Groen

Sint-Katelijne-Waver

Ontdek meer

https://www.facebook.com/groenskw
https://www.instagram.com/groenskw/
https://www.groensintkatelijnewaver.be

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

Wij willen absoluut onze buurten en wijken vergroenen. Meer nabije natuur, dat is goed voor de biodiversiteit, goed voor de planeet, maar vooral ook goed voor jou. We combineren dat aan het veiliger maken van de wegen, zeker voor de wandelaars en fietsers. Of je nu terugkomt van school, van een afspraak met vrienden of van het uitgaan, je moet veilig naar huis geraken met de fiets.
Welzijn en gezondheid zetten we centraal. Dat betekent fysieke gezondheid en mentale gezondheid. En dat betekent zowel inzetten op preventie, als het wegnemen van drempels in de zoektocht naar hulp en zorg.

Kortom, we gaan voor groene, leefbare en gezonde buurten waar de buurtbewoners centraal staan. Waar je je veilig in het verkeer kan begeven, waar er plek is voor ontspanning en ontmoeting, en waar je je goed in je vel voelt.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

Buiten spelen en ontmoeten is voor ons een basisrecht, en dat moet dus gezond en veilig kunnen. Naast het stimuleren van speelstraten en autoloze zondagen, richten we ook echte jongerenruimtes in. Deze ontmoetingsplekken worden opgemaakt met de omwonende jongeren, met aandacht voor wat ze belangrijk vinden. De extra groene ruimtes die we willen creëeren in onze gemeente, maken we kindvriendelijk, met onder meer speeltuinen en ruimte om te ravotten, wel steeds op een veilige manier. Bij de bouw of verbouw van jeugdinfrastructuur zetten we in op gedeeld gebruik of polyvalente ruimtes, zodat deze plekken een brug vormen tussen verschillende verenigingen en groepen. We willen Brede Scholen realiseren, waardoor de vergroende speelplaatsen en de zalen en lokalen van de scholen, ook na de schooluren open zijn voor activiteiten en ontmoetingen. Dit alles willen we realiseren in een inclusief kader, waardoor er een plek is voor iedereen, en er met brede inspraak geluisterd wordt naar iedereen.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

Vandaag bestaan er in onze gemeente de kinderraad en het jeugdwerkoverleg. Dit is een eerste stap naar inspraak, maar dat kan véél beter. Net zoals in andere gemeentes, willen wij een echte jeugdraad die laagdrempelig is, en waar elke jongere welkom is om mee na te denken over het beleid van onze gemeente. Dit kan extra opgericht worden naast het bestaande jeugdwerkoverleg, of kan in deze werking geïntegreerd worden, afhankelijk van hoe de jongeren dit zelf willen. De ondersteuning vanuit de gemeente zal dan niet enkel inzetten op vergaderen, maar deze jeugdraad kan ook zelf initiatieven opzetten en toffe activiteiten plannen.
Daarnaast zorgen we ook voor inspraak in nieuwe projecten en plannen, en doen we dat op een actieve manier. We wachten niet tot mensen hun weg vinden naar inspraak, maar trekken er actief op uit om meningen en ideeën in kaart te brengen. Daarbij besteden we ook aandacht aan het terugkoppelen wat er met deze inspraak gebeurt.

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

Mobiliteit is een prioriteit voor ons. Wij willen straten op maat van de mensen. In plaats van de ruimte tussen huizen overal in te vullen als plaats voor auto’s, willen wij maximaal de ruimte teruggeven aan de mensen in de vorm van groene speel-en leefstraten, schoolstraten en woonerven waar de auto niet de koning maar wel de gast is.
Veilige fietspaden, conflictvrije kruispunten en fietsparkeerpunten (stallingen en fietsnietjes) om je fiets veilig vast te leggen, zetten we bovenaan de agenda. We willen zo snel mogelijk een oplossing om de fietssnelweg en de stationsparking van elkaar te scheiden.
We geven als gemeente kansen aan deelmobiliteit, zowel voor fietsen als wagens. Om laadkabels voor elektrische auto’s over de voetpaden te voorkomen, kiezen we voor zogenaamde collectieve oplossingen, zoals meer laadpunten op bestaande parkings. Ook op betaalbaar en betrouwbaar openbaar vervoer zetten we in, en we werken aan betere dienstverlening, zodat je zorgeloos overal kan geraken.

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

D bestaande speelpleinwerking blijven we ondersteunen, met een nadruk op buitenkomen in natuur en duurzaamheid. Ook de monitoren willen we extra opleidingen en vormingen aanbieden om hen maximaal te ondersteunen en de kwaliteit voor lange tijd te garanderen, bijvoorbeeld door samen te werken met de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. In de wijken creëeren we we ruimte om te sporten in de buurt samen met vrienden en buren, bijvoorbeeld looppaden of een 3x3 basketbalveld.
Vakantiekampen willen we betaalbaar maken voor iedereen, met ook één centraal fysiek inschrijvingspunt in samenwerking met jeugd-, sport- en cultuurorganisaties om de toegankelijkheid te verhogen. Via vormingen en sensibilisering, willen we in het jeugdwerk vele vormen van diversiteit stimuleren, zodat elke jongere zorgeloos een weg vindt naar ontspanning. Voldoende kwalitatieve kinderopvang ondersteunen we systematisch vanuit de gemeente, zodat ook de jongsten veilig kunnen genieten.

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

De gemeente kan en moet het mentaal welzijn van onze jongeren ondersteunen, en kan dat op verschillende manieren. Niet enkel moet er ingezet worden op preventie, maar ook moet de zorg toegankelijk en bereikbaar zijn. Die bereikbaarheid willen we verhogen door een aanspreekpunt op te richten waar jongeren anoniem en gratis kunnen aankloppen voor hulpvragen. We geloven ook sterk in samenwerking. Een Overkophuis is een geweldig initiatief om zeer laagdrempelig hulp te kunnen zoeken. In SKW bestaat dit niet, in Mechelen zijn er 2 Overkophuizen. Idealiter krijgen we in SKW een eigen Overkophuis, maar in tussentijd willen we samenwerken met omringende gemeentes, en ervoor zorgen dat de dienstverlening op elkaar wordt afgestemd, zodat onze jongeren de weg kennen naar deze Overkophuizen. Ook hulpchatlijnen en initiatieven op scholen ondersteunen we graag.
Meer groen en meer bewegen hebben bewezen positieve effecten op mentaal welzijn. Daar zetten we dus ook preventief volop op in.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

Groen wilt dat onze gemeente mee de ambitie heeft om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. We willen een investeringsplan in natuur, vergroening en bomen. Bomen zijn onze sterkste bondgenoot in de strijd tegen de klimaatcrisis, en verkoelen de omgeving. Hierin investeren is dus een logische keuze. Daarnaast willen we wijken energiepositief maken, door het energieverbruik naar beneden te halen (renoveren en isolatie) en de overgebleven energievraag met hernieuwbare energie op te wekken in de wijk zelf (zonnepanelen). Ook willen we de verenigingen en bedrijven in onze gemeente ondersteunen in het energie-efficiënt maken van hun gebouwen, met bv subsidies en het delen van kennis. Ook voor windenergie willen we dat de gemeente onderzoekt waar er ruimte voor is, zo ver mogelijk weg van woningen en natuur. We willen ook dat de lokale economie verduurzaamt met meer hergebruik, minder afval en lokale productie als uitgaanspunten.
Onze land-en tuinbouwsector, is hierin een bondgenoot.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

Door anders om te gaan met mobiliteit en ruimte, willen we ruimte vrijmaken voor groene oases waar plek is voor onmoeting, ontspanning en (buurt)sport. We willen ook de mensen ondersteunen die het financieel moeilijk hebben, zodat we niemand achter laten, door de dienstverlening en aanspreekpunten vanuit de gemeente te vereenvoudigen, waardoor drempels worden weggehaald. Onze gemeente moet een humaan en solidair beleid hebben, ook met mensen op de vlucht. We willen daarom dat de gemeente kleinschalige opvang voorziet voor gezinnen op de vlucht. Het kleinschalig aspect zorgt voor draagvlak, en geeft kansen voor inclusie in de buurt en ontmoeting met de buren. We willen ook inzetten op het bestrijden van discriminatie, door onder meer de openbare ruimte, onze verenigingen, de scholen… te ondersteunen in trajecten en projecten rond inclusie en diversiteit. Cultuur ontspant en verbindt de gemeenschap, en dus willen we ook voldoende steun en middelen voor het lokale cultuurbeleid.

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

We verwelkomen ’t Gewent, de grote vrijetijdssite. Voor ons zal het de komende jaren belangrijk zijn om deze site en de bestaande lokalen en infrastructuur te ondersteunen in vergroening en energie-efficiëntie, en te gaan voor ambitie in duurzaamheid; goed voor klimaat én goed voor de energiekosten van de verenigingen. Verouderde jeugdhuizen en lokalen helpen we om te verfrissen en tegemoet te kunnen komen aan nieuwe noden en wensen. Om onze open ruimte te beschermen, wat nodig is in de strijd tegen klimaatverandering, leggen we de focus op de bestaande gebouwen optimaliseren. Zo pleiten we ook voor brede scholen, waar na de schooluren lokalen, refters en sportzalen ter beschikking worden gesteld. Onze buurten hebben nood aan extra groen-en ontspanningsruimte. We luisteren naar de wensen van buurtbewoners, om te bepalen of we een basketbalveldje, een speeltuin, een picknickplek… realiseren voor de buurt. We willen ook dat de gemeente (nieuwe) kinderopvang ondersteunt.

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

Onze biodiversiteit is in slechte staat, dus gaan we voor het herstellen van natuur, zo mogelijk het verbinden van bestaande bossen en natuurgebieden, en een gemeentelijk bestuiversplan om de bijen en andere bestuivers te beschermen. Dat SKW een landbouwgemeente is, is geen tegenstelling, maar net een kans om natuur en landbouw te verzoenen. Verder willen we gezondheid écht centraal zetten in beleid, en de strijd aangaan tegen luchtvervuiling, maar ook tegen geluidsoverlast van verkeer; eveneens slecht voor de gezondheid. We willen ook een tabaksplan, om meer ruimtes rookvrij te maken en onze schouders te zetten onder Generatie Rookvrij. Ten slotte is de ruimtelijke ordening, dus hoe gemeente is ingedeeld, niet goed. Te veel verharding, bijna overal bebouwing, grote serres; wat kortom ‘versnippering’ wordt genoemd. We willen met Groen een ruimtelijk beleid dat hier echt verandering in brengt. Want vandaag toekomstperspectief hebben, is de wereld van morgen beschermen.

Terug naar overzicht