Vlaams Belang
Sint-Katelijne-WaverOntdek meer
https://huisvanhetkind.skw.be/
https://www.sintkatelijnewaver.be/t-gewent-het-gebouw
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- 1. Sint-Katelijne-Waver: een landelijke gemeente
- 2. Drugpreventie en nultolerantie
- 3. Een sociaal en economisch levendige gemeente.
1. Sint-Katelijne-Waver is voor het Vlaams Belang een landelijke gemeente waar natuur, landbouw, economie en mens hand in hand gaan. Het is dus logisch dat de groene, open ruimte die ons nog rest zoveel mogelijk wordt gespaard zonder aan landbouwgronden te raken. Zodoende is het Vlaams Belang tegen de oprukkende verstedelijking.
2. Het Vlaams Belang zet in op een nultolerantie voor illegale drugs in het verkeer en het uitgaans- en dagelijks leven. Wij doen hiervoor niet alleen een beroep op de lokale politie en gemeentelijke drugpreventiemedewerkers, maar in de eerste plaats op de jongeren zélf, die permanent dienen gesensibiliseerd te worden.
3. Er is een goed middenstandsplan nodig voor O.L.Vr.Waver en Elzestraat waar horeca en handelszaken terug moeten toenemen. In Waver dient na de werken de huidige rijrichting aan de kant van de handelszaken behouden te blijven en het voorziene parkeerbeleid herzien te worden. In Elzestraat dient bovendien een geldautomaat te komen.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
Het Vlaams Belang vindt dat alle kinderen en jongeren uit Sint-Katelijne-Waver dezelfde kansen en mogelijkheden moeten krijgen om een leuke tijd te beleven.
De aanzet hiervoor is reeds gegeven door de plannen voor een sport- en speelpark in Bruultjeshoek (OLV-Waver) en 't Gewent (evenementenzaal, muziekconservatorium...) in Sint-Katelijne-Waver.
Kernen waar de mogelijkheden beperkt zijn zoals Pasbrug-Nieuwendijk ,zou men kunnen voorzien van een speelplein waar kinderen en jongeren rustig kunnen ravotten en zich amuseren.
Een fijne plek is vooreerst een veilige plek, dus toezicht en een veilige verkeersomgeving zijn hier prioritair. Op deze speelpleinen kunnen ook grote, houten picknicktafels worden gezet.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
Op Vlaams niveau bestaat er al een formele jongerentoets voor beleidsinitiatieven: de kinder- en jongereneffectenrapportage. Hierbij worden de effecten van de regelgeving die een impact heeft op kinderen en jongeren in kaart gebracht. Het Vlaams Belang wil die jongerentoets ook op gemeentelijk niveau implementeren zodat er een jongerenreflex komt bij de beleidsmakers.
Het Vlaams Belang wil ook dat kinderen en jongeren nog meer worden gestimuleerd om actief deel te nemen aan het beleid in SKW. Bijvoorbeeld met de organisatie van jongerenparticipatiemomenten - liefst opgezet door de plaatselijk op te richten jeugdraad - wakkeren we het burgerschap van onze jeugd aan. Tijdens deze momenten krijgt de jeugd de kans om voorstellen aan te leveren over zaken die hun buurt rechtstreeks aanbelangen op vlak van speelpleinen, jeugdwerking en sportinfrastructuur.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Het Vlaams Belang gaat voor een mix van vervoersmogelijkheden via o.a. de Hopinpunten waar men (deel) fietsen, steps, de bus of (deel)auto's kan gebruiken.
Fietspaden blijven een heikel punt in onze gemeente. Sommigen zijn nog te on(der)verlicht of onveilig. Hierbij denken we zeker aan de Berlaarbaan, waar het fietspad door een diepe, gevaarlijke sleuf wordt gescheiden van auto's en vrachtwagens.
's Avonds moet alle straatverlichting maximaal aan voor een veiliger verkeer. Fietspaden moeten verlicht zijn, knipperlichtstrips of kleine ledlampjes kunnen geplaatst worden bij elke oversteekplaats voor fietsers en voetgangers.
SKW is een gemeente in beweging en daar horen ook noodzakelijke infrastructuurwerken bij. De negatieve effecten van deze werken en het aanzuigeffect dat wordt veroorzaakt door de R6 zorgen voor veel files. Een nieuwe, uitgebreide mobiliteitsstudie is noodzakelijk om tot een betere doorstroming van het verkeer te komen.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
We zouden graag hebben dat de zaterdag voor 6 december de Sint en zijn Zwarte Pieten in de gemeente door de kinderen wordt verwelkomd met een jaarlijkse show.
Kinderen en jongeren moeten zich veilig kunnen amuseren. Hiervoor zijn voldoende toegankelijke en aantrekkelijke openbare domeinen, groene speelzones en polyvalente bivakplaatsen noodzakelijk.
Een fysiek jeugdloket in het gemeentehuis is evenzeer een meerwaarde. Hier kunnen jongeren terecht met al hun (aan)vragen voor / over activiteiten, initiatieven en subsidies.
Het Vlaams Belang wil dat er meer aandacht wordt besteed aan cultuur door en voor jongeren en aan talentontwikkeling. Helaas is dit niet voor iedereen betaalbaar. Daarom pleiten wij voor de invoering van een cultuurbelevingspas voor alle minderjarigen. Hoe vroeger je immers in contact komt met culturele activiteiten, hoe groter de zin in cultuur op latere leeftijd.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Vlaams Belang wil dat dat de bestrijding van kinderarmoede en sociale uitsluiting hoog op de agenda blijft staan.
De zomerscholen moeten in de toekomst ook blijven bestaan om leerachterstanden te vermijden en kinderen en jongeren een leuke, zinvolle tijdsbesteding aan te reiken met leren, sporten en spelen.
Weldra komen er met de uitbouw van het recreatiegebied in Bruultjeshoek nog een pak sport- en speelmogelijkheden bij voor de jeugd.
Het Vlaams Belang is tevens voor een nultolerantiebeleid ten opzichte van illegale drugs. We moeten jongeren ook durven te confronteren met de gevolgen ervan. Sensibiliseren en preventie zijn op dit vlak prioritair.
Tegen elke vorm van zinloos geweld pleiten wij voor een harde en kordate aanpak door de politie.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
Het Vlaams Belang wil dat de waterlopen degelijk in kaart worden gebracht en dat er op regelmatige tijdstippen controles worden uitgevoerd op de staat van deze waterlopen. Bij problemen dienen deze zo vlug mogelijk te worden opgelost. Hierdoor vermijden we overstromingen en waterschade.
Land- en tuinbouw moeten positieve aandacht krijgen binnen de gemeente. In scholen kan men daar aan meewerken door schooluitstappen naar boerderijen te organiseren. Er mag meer groen bijkomen maar niet ten nadele van de landbouw of van noodzakelijke parkeerplaatsen.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Het Vlaams Belang is ervan overtuigd dat een leuke, veilige buurt, een buurt is met een grote, sociale cohesie. Zodoende willen wij inzetten op een groene omgeving met voldoende ontmoetingsplaatsen voor de buurt. Wij stellen voor dat er in elke kern een grote, houden picknicktafel wordt geplaatst waar buren elkaar kunnen ontmoeten voor o.a. een BBQ of een buurtfeest.
We willen al onze leuke plekken natuurlijk proper houden. Een strenge bestraffing van sluikstorten met inzet van slimme camera’s op gevoelige locaties is dus soms noodzakelijk.
We zorgen ook voor voldoende festiviteiten en evenementen zodat we geen saaie gemeente worden.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
Het belangrijkste op dit moment zijn de realisaties van het binnengebied Bruultjeshoek en de nieuwe evenementenzaal 't Gewent, een centrale plaats waar kinderen en jongeren zullen kunnen genieten van evenementen, een jeugdhuis, een bibliotheek, een muziekconservatorium...
Maar ook in andere kernen mag meer worden ingezet op de jeugd. Hierbij denken we aan speelpleintjes en misschien ook bivakplaatsen.
We staan ook stil bij de opgroeiende jeugd die later in Sint-Katelijne-Waver wil blijven wonen. De gemeente is niet bepaald de goedkoopste om een woning te verwerven, dus zet het Vlaams Belang vooral in op betaalbare woongelegenheid via co-housingprojecten. Een voorwaarde voor de grotere verkavelingen zou moeten zijn dat er - net als voor sociale woningen - een bepaald percentage van de woongelegenheden wordt voorzien voor co-housing.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
1. Sint-Katelijne-Waver op de toeristische kaart
Het Vlaams Belang wil Sint-Katelijne-Waver op de toeristische kaart zetten en lanceert het voorstel van de kleurrijke welkomstborden bij het binnenrijden en verlaten van elke kern. Dit poorteffect geeft de bezoekers en inwoners van de kern een welkomstgevoel.
Ook onze toeristische trekpleisters zoals domein Roosendael, ’t Grom, de Wintertuin en onze bossen zouden blikvangers langs de weg moeten krijgen zodat mensen vlotter de weg erheen vinden.
2. Genoeg plaats voor kinderen en ouderen
Het aantal plaatsen in de kinderopvang is in dalende lijn en ook voor een plaats in de woonzorgcentra zijn er lange wachtlijsten. We moeten dus privé-initiatieven die voor de nodige uitbreiding kunnen zorgen voldoende ondersteunen en zelf ook onderzoeken of we het woonzorgcentrum kunnen vergroten om aan de stijgende vraag in de toekomst te kunnen voldoen. Een plaats in het woonzorgcentrum dient bovendien betaalbaar te blijven.