Het Huis van het Kind speelt een fundamente rol in dit verhaal. Vrijetijdsparticipatie is zo belangrijk. Zelf inzetten op ons aanbod qua activiteiten, zomerschool, workshops, evenementen,... . Maar ook verenigingen, vzw's en andere organisaties ondersteunen om een groot aanbod aan te bieden in onze gemeente. Subsidies kunnen hierbij zeker een duwtje in de rug geven.
D bestaande speelpleinwerking blijven we ondersteunen, met een nadruk op buitenkomen in natuur en duurzaamheid. Ook de monitoren willen we extra opleidingen en vormingen aanbieden om hen maximaal te ondersteunen en de kwaliteit voor lange tijd te garanderen, bijvoorbeeld door samen te werken met de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. In de wijken creëeren we we ruimte om te sporten in de buurt samen met vrienden en buren, bijvoorbeeld looppaden of een 3x3 basketbalveld.
Vakantiekampen willen we betaalbaar maken voor iedereen, met ook één centraal fysiek inschrijvingspunt in samenwerking met jeugd-, sport- en cultuurorganisaties om de toegankelijkheid te verhogen. Via vormingen en sensibilisering, willen we in het jeugdwerk vele vormen van diversiteit stimuleren, zodat elke jongere zorgeloos een weg vindt naar ontspanning. Voldoende kwalitatieve kinderopvang ondersteunen we systematisch vanuit de gemeente, zodat ook de jongsten veilig kunnen genieten.
De jeugd- en sportverenigingen leveren heel waardevol werk om onze jongeren een aangename tijd te bezorgen. We blijven hen daarin ondersteunen en proberen bepaalde procedures en administratie te vereenvoudigen. De tijd die ze niet in papierwerk moeten steken, kunnen ze steken in het voorbereiden van activiteiten voor hun leden.
Binnen het Huis van het Kind hebben we een uitgebreide vakantiewerking voor kleuters, lagere schoolkinderen en tieners. Zij organiseren een heel aantal activiteiten tijdens de vakantieperiodes. De oudsten gaan bv. op citytrip naar Brussel of Oostende of kunnen zich amuseren tijdens een 'lasershooting' of een schuimparty.
Daarnaast wil we de recreatiemogelijkheden versterken voor kinderen en jongeren die niet meteen bij een vereniging betrokken zijn. Kleine sportveldjes, bmx-parcoursen en speelterreintjes in elke buurt zorgen ervoor dat ook zij zich ontspannen vlak bij huis. Ook in het nieuwe jeugdhuis zijn deze jongeren van harte welkom.
We ondersteunen sportclubs en jeugdverenigingen op maat en creëren doorheen de gemeente leuke plekken om te chillen en mekaar te ontmoeten. We bekijken per wijk wat mogelijk en wenselijk is, met inspraak van de buurt.
In ’t Gewent bieden we een eigen programmatie aan, zoals theatervoorstellingen, muziekoptredens, comedy-avonden, etc. We vullen dit aan met een programmatie die de verenigingen zelf willen organiseren.
Via een centrale catalogus kunnen jongeren op zoek gaan naar het ideale tijdverdrijf.
Jongeren moeten ook op een veilige manier kunnen fuiven. Bij grotere evenementen verplichten we het inschakelen van veiligheidsagenten. We werken hiervoor als gemeente een raamcontract uit. Dit zal de kosten voor de verenigingen drukken en de politie heeft dan telkens hetzelfde aanspreekpunt.
We zouden graag hebben dat de zaterdag voor 6 december de Sint en zijn Zwarte Pieten in de gemeente door de kinderen wordt verwelkomd met een jaarlijkse show.
Kinderen en jongeren moeten zich veilig kunnen amuseren. Hiervoor zijn voldoende toegankelijke en aantrekkelijke openbare domeinen, groene speelzones en polyvalente bivakplaatsen noodzakelijk.
Een fysiek jeugdloket in het gemeentehuis is evenzeer een meerwaarde. Hier kunnen jongeren terecht met al hun (aan)vragen voor / over activiteiten, initiatieven en subsidies.
Het Vlaams Belang wil dat er meer aandacht wordt besteed aan cultuur door en voor jongeren en aan talentontwikkeling. Helaas is dit niet voor iedereen betaalbaar. Daarom pleiten wij voor de invoering van een cultuurbelevingspas voor alle minderjarigen. Hoe vroeger je immers in contact komt met culturele activiteiten, hoe groter de zin in cultuur op latere leeftijd.