cd&v

Sint-Niklaas

Ontdek meer

https://afdeling.cdenv.be/sint_niklaas
https://www.facebook.com/jongcdenvsintniklaas/
https://www.instagram.com/jongcdenvsintniklaas/

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

Wij willen Sint-Niklaas een bruisende stad maken waar jongeren zich thuis voelen! We steunen lokale initiatieven en investeren in voorzieningen voor vrije tijd. Ons doel is om jongeren te laten groeien, te laten deelnemen aan het sociale leven en hen te stimuleren om aanbod te creëren als het er niet is.

Veiligheid is essentieel voor een leefbare stad. We verbeteren de fietspaden, voetgangerszones en verkeerssituaties. We investeren in veilige speel- en ontmoetingsplekken en zorgen we voor een sterke politieaanwezigheid om de veiligheid te waarborgen. Met straat- en buurtwerk op maat van kinderen en jongeren zetten we preventief in op veilige buurten.

Onze focus ligt ook op zorg en ondersteuning voor iedereen, met extra aandacht voor kinderen en jongeren. We verbeteren de toegang tot mentale gezondheidszorg, bevorderen sociale cohesie via buurtprojecten en bieden ondersteuning aan kwetsbare groepen. We streven naar een inclusieve samenleving waar iedereen zich gewaardeerd voelt.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

Wij willen fijne plekken creëren voor zowel kinderen als jongeren door:
Onderhoud en veiligheid: De stad moet speeltuinen, parken en sportpleintjes goed onderhouden en zorgen voor een verhoogde politieaanwezigheid (bv. in uitgaansbuurten) om de veiligheid te waarborgen. Met sensibiliseren van horecapersoneel in preventie van (seksueel) geweld. Met extra focus op veiligheidsgevoel voor (jonge) vrouwen in de straat, door oa voldoende verlichting, safe spaces,…
Informatievoorziening: Het is de verantwoordelijkheid van de stad om inwoners te informeren over de beschikbare plekken, bv. online raadpleegbare kaart aanbieden.
Organisatie van activiteiten: Stad Sint-Niklaas moet regelmatig activiteiten organiseren, zoals muziekavonden (‘T Plein), toernooitjes (sportpleintjes) en andere evenementen gericht op jongeren, met als doel deze plekken levendig en aantrekkelijk te maken. Buurtwerk op maat van een buurt, met betrokkenheid van jonge buurtbewoners die hun wijk zelf opwaarderen.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

CD&V Sint-Niklaas wil de Jongerenbegroting verder uitbreiden, een initiatief van de stad waarin jongeren de kans krijgen om hun eigen ideeën voor een aangenamere stad voor te stellen en te realiseren.

Daarnaast willen we de Sint-Niklase jeugdraad opnieuw samenroepen, zodat de stem van jongeren luider kan klinken. Deze jeugdraad speelt een cruciale rol in het betrekken van jongeren bij het stadsbeleid op een neutrale en onafhankelijke manier.

We willen in de toekomst niet alleen leerlingen uit het secundair onderwijs, maar ook jeugdwerkers en leden van jeugdbewegingen een stem geven. Op die manier bereiken we niet enkel een bredere groep, maar ook een groep die nauwer verbonden is met de stad. Met regelmatige bevragingen van kinderen en jongeren in wijken krijgen we zicht op noden daar en bekijken hoe jeugd actief kan worden betrokken om plannen uit te voeren.

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

Onze visie voor verkeer en mobiliteit richt zich op een veilige en toegankelijke gemeente voor iedereen. We gaan:

Fietspaden en voetpaden optimaliseren: We creëren veilige, goed verlichte fietspaden en voetpaden die jongeren en bewoners veilig van A naar B brengen.

Verkeersveiligheid verbeteren: We richten ons op de verkeersveiligheid rondom scholen en speelplekken, zodat kinderen en jongeren er zich veilig kunnen bewegen.

Openbaar vervoer versterken: We verbeteren de busverbindingen tussen de deelgemeenten en het stadscentrum, met extra aandacht voor schoolgaande jongeren tijdens spitsuren én een nachtbus voor uitgaanders.

Met deze maatregelen maken we onze gemeente veiliger en bereikbaarder voor iedereen!

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

Bij CD&V Sint-Niklaas willen we de vrije tijd van kinderen en jongeren verrijken. We zullen moderne en goed onderhouden speel- en sportterreinen aanleggen en vernieuwen, zodat jongeren volop kunnen sporten, spelen en ontspannen. We betrekken daarbij hun stem en indien mogelijk bouwen ze ook mee. Daarnaast zetten we sterk in op de oprichting en uitbreiding van cultuur- en jeugdcentra, die een bruisend aanbod van creatieve workshops, sociale activiteiten en andere vrijetijdsbestedingen zullen bieden.

Inclusiviteit is daarbij een sleutelbegrip. We zullen inclusieve speelzones creëren, waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen. Deze speelterreinen zullen zo worden ontworpen dat alle kinderen kunnen genieten van een veilige en leuke speelomgeving.

Met deze initiatieven creëren we een omgeving die jongeren ondersteunt en inspireert!

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

We gaan resoluut voor betere geestelijke gezondheidszorg door het aanbod te verbeteren en programma’s te ontwikkelen die mentale gezondheid bespreekbaar maken op scholen en in de gemeenschap. Tegelijkertijd zetten we ons in voor initiatieven die sociale cohesie versterken en een veilige, ondersteunende omgeving creëren. We ondersteunen initiatieven die inzetten op mentaal welzijn, zoals het Overkophuis en Tejo VZW.

Om het welzijn van kinderen te bevorderen, investeren we ook in kwalitatieve kinderopvang. We zorgen ervoor dat alle kinderen toegang hebben tot zorg en onderwijs van hoge kwaliteit vanaf hun jongste jaren. Kwalitatieve kinderopvang biedt een veilige, stimulerende omgeving die de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen ondersteunt.

Deze aanpak maakt een gezonde, gelukkige en goed ondersteunde ontwikkeling voor alle kinderen en jongeren in onze stad mogelijk.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

Om onze gemeente duurzamer en klimaatvriendelijker te maken, richten we ons op enkele belangrijke maatregelen. In plaats van te focussen op prestigieuze en kostbare projecten leggen we de nadruk op haalbare en effectieve oplossingen.

Ten eerste zullen we meer speelbossen in de onmiddellijke omgeving aanleggen, zodat iedereen kan genieten van de natuur dichtbij huis. Daarnaast verbeteren we de fietspaden en het openbaar vervoer om duurzame mobiliteit te bevorderen. We breiden de groene ruimtes uit en maken ze toegankelijker voor iedereen.

Ook zullen we inzetten op betere recyclage en het creëren van een propere buurt. Dit omvat het ondersteunen van initiatieven voor afvalscheiding en hergebruik. Ten slotte moedigen we cultuur- en jeugdcentra aan om duurzame initiatieven te ondersteunen en klimaatbewustzijn te vergroten. Zo werken we gezamenlijk aan een groenere toekomst.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

We bevorderen sociale cohesie door gemeenschapsevenementen en buurtprojecten te ondersteunen. Diversiteit en inclusie zijn sleutelwoorden in ons beleid, waarbij we aandacht hebben voor verschillende etnisch culturele en sociaaleconomische groepen. Die brengen we samen door initiatieven op te zetten waarbij mensen met elkaar in gesprek gaan en zelf initiatief nemen. We zullen ook investeren in veilige en toegankelijke openbare ruimtes waar iedereen zich welkom voelt. Jeugdpolitie (zoals in Nederland) die deel wordt van een buurt en focust op jeugd zorgt voor goede banden en vertrouwen tussen jeugd en politie.

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

De panden onder de Siniscoop en in de Reynaertgalerij staan al een hele tijd leeg. Bedrijven die zich richten op kinder- of jongerenactiviteiten moeten vanuit de stad ondersteund worden om deze panden voordelig in te richten. Een indoor speeltuin in de Stationsstraat zou bijvoorbeeld een geweldige aanvulling zijn voor kinderen en jongeren. We stimuleren jeugdcentra om samen te werken en elkaar te versterken. We kijken naar extra ruimte waar kinderen en jongeren aan vrijetijdsbesteding kunnen doen.

Bovendien is de geplande verhuizing van het ziekenhuis ‘VITAZ’ een kans om de hogeschool verder uit te breiden en te versterken, waardoor we een aantrekkelijkere studie- en woonomgeving creëren voor toekomstige studenten.


Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

Een stad als Sint-Niklaas kent veel moeilijkheden: verschillende leeftijden, ethisch culturele achtergronden en overtuigingen leven dicht bij elkaar. Bij het uitstippelen van beleid om al deze groepen harmonisch en respectvol te laten samenleven worden jongeren helaas vaak over het hoofd gezien, dat terwijl net zij de groep zijn die het meest behoefte heeft aan goede ondersteuning.

Tevens is betaalbaar wonen een belangrijke kwestie. We willen ervoor zorgen dat jullie (Sint-Niklase jongeren) niet alleen een stem hebben in het beleid, maar ook een toekomst in onze stad kunnen opbouwen zonder belemmeringen. Betaalbaar wonen is een probleem dat verschillende generaties en groepen aangaat, en een gezamenlijke inspanning is nodig om te zorgen voor een leefomgeving voor iedereen.

Vergeet niet dat jij, Sint-Niklase jongere, jouw toekomst en de toekomst van de stad in handen hebt. Laat dus zeker je stem horen!

Terug naar overzicht