leven' zit letterlijk in alles: infrastructuur, mobilitiet, vrije tijd, gezondheidsbeleid, participatie, omgeving.... . Het zal aan ons zijn (in het beste geval) een evenwichtig bestuursakkoord te maken in het algemeen van de burger, waar de juiste budgetten tegenover de juiste acties staan. Als cd&v willen we de komende legislatuur enkele grote, relevante projecten realiseren, maar voor de rest: kleine projecten maken grote verschillen. Dat kan gaan van de aanleg van een tuinstraat, tot interessante subsidiereglementen voor jeugdverenigingen. Luisteren naar de noden en hieraan tegemoet komen. Hoe groot of klein ook. Er zijn best wel wat zaken waar veel mensen van wakker liggen in onze gemeente: erfgoed, wat met zwerfvuil, wat met hardrijders, ... te veel om op te noemen. Al deze zaken dragen bij tot (on)tevredenheid. Fundamenteel: onze gemeenschap. Het verenigingsleven is de lijm van ons sociaal weefsel. Dit moeten we maximaal ondersteunen!

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

Evenementenhal. Extra kinderopvang. Crèche. Jeugdlokalen. Veiilge fietsinfrastructuur en toegankelijke bushaltes.

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

Enkele concrete acties: chatbot van de gemeente, wekelijkse markt + automatenpark met lokale producten, ter beschikking stellen van deelfietsen voor mensen met een beperking, ... . Wat wij nog willen meegeven: het belang van je stem. Ga stemmen! Het is jullie manier om je stem te laten horen. Wat jullie keuze ook is; blijf niet mee aan de zijlijn staan. Jullie zijn met veel, al jullie stemmen samen maken wel degelijk het verschil. Waar botsen jullie op? Welk fietspad ligt er echt slecht bij? Welke jeugdvereniging heeft echt hulp nodig? Welke zaken kunnen beter bij het organiseren van fuiven? Waar moeten wij mee aan de slag? Tell us!

Terug naar overzicht