Impact zoals skwebbelaars en andere adviesorganen is enorm belangrijk. Veel groepen maken ook memoranda: aangeven wat voor hen belangrijk is voor de verkiezingen. Waarom het niet omdraaien? Met het nieuwe bestuur samenzitten - en zo de stem van de jongeren laten doorschemeren in het nieuwe bestuursakkoord! Geen woorden, maar daden (en budgetten!)
Vandaag bestaan er in onze gemeente de kinderraad en het jeugdwerkoverleg. Dit is een eerste stap naar inspraak, maar dat kan véél beter. Net zoals in andere gemeentes, willen wij een echte jeugdraad die laagdrempelig is, en waar elke jongere welkom is om mee na te denken over het beleid van onze gemeente. Dit kan extra opgericht worden naast het bestaande jeugdwerkoverleg, of kan in deze werking geïntegreerd worden, afhankelijk van hoe de jongeren dit zelf willen. De ondersteuning vanuit de gemeente zal dan niet enkel inzetten op vergaderen, maar deze jeugdraad kan ook zelf initiatieven opzetten en toffe activiteiten plannen.
Daarnaast zorgen we ook voor inspraak in nieuwe projecten en plannen, en doen we dat op een actieve manier. We wachten niet tot mensen hun weg vinden naar inspraak, maar trekken er actief op uit om meningen en ideeën in kaart te brengen. Daarbij besteden we ook aandacht aan het terugkoppelen wat er met deze inspraak gebeurt.
Sint-Katelijne-Waver is één van de weinige gemeenten in Vlaanderen die het label 'Kindvriendelijke Gemeente' heeft en dit ook heeft kunnen verlengen in 2024. Het gemeentebestuur heeft, onder leiding van N-VA, hard gewerkt om dit te bereiken. Wij zijn ervan overtuigd dat beleid voor jongeren en jeugd niet alleen een zaak van de jeugddienst en het 'Huis van het Kind' is, maar dat iedereen op het gemeentehuis steeds nadenkt over hoe jongeren kunnen betrokken worden bij besluitvorming. Dat moeten we nog verder versterken. We betrekken hen bv. bij de aanleg van nieuwe fietspaden of bij het voorzien van een speelterreintje in een nieuwe verkaveling.
Daarnaast blijven we luisteren naar de mening van onze kinderen en jongeren in de kinderraad (de 'Skwebbelaars') en het jeugdwerkoverleg. We bekijken ook hoe we tieners die niet meteen een binding hebben met het jeugdwerk (geen lid van een jeugdbeweging) beter kunnen betrekken bij het beleid.
We ontwikkelen, samen met de jeugdraad, een jongerenbeleid. Dit moet de stem van alle jongeren in onze gemeente vertegenwoordigen, of het nu gaat om leden van een jeugdbeweging of om jongeren die op andere manieren actief zijn. We geven de jeugdraad meer vrijheid en ook budget om zelf activiteiten te organiseren, waarbij elke jongere betrokken wordt.
We organiseren bevragingen in alle basisscholen om ideeën en bezorgdheden van kinderen te verzamelen en nodigen alle leerlingen uit op het gemeentehuis om de werking van de gemeente leren kennen en hun suggesties te delen.
We evolueren het project SKWebbelaars en sturen dit, indien nodig, bij. Tevens organiseren we elk jaar een week rondom kinderen- en jongerenthema’s
Op Vlaams niveau bestaat er al een formele jongerentoets voor beleidsinitiatieven: de kinder- en jongereneffectenrapportage. Hierbij worden de effecten van de regelgeving die een impact heeft op kinderen en jongeren in kaart gebracht. Het Vlaams Belang wil die jongerentoets ook op gemeentelijk niveau implementeren zodat er een jongerenreflex komt bij de beleidsmakers.
Het Vlaams Belang wil ook dat kinderen en jongeren nog meer worden gestimuleerd om actief deel te nemen aan het beleid in SKW. Bijvoorbeeld met de organisatie van jongerenparticipatiemomenten - liefst opgezet door de plaatselijk op te richten jeugdraad - wakkeren we het burgerschap van onze jeugd aan. Tijdens deze momenten krijgt de jeugd de kans om voorstellen aan te leveren over zaken die hun buurt rechtstreeks aanbelangen op vlak van speelpleinen, jeugdwerking en sportinfrastructuur.